Temat: Prosty router pod OpenWRT i bardziej skomplikowany pod ONT

1. Potrzebuję prosty router pod OpenWRT który obsługuję modem LTE na USB oraz OpenVPN i tyle. Używałem WNDR4300 w sumie dalej je używam jest ich z 20-25 i sprawują się świetnie na openwrt 18.06, a działają w maszynach 24h. Były też tanie na allegro i rozdawałem je na lewo i prawo. Potem kupiłem r6220 i były trochę ok ale zaczęły się sypać, głównie przestawało działać dhcp, teraz już wiem że w nich rozsypuję się pamięć flash która ma bad sektory po czasie. W końcu wszytki 10 do mnie wróciło. Szukam coś takiego jak właśnie WNDR4300 one były też małe bez anten, ale nie jest to ważne. W jednej włożyłem mikrotika ale to dla mnie jakiś kosmos, jest tak nie intuicyjnie że musiałem instrukcji przeczytać jak odpalić modem USB. OpenVPN nie udało mi się odpalić. Wole OpenWRT bo jest dla mnie sprawdzone. Ktoś coś poleci co jest dostępne? WYkupuje 4300 jak się pojawią ale np teraz kupiłem WNDR4300 przyszedł N750 wyglądający tak samo tylko ma ADSL a jak poczytałem okazało się że to dla mnie szmelc..

2. Mam w domu światłowód ONT? W tej tematyce jestem zielony. Mam od dostawcy(lokalny mały dostawca) router Huawei który robi za modem tylko, ale mam do niego pełen dostęp. Czy jak kupię jakiś router z SFP i do tego wkładkę to będę mógł wyrzucić Huawei i Netgera i zastąpić jednym urządzeniem? Czy muszę mieć jeszcze jakieś dane od dostawcy? Wkładka to musi być jakaś specjalna? W jakimś standardzie? Co polecacie za router i wkładkę?

2

Odp: Prosty router pod OpenWRT i bardziej skomplikowany pod ONT

1. Mikrotik, tylko zainstaluj openwrt na nim? Np. z serii 951
2. Nie pewnie, bo sprzęt jest u dostawcy zarejestrowany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez areq 2024-09-23 21:59:35)

mi ostatnio się w oczy rzuciły GL.iNet - jest tego dużo różnych konfiguracji  na amazon.pl - kiedyś spróbuje.
Potrzbujesz WIFI? jak nie to  RB750gr3 u mnie się sprawdza.

4

też mam światłowód pod podpięty pod ONT i do routera Orange, ale router mimo że nowy, średnio sobie radzi z większym ruchem. W dodatku przy dyskach sieciowych często przez transfer plików, reszta sprzętów na tym cierpi.

Co polecacie jako zamiennik routera z Orange (Funbox 6)? Do routera mam podłączonego Qnapa (pod zdjęcia i filmy), a reszta w większości lata po wifi (telefony, telewizor, smart home (xiaomi gateway) itp.

5

Orange do niedawna nie udostępniał danych do logowania, więc nic nie mogłeś wymienić. Coś sie zmieniło w tej materii i czegoś nie wiem?

6

ziomal155 napisał/a:

1. Potrzebuję prosty router pod OpenWRT który obsługuję modem LTE na USB oraz OpenVPN i tyle. Używałem WNDR4300 w sumie dalej je używam jest ich z 20-25 i sprawują się świetnie na openwrt 18.06, a działają w maszynach 24h. Były też tanie na allegro i rozdawałem je na lewo i prawo. Potem kupiłem r6220 i były trochę ok ale zaczęły się sypać, głównie przestawało działać dhcp, teraz już wiem że w nich rozsypuję się pamięć flash która ma bad sektory po czasie. W końcu wszytki 10 do mnie wróciło. Szukam coś takiego jak właśnie WNDR4300 one były też małe bez anten, ale nie jest to ważne. W jednej włożyłem mikrotika ale to dla mnie jakiś kosmos, jest tak nie intuicyjnie że musiałem instrukcji przeczytać jak odpalić modem USB. OpenVPN nie udało mi się odpalić. Wole OpenWRT bo jest dla mnie sprawdzone. Ktoś coś poleci co jest dostępne? WYkupuje 4300 jak się pojawią ale np teraz kupiłem WNDR4300 przyszedł N750 wyglądający tak samo tylko ma ADSL a jak poczytałem okazało się że to dla mnie szmelc..

2. Mam w domu światłowód ONT? W tej tematyce jestem zielony. Mam od dostawcy(lokalny mały dostawca) router Huawei który robi za modem tylko, ale mam do niego pełen dostęp. Czy jak kupię jakiś router z SFP i do tego wkładkę to będę mógł wyrzucić Huawei i Netgera i zastąpić jednym urządzeniem? Czy muszę mieć jeszcze jakieś dane od dostawcy? Wkładka to musi być jakaś specjalna? W jakimś standardzie? Co polecacie za router i wkładkę?

W jakiej cenie wykupujesz te wndr4300? Bo mam kilka w szufadzie smile

7 (edytowany przez Deltorek112 2024-09-24 16:27:46)

Co do orange
https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=51177
Wszystko opisane jak zrobić dla mikrotika, ale łatwo można to tak samo ustawić w OpenWRT
Hasło można ustawić samemu w ich apce

8

Cezary napisał/a:

1. Mikrotik, tylko zainstaluj openwrt na nim? Np. z serii 951
2. Nie pewnie, bo sprzęt jest u dostawcy zarejestrowany.

Jakos nie pomyślałem ze te mikrotiki można flashowac na opnwrt.

Co do światełka, to jeżeli od strony dostawcy jest zarejestrowane jakieś numer seryjny czy cos to ze zmiana nie będzie problemu. Pytanie jaki sprzet i jaka wkladka. Czy swiatlo ma rozne standardy i musza byc rozne wkladki do nich? Znaczy wiem ze ma rozne standardy, ale np jak mam huaweia to jest to jeden stadart czy trzeba poszukac.

9

Musisz mieć wkładkę zgodną z technologią jaką dostawca stosuje (np. jednomodowe) i na daną długość fali. Zapytaj się najpierw czy twój dostawca dopuszcza własny sprzęt.

10

Cezary napisał/a:

Musisz mieć wkładkę zgodną z technologią jaką dostawca stosuje (np. jednomodowe) i na daną długość fali. Zapytaj się najpierw czy twój dostawca dopuszcza własny sprzęt.

Dopuszcza wszystko, to firma rodzinna ojciec z synem i koniec pracowników. Mieli cały "kasprzętów, chciałem sam modem światłowodowy, myślałem że dostane taką skrzyneczkę 10x10cm z jednym światłem i jednym Ethernetem. Okazało się że ich skrzyneczki są przeźroczyste i musiał bym zrobić całą konfiguracje u siebie. Nie zajmowałem się tym nigdy więc wtedy odpuściłem i dostałem Huawei HG8245H który ma według specyfikacji
nterfejsy

GPON 1 port Klasa B+

Czułość odbioru: -27 dBm

Długość fali: US 1310nm, DS 1490nm

WBF

A u mnie służy za modem.
Chciał bym coś co zastąpi Huawei i mojego Netgear i będzie pod openwrt.

11

Banana Pi BPI-R3, BPI-R4, Ubiquiti EdgeRouter X SFP

Kup odpowiednią wkładkę i testuj czy działa.

12

Kupiłem router RB951Ui-2nD, nie wiem czy dobry chyba lepiej było kupić Hnd ale teraz już za późno, mam 10 takich sztuk. Niestety nie umiem do tego wgrać OpenWrt. Próbuje już różnie i ciągle ten sam problem. Router pobiera ip z komputera, ale kompletnie nie chce pobierać wskazanego pliku. Robiłem przez linuxa, tftpd i Tinny PXE. Adres z dhcp pobiera a dokładniej pobiera w pętli co sekundę, jak puszcze reset to jeszcze przez kilka sekund pobiera i odpala się normalnie, nie jest zainteresowany plikiem. Soft który posiada to 6.49.16.

13

W routeros możesz zrobić żeby uruchomił się raz z ethernetu.

W linuksie wykorzystując dnsmasq robisz to tak: https://eko.one.pl/?p=openwrt-rb912uag#instalacja oczywiście podając w dhcp-boot odpowiedni obraz initramfs dla danego modelu. Weź obraz bez luci bo jest mniejszy, a niektóre egzemplarze dziwnie reagują na zbyt duży plik. Działa, setki  tak przeflashowałem.

14

Przestawialem tez ta opcje w routeros ona jest jednorazowa w sensie po tym jednym bootowaniu orzestawia sie na ta opcje standardowa, ale tak czy tak czy przez linuxa jak proponujesz czy przez windowsa eouter pyta o asres dhcp w logach pliku kompletnie nie chce pobierac, podstawialem juz rozne. Niektore poradniki mowia o bin a twoj o oliku elf twkim jak by uniwersaknym, czym to sie rozni? Oczywiście nie pobiera żadnego pliku.

15

Zapomnij o rozszerzeniu. Masz podać obraz initramfs, a czy on jest bin, elf czy tar to nie ma znaczenia, byle by był do tego określonego urządzenia. To nie windows żeby to miało znaczenie.

16

Cezary napisał/a:

Zapomnij o rozszerzeniu. Masz podać obraz initramfs, a czy on jest bin, elf czy tar to nie ma znaczenia, byle by był do tego określonego urządzenia. To nie windows żeby to miało znaczenie.

Tak mi się wydawało, ale wolałem zapytać. Bo np router chce pobrać bin a nie elf albo odwrotnie. W każdym razie tak jak piszę on nie jest zainteresowany żadnym plikiem tongue Pobiera adres z serwera dhcp ale pliku nie chce.

17

Firmware to jednak 6.49.16 moze juz za nowy? Dziala podobno na 15. Chcialem zrobic downgrade ale chyba te routery sa zablokowane?
Wrzucam plik na router, potem w pakietach biore downgrade. Jest reset i w RouterBord biore upgrade i jest blad „ Upgrade Error - ERROR, can not change firmware to this version, please try newer one„

18

Router nie zna nazwy pliku, to ty mu podajesz plik w pxe. Możesz go nawet nazwać "i" i będzie dobrze.

W RouterOS możesz zrobić upgrade jak wersja softu nie jest niższa nic facory soft. Ale to i tak nie ma znaczenia bo na 6.49 da się normalnie openwrt zainstalować.

19

Cezary napisał/a:

Router nie zna nazwy pliku, to ty mu podajesz plik w pxe. Możesz go nawet nazwać "i" i będzie dobrze.

W RouterOS możesz zrobić upgrade jak wersja softu nie jest niższa nic facory soft. Ale to i tak nie ma znaczenia bo na 6.49 da się normalnie openwrt zainstalować.

Z nazwa tak sie domyslalem, ale wolałem zapytać. Mysle ze one sa jakoś zablokowane. Wziąłem kolejny z pudelka od przy trzymaniu resetu poprosil o adres dhcp, potem zaczal pobierwc plik po czym po 5 sekundach znowu prosi o dhcp i o plik, potem robi to jeszcze rwz i normalnie sie uruchamia z routeros. Kolejna proba wyglada juz tak samo jak w pierwszym egzemplarzu czyli trzymajac reset co sekunde router puta o adres dhcp i tak w klko przez 30-60sekund potem uruchamia sie normalnie. Obojętne czy twoj sposob, czy tiny PXE czy tftpd64.

20

Ściągnij sobie netinstall'a od mikrotika i zobacz czy możesz mu wgrać jeszcze raz RouterOS v6. Jeżeli tak to musi się udać i openwrt wgrać.

21

No to tak udało się.
netinstall oczywiście też nei działał. Sprawa jest dosyć dziwna trzeba ustawić dwie opcje. Może komuś się to przyda.
Boot Device - try-ethernet-once-then-nand czyli teoretycznie ze po następnym włączeniu ma zadziałać tak jak byśmy trzymali reset, niestety trzymanie resetu podczas podłączania zasilania nie powoduje pobierania pliku
druga opcja jeszcze ciekawsza, to trzeba zmienić
Boot Protocol na bootp - nie może być dhcp bo nie działa, może te opcje są zamienione w sofcie?
robimy to przez winboxa zakładka system>RouterBoard>Setting

Jeżeli odrazu tu mogę spytać, mam takiego r6220 który narazie jest moim głównym routerem w domu i drugi taki sam na piętrze jako roaming wifi.
Ten główny ma USB3 na PCIe, chciałem na nim zainstalować sambe 3.6 (samby4 nie widzi?) no i oczywiście brakło miejsca, można coś z tym zrobić w łatwy sposób? Poza tym oczywiście nie ma na nim pamięci bo część pakietów się zainstalowała, jak sprawdzić jakie się zainstalowały i je odinstalować? Głównie tą sambę chce do drukarek/skanerów sieciowych.

22

opkg list-installed

to są zainstalowane (wszystkie). Jak sobie prześledzisz flagi i czasy instalacji to zobaczysz co sam instalowałeś. Żebyś  miał więcej miejsca to robisz na usb extroota. Ew. możesz skorzystasz  mojego mtdconcat, ale musisz go zaorać do czysta.

Pakiet samby nazywa się samba4-server jak coś, nie samba4.