Temat: Prosty router pod OpenWRT i bardziej skomplikowany pod ONT
1. Potrzebuję prosty router pod OpenWRT który obsługuję modem LTE na USB oraz OpenVPN i tyle. Używałem WNDR4300 w sumie dalej je używam jest ich z 20-25 i sprawują się świetnie na openwrt 18.06, a działają w maszynach 24h. Były też tanie na allegro i rozdawałem je na lewo i prawo. Potem kupiłem r6220 i były trochę ok ale zaczęły się sypać, głównie przestawało działać dhcp, teraz już wiem że w nich rozsypuję się pamięć flash która ma bad sektory po czasie. W końcu wszytki 10 do mnie wróciło. Szukam coś takiego jak właśnie WNDR4300 one były też małe bez anten, ale nie jest to ważne. W jednej włożyłem mikrotika ale to dla mnie jakiś kosmos, jest tak nie intuicyjnie że musiałem instrukcji przeczytać jak odpalić modem USB. OpenVPN nie udało mi się odpalić. Wole OpenWRT bo jest dla mnie sprawdzone. Ktoś coś poleci co jest dostępne? WYkupuje 4300 jak się pojawią ale np teraz kupiłem WNDR4300 przyszedł N750 wyglądający tak samo tylko ma ADSL a jak poczytałem okazało się że to dla mnie szmelc..
2. Mam w domu światłowód ONT? W tej tematyce jestem zielony. Mam od dostawcy(lokalny mały dostawca) router Huawei który robi za modem tylko, ale mam do niego pełen dostęp. Czy jak kupię jakiś router z SFP i do tego wkładkę to będę mógł wyrzucić Huawei i Netgera i zastąpić jednym urządzeniem? Czy muszę mieć jeszcze jakieś dane od dostawcy? Wkładka to musi być jakaś specjalna? W jakimś standardzie? Co polecacie za router i wkładkę?