26

Odp: 802.11r Fast Transition

R6220 stoi na parterze, R6260 na piętrze. Czy taki scenariusz nie łapie się na FT? smile
Jeśli nie to pewnie nawet wróciłbym do oryginalnego firmware bo w zasadzie dumbAP to jedyne czego potrzebuję na tych routerach, a widzę że OpenWRT wcale nie jest "pewniakiem" na R6220...

27

FT służy do szybkiej autoryzacji przełączających się klientów. A z tego co piszesz to mam wrażenie że oczekujesz ze klient sam się przełączy pomiędzy parterem a piętrem. FT do tego nie służy i to klient decyduje czy się przełączy czy nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28 (edytowany przez skrzat06 2023-10-24 12:04:27)

Rozumiem, oczywiście czytałem Twoje wpisy o tym że to klient decyduje czy i kiedy się przełączyć, mój smartfon (Xiaomi Mi 9T Pro) przełącza się bez problemu między AP.
Pytałem bardziej z ciekawości i po to by wszystko od zera skonfigurować przez SSH bo LUCI nawet nie chciało zmienić szerokości kanału (mimo że w przeglądarce pokazywało zmianę to kanał nadal był "wąski").

29

I dobrze, bez wymuszenia nie zrobisz HT40 jak sa inne sieci na tych kanałach.

30

W tej chwili to zdarza się tak, że smartfon się przełączy, "ma wifi" ale nawet do głównego routera nie pinguje. Pomaga restart WiFi w telefonie...
Jak działa to zwykły SpeedTest przy 2,4GHz wychodzi średnio jakieś 15Mbps przy łączu od ISP 250/20. Szukam przyczyny bo "kiedyś działało dobrze"...
Pamiętam że kiedyś wykręcało chyba 125 na 2,4 i pełne łącze na 5GHz na tym samym AP. Potem zacząłem aktualizować i jest jak jest...

31

Jak masz tą samą nazwę ssid i hasło ,to telefon nie wybiera Ci z automatu sieci 5Ghz ?
U mnie mam tk , że na dworze już telefon łapie sieć 2,4Ghz , a kiedy wejdę do domu to już przełącza na 5Ghz na parterze , a pójdę na piętro i przełaczy się na 5Ghz na piętrze.
Oczywiście ten FT to tak teoretycznie tylko przełącza się szybko i bezstratnie.... Przy rozmowie VoWIFi każde przełączenie to tak 4-6s urwanej rozmowy zanim się to spowrotem zsynchronizuje , telekonferencja Teams ( sam głos ,bez video ) mniej więcej to samo , a np. Skype w niedzielę testowałem przy okazji telco , i za każdym razem ( a prób były dwie) już się nie połączył ponownie...

32 (edytowany przez skrzat06 2023-10-26 05:39:40)

Wybiera z automatu 5GHz tak jak piszesz, żeby testować 2,4GHz wyłączam na ten czas radio 5GHz smile
Wczoraj bawiłem się ustawieniami z różnym skutkiem, potem postawiłem najnowsze OpenWRT od Cezarego, zrobiłem minimum konfiguracji (zmiana adresu LAN, ustawienie gateway i DNS, wyłączenie DHCP i podniesienie radia 2,4 bez zmiany innych ustawień) mam wtedy tylko 50Mbps na speedteście, brakło wieczora na dalsze zabawy.
Musze ogarnąć "normalne" WiFi a potem dopiero bawić się w FT, bo widzę że problem wgl nie jest powiązany z FT. Zacznę chyba całkiem od początku i przetestuję wifi na stockowym firmware, może szukam problemu nie w tym miejscu. Eter raczej pusty, sąsiadów ledwo czasem cokolwiek złapie, u siebie mam parę rzeczy na ESP...

Edit:
.... tak jak pisałem, problem nie leżał po stronie AP roll coś się z moim telefonem stało i nie zestawia połączenia inaczej niż 144Mbps na 2,4GHz, prędkości osiąga w okolicy 60Mbps... Wziąłem laptop, czy żony telefon i na 2,4GHz spokojnie zestawia 300Mbps i transfer leci w okolice 175Mbps... I tylko ja mam te zwiechy że Wifi jest a do routera, czy nawet AP nie leci ping roll

33

nasid ustawiamy unikatowy per AP czy per interface ? np dla sieci 2.4 i 5ghz ?
ustawiłem aki sam i teraz przy próbie przejścia na router gdzie nie ma 5g mam ! przy zasięgu wifi przez kilkanaście sekund z transferami rzędu kbps ...

34

Per interface.

35

to jak każdy iface na każdym routerze ma mieć inny to na co to w ogóle podawać big_smile

36

żeby był jednoznacznie identyfikowany.