Wybiera z automatu 5GHz tak jak piszesz, żeby testować 2,4GHz wyłączam na ten czas radio 5GHz
Wczoraj bawiłem się ustawieniami z różnym skutkiem, potem postawiłem najnowsze OpenWRT od Cezarego, zrobiłem minimum konfiguracji (zmiana adresu LAN, ustawienie gateway i DNS, wyłączenie DHCP i podniesienie radia 2,4 bez zmiany innych ustawień) mam wtedy tylko 50Mbps na speedteście, brakło wieczora na dalsze zabawy.
Musze ogarnąć "normalne" WiFi a potem dopiero bawić się w FT, bo widzę że problem wgl nie jest powiązany z FT. Zacznę chyba całkiem od początku i przetestuję wifi na stockowym firmware, może szukam problemu nie w tym miejscu. Eter raczej pusty, sąsiadów ledwo czasem cokolwiek złapie, u siebie mam parę rzeczy na ESP...
Edit:
.... tak jak pisałem, problem nie leżał po stronie AP
coś się z moim telefonem stało i nie zestawia połączenia inaczej niż 144Mbps na 2,4GHz, prędkości osiąga w okolicy 60Mbps... Wziąłem laptop, czy żony telefon i na 2,4GHz spokojnie zestawia 300Mbps i transfer leci w okolice 175Mbps... I tylko ja mam te zwiechy że Wifi jest a do routera, czy nawet AP nie leci ping