826

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

To może to: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 81#p306981
Kolega tam ( oprucz uruchomienia tftp64 jako administrator) ustawia  "dhcp server"...

827 (edytowany przez fido 2024-11-16 21:48:36)

Z pena uruchomiłem Ubuntu i skorzystałem z poradnika, trochę mi to zajęło bo trzeba było poprawną nazwę pliku odczytać.

Teraz pozostaje wgranie OpenWrt, można skorzystać XMiR-Patcher, czy lepiej jest ręcznie wszystko robić.\

Pozostaje pytanie dlaczego leżący nie podłączony router wyspało się oprogramowanie.

828

Jak byś podłączył serial to może by się znalazła odpowiedź na to, a tak...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

829

Kurcze to mogłeś napisać coś by się pomyślało, miałem go rozebranego żeby zmierzyć napięcie. Może następnym razem bo coś mam przeczucie, że może się powtórzyć.
Czy jak mam z niego pobrane oryginalne pliki to mogę je kiedyś gdzieś wykorzystać ?
Bdata.bin
BL2.bin
Factory.bin
FIP.bin
KF.bin
Nvram.bin
ubi.bin

Podpowiesz czy jest bezpiecznie skorzystanie z XMiR-Patcher czy ręcznie wgrywać OpenWrt ?

A tak w ogóle dzięki za pomoc.

830

W tym tftp masz od razu C:\tftp
Użytkownikami są tftp?
Nie masz żadnych Users?

W Browse tftp ma być folder w którym jest konkretny plik.
Jeżeli w tym folderze będą znajdowały się inne rzeczy to tftp nie będzie działało.

831

fido napisał/a:

Kurcze to mogłeś napisać coś by się pomyślało, miałem go rozebranego żeby zmierzyć napięcie.

Napisałem to w poście 819. Nie przeczytałeś.

832

fido napisał/a:

Czy jak mam z niego pobrane oryginalne pliki to mogę je kiedyś gdzieś wykorzystać ?
Bdata.bin
BL2.bin
Factory.bin
FIP.bin
KF.bin
Nvram.bin
ubi.bin

Podpowiesz czy jest bezpiecznie skorzystanie z XMiR-Patcher czy ręcznie wgrywać OpenWrt ?

A tak w ogóle dzięki za pomoc.

To są zrzuty partycji, trzymaj je. Masz oryginał, jedziesz patcherem i masz openwrt.

833

Czy mogę wgrywać wersje 24.10 jak mam wgraną 23.05 przez gui ? czy pozostać przy 23.05

834

Bez zachowania konfiguracji. Możesz wgrać.

835

Tak ja też potwierdzam, że lepiej bez zachowania konfiguracji, bo będą małe problemy z wifi i kluczami.
Od kilku dni u mnie działa testowy 24.10 Cezarego na głównym routerze. U mnie jak zawsze bez Luci więc o wersji z Luci się nie wypowiem.

836

Ok dzieki.
Takie pytanie z innej beczki jak chcialem wgrac oprogramowanie oryginalne po po podaniu komnedy zeby uruchomic server pojawilo sie takie cos ze adres jest zajety, poradzilem siebie uruchamiajac jeszcze raz lapka, czy mozna to jakos w inny sposob udostepnic ?

sudo dnsmasq --no-daemon --listen-address=192.168.31.100 --bind-interfaces --dhcp-range=192.168.31.2,192.168.31.254 --enable-tftp --tftp-root=/tmp/tftp --log-dhcp --log-facility=-

dnsmasq: failed to create listening socket for 192.168.31.100: Address already in use

837

Masz już coś uruchomione na tym adresie, np. dnsmasq w tle.

838

No wlasnie, czy moge to jakos zatrzymac wylaczyc zeby moc uzyc ponownie do wgranie firmware ?

839

Cezary czy te dzisiejsze kompilacje 24.10 dla AX3000T nadają się do wszystkich typów? To znaczy AN8855, Winbond itp.?

840

xury napisał/a:

Cezary czy te dzisiejsze kompilacje 24.10 dla AX3000T nadają się do wszystkich typów? To znaczy AN8855, Winbond itp.?

Tak. Wiesz że nie zadał byś tego pytania gdybyś przeczytał https://eko.one.pl/?p=openwrt-24.10#historiazmian ?

841

fido napisał/a:

No wlasnie, czy moge to jakos zatrzymac wylaczyc zeby moc uzyc ponownie do wgranie firmware ?

Znajdź i ubij proces przez kill lub killall

842

Cezary napisał/a:
xury napisał/a:

Tak. Wiesz że nie zadał byś tego pytania gdybyś przeczytał https://eko.one.pl/?p=openwrt-24.10#historiazmian ?

Masz mnie. Za szybko wzrokiem przeleciałem na dół smile

843

Czy żeby zaktualizować z wersji 23.05 do 24.10 wystarczy że zrobię sysupgrade, czy muszę znowu wgrać plik initramfs-factory.ubi poprzez xmir-patcher a potem sysupgrade?

844

Robisz sysupgrade bez zachowania konfiguracji.

845

Czy można się w przyszłości spodziewać możliwości wgrania OWRT drogą "aktualizacji" z poziomu fw oryginalnego?
Czytam sobie te aktualne tutoriale i widzę, że jest to teraz operacja szalenie trudna i ryzykowna.

846

Pewnie nie, xiaomi jakoś niespecjalnie się do tego pali żeby taką możliwość zrobić.

847

Ostatnio już nie taka trudna. Wystarczy xmir-patcher i FW od Cezarego. Wcześniej musiałeś wiedzieć jaki masz chip switcha i flasha.
Teraz (o ile Xiaomi nie wypuści czegoś nowego jeszcze) w zasadzie nie ma to znaczenia.
Chociaż ja używałem xmir-patcher'a tylko by uzyskać dostęp do ssh, a następnie robiłem wszystko wg opisu ToH

848

xury napisał/a:

Ostatnio już nie taka trudna. Wystarczy xmir-patcher i FW od Cezarego. Wcześniej musiałeś wiedzieć jaki masz chip switcha i flasha.
Teraz (o ile Xiaomi nie wypuści czegoś nowego jeszcze) w zasadzie nie ma to znaczenia.
Chociaż ja używałem xmir-patcher'a tylko by uzyskać dostęp do ssh, a następnie robiłem wszystko wg opisu ToH

podeslij link do opisu ToH

849

pazdzioch napisał/a:

Naprawdę?
https://letmegooglethat.com/?q=ax300t+openwrt+toh

850

xury napisał/a:
pazdzioch napisał/a:

Naprawdę?
https://letmegooglethat.com/?q=ax300t+openwrt+toh

Jakis konretny poradnik, bo nie ktore nie są do konca zrozumiałe dla zwykłych uzytkowników