Temat: Konfiguracja EasyBox 802
Witam serdecznie.
Na wstępie chciałbym się przywitać, a więc witam Wszystkich ![]()
Jestem nowy i tu na forum i w temacie zarówno urządzeń jak i systemów na nich instalowanych, tak więc tzw. "lajkonik" (od laika).
Potrzebuję Waszej pomocy, przekopałem forum i inne strony internetowe zarówno odnośnie openwrt jak i samego urządzenia i znalazłem kilka opisów, ale albo są to porady tylko częściowo związane z moimi problemami, albo porady zastosowane nie działają a najczęściej po prostu nie rozumiem co do mnie jest wyświetlane na ekranie.
Sytuacja wygląda następująco:
mam router z netii (netiaspot). Do niego oczywiście podłączony jest internet oraz za pomocą kabelka podpięty jest xbox360 oraz rozgłasza sieć po wifi (ssid: warun, adresacja 192.168.1.xxx). Netiaspot ma adres 192.168.1.254 oraz na nim włączone jest dhcp. Po podłączeniu się laptopem do tej sieci, wszystko działa jak należy.
Niestety, ze względu na dość spore mieszkanie, w jednym z pokoi wifi zrywa połączenie oraz sam zasięg jest lekko mówiąc marny. Dodatkowo drukarka... chciało by się móc drukować przez sieć bez potrzeby włączania innego komputera. Stąd pomysł o zakupie printservera a że budżet ograniczony, to wybór padła na EasyBox'a 802.
Po odebraniu urządzenia, podłączyłem pod laptopa kabelkiem itp itd. udało się i drukarka działa i drukuje przez sieć... ale tylko z laptopa, który jest do urządzenia podłączony kabelkiem.
Proszę o pomoc w skonfigurowaniu EasyBoxa i Netiaspota do pracy w takim układzie:
- Netiaspot jako router główny do którego jest internet podłączony,
- EasyBox jako repeater lub drugi AP (najlepiej jakby nie rozgłaszał dodatkowej sieci wifi tylko rozszerzał sieć warun)
- dostawał adres z dhcp z Netiaspota,
- był widoczny z sieci warun dla innych komputerów w celu używania go jako printserver
Proszę pomóżcie. Jak wcześniej napisałem, nie znam sięna tych urządzeniach i ich konfiguracjach.
Z góry dzięki wielkie.
Pozdrawiam
Adrian