1

Temat: Konfiguracja EasyBox 802

Witam serdecznie.
Na wstępie chciałbym się przywitać, a więc witam Wszystkich smile
Jestem nowy i tu na forum i w temacie zarówno urządzeń jak i systemów na nich instalowanych, tak więc tzw. "lajkonik" (od laika).

Potrzebuję Waszej pomocy, przekopałem forum i inne strony internetowe zarówno odnośnie openwrt jak i samego urządzenia i znalazłem kilka opisów, ale albo są to porady tylko częściowo związane z moimi problemami, albo porady zastosowane nie działają a najczęściej po prostu nie rozumiem co do mnie jest wyświetlane na ekranie.

Sytuacja wygląda następująco:
mam router z netii (netiaspot). Do niego oczywiście podłączony jest internet oraz za pomocą kabelka podpięty jest xbox360 oraz rozgłasza sieć po wifi (ssid: warun, adresacja 192.168.1.xxx). Netiaspot ma adres 192.168.1.254 oraz na nim włączone jest dhcp. Po podłączeniu się laptopem do tej sieci, wszystko działa jak należy.
Niestety, ze względu na dość spore mieszkanie, w jednym z pokoi wifi zrywa połączenie oraz sam zasięg jest lekko mówiąc marny. Dodatkowo drukarka... chciało by się móc drukować przez sieć bez potrzeby włączania innego komputera. Stąd pomysł o zakupie printservera a że budżet ograniczony, to wybór padła na EasyBox'a 802.
Po odebraniu urządzenia, podłączyłem pod laptopa kabelkiem itp itd. udało się i drukarka działa i drukuje przez sieć... ale tylko z laptopa, który jest do urządzenia podłączony kabelkiem.

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu EasyBoxa i Netiaspota do pracy w takim układzie:
- Netiaspot jako router główny do którego jest internet podłączony,
- EasyBox jako repeater lub drugi AP (najlepiej jakby nie rozgłaszał dodatkowej sieci wifi tylko rozszerzał sieć warun)
- dostawał adres z dhcp z Netiaspota,
- był widoczny z sieci warun dla innych komputerów w celu używania go jako printserver

Proszę pomóżcie. Jak wcześniej napisałem, nie znam sięna tych urządzeniach i ich konfiguracjach.
Z góry dzięki wielkie.
Pozdrawiam
Adrian

2

Odp: Konfiguracja EasyBox 802

Obejrzyj
https://www.youtube.com/watch?v=RgeNnTbVqk0
https://www.youtube.com/watch?v=riaMnVZkVbA

zapewne od nich kupiłeś sprzęt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Obejrzyj
https://www.youtube.com/watch?v=RgeNnTbVqk0
https://www.youtube.com/watch?v=riaMnVZkVbA

zapewne od nich kupiłeś sprzęt.

Dzięki wielkie za tak szybką reakcję.
Tak, dokładnie od nich.

Wykonałem ustawienia które są na pierwszym filmiku, ale coś tam jest nie tak.
Wyszukałem sieć warun i podłączyłem się do niej, ale internetu na dodatkowej sieci wifi o ssid warunEB nie mam.
EasyBox ma teraz dwa adresy: 192.168.2.250 na interfejsie lan oraz 192.168.1.4 na interfejsie wwan (nie wiem czy jest taka możliwość i ewentualnie jak tu wstawić obrazek). mam 3 interfejsy: lan, modem oraz wwan.

Po dodaniu sieci warunEB i podłączeniu się do niej, nie mam internetu. Jak kablem podłązę siędo EasyBoxa przez przeglądarke (z adresem 192.168.2.250) to z niego mogę spingować i adres dev.openwrt.org i Netiaspota 192.168.1.254) natomiast z Netiaspota mogę spingować EasyBoxa ale po adresie 192.168.1.4.

Sytuacja wygląda więc tak, ze teoretyczni urządzenia widzą sie nawzajem, co więcej z EasyBoxa jak widać połączenie z internetem jest, ale EasyBox nie przepuszcza adresacji z Netiaspota na wifi warunEB. Dodatkowo laptopa chciałbym podłączać do EasyBoxa przez kabelek (mam stacje dokującą) ale na kablu też nie nadaje adresu z puli sieci warun.

Pozdrawiam
Adrian

4

Sprawdź dokładnie czy wszystko faktycznie ustawiłeś. U nich działa to i u Ciebie musi.

5

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa.
Na pierwszym filmiku (1:00) jest konfiguracja połączenia z siecią do wzmocnienia i tam poniżej jest sekcja "Utwórz / Przypisz strefę firewalla' gdzei jest interfejs lan (niezaznaczony) oraz zaznaczony jest interfejs wan wspólnie z modem. U mnie jest tylko "nieokreślone-lub- utwórz". Czy tu nie jest coś nie tak u mnie, czy to może mieć wpływ?

Pozdrawiam
Adrian

6

Raczej zrób dokładnie tak jak pokazali na filmiku.

7

No nic. Posprawdzam jeszcze raz co i jak.

Jakby co to będę męczył nadal smile

Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
Adrian

8

Witam wszystkich. Gdzie znajdę aktualizacje do tego routera. Również posiadam ten router kupiony od tej samej firmy co kolega.
Czy można jakoś bez problemu zrobić aktualizacje.
Zależy mi na zerotier czyli dostęp do ddns.

Pozdrawiam.

9

pasta21 napisał/a:

Witam wszystkich. Gdzie znajdę aktualizacje do tego routera. Również posiadam ten router kupiony od tej samej firmy co kolega.
Czy można jakoś bez problemu zrobić aktualizacje.
Zależy mi na zerotier czyli dostęp do ddns.

Pozdrawiam.

Na stronie OpenWrt? https://firmware-selector.openwrt.org/? … _arv752dpw możesz tam też dodać inne pakiety i wygenerować obraz z tym co chcesz.

zetrotier to nie jest ddns.

10

Cezary napisał/a:

zetrotier to nie jest ddns.

Tak wiem tylko interesuje mnie
Zerotier ddns oraz duckdns.
Czy znajdę gdzieś jak zrobić własny obraz oraz jak dodać własne pakiety.
Pozdrawiam

11

Jeżeli chcesz kompilować to czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja
Jeżeli chcesz imagebuildera to czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-imagebuilder
Z firmware selectora raczej nie chcesz skorzystać skoro chcesz dodawać własne pakiety.

12 (edytowany przez pasta21 2024-07-08 18:20:08)

Jakie pakiety są do wifi. Zainstalowałem gołego openwrt nie mam wifi, modem, nie można podłączyć się do sieci, nie można zrobić repiter itd. Czy gdzieś znajdę opisane pakiety ??
pozdrawiam

13

kmod-rt2800-pci wpad-basic-mbedtls. One są standardowo w obrazie, powinieneś je już mieć.

14

Mam jeszcze kilka pytań.
Jaka biblioteka jest do modemu usb >>
na stronie link dodaję biblioteki daję żądanie budowy wsio mi zrobi tylko nie mam opcji pobierz hmm
Pozdrawiam.

15

Pakiet nie biblioteka. I do jakiego modemu? Bo to zależy

16

ZTE
MF833U1

17

Taki mam modem na usb.
ZTE
MF833U1
Próbowałem również dodać pakiet do zerotier hmm i lipa
Pozdrawiam.

18

O ile dobrze szukam to to jest jakiś rndis, tak? Wejdź na https://firmware-selector.openwrt.org/ kliknij
Dostosuj zainstalowane pakiety i/lub skrypt pierwszego rozruchu nie usuwaj nic z tej listy. Dopisz tam " luci kmod-usb-net-rndis usb-modeswitch zerotier", bez " oczywiście. Kliknij generowanie i poczekaj aż będzie firmware do pobrania

19

Po dopisaniu zerotier po kompilacji wyrzuca,

Dostosuj zainstalowane pakiety i/lub skrypt pierwszego rozruchu

Error: No JSON file found
STDERR
STDOUT

Dalej nie wiem gdzie jest przycisk pobrania skompilowanego pliku.

20

Zepsuł się builder online, użyj imagebuildera.

21

pasta21 napisał/a:

Dalej nie wiem gdzie jest przycisk pobrania skompilowanego pliku.

Takie 3 niebieskie duże prostokąty.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

22

Witam. Postanowiłem zbudować przy użyciu Imagebuilder.
Nie wiem co mam wpisać dla easybox 802 dla Arcadyan ARV752DPW
W komendzie make image | grep -i r6220 nie wiem jaką nazwę wpisać. Próbowałem różne kombinacje i lipa.
Mam jeszcze pytanko gdzie wpisać adres ip routera login hasło nazwa sieci itd.
Skrypt do uruchomienia przy pierwszym rozruchu.

Pozdrawiam

23

Sam właśnie odpowiedziałeś na pytanie: profil nazywa się arcadyan_arv752dpw. Mogłeś wyświetlić wszystkie profile to by ci to wypisał

arcadyan_arv752dpw:
    Vodafone Easybox 802 (Arcadyan ARV752DPW)
    Packages: kmod-usb-dwc2 kmod-usb-ledtrig-usbport kmod-ltq-adsl-danube-mei kmod-ltq-adsl-danube kmod-ltq-adsl-danube-fw-b kmod-ltq-atm-danube ltq-adsl-app ppp-mod-pppoa kmod-ltq-tapi kmod-ltq-vmmc kmod-rt2800-pci wpad-basic-mbedtls iwinfo
    hasImageMetadata: 1
    SupportedDevices: arcadyan,arv752dpw ARV752DPW

24 (edytowany przez pasta21 2024-07-30 20:10:26)

Eh.
Kożystając z tutoriala wpisałem ten link
wget https://downloads.openwrt.org/rele … _64.tar.xz

Po wpisaniu make image | grep -i arcadyan_arv752dpw
na kńcu wyrzuciło błędy.

padding image to 0049c000
padding image to 004a0000
padding image to 004c0000
make[3]: *** No rule to make target '/home/pasta30/openwrt/openwrt-imagebuilder-23.05.4-lantiq-xway.Linux-x86_64/build_dir/target-mips_24kc_musl/linux-lantiq_xway/bt_homehub-v2b-kernel.bin', needed by '/home/pasta30/openwrt/openwrt-imagebuilder-23.05.4-lantiq-xway.Linux-x86_64/build_dir/target-mips_24kc_musl/linux-lantiq_xway/tmp/openwrt-23.05.4-lantiq-xway-bt_homehub-v2b-squashfs-sysupgrade.bin'.  Stop.
make[2]: *** [Makefile:208: build_image] Error 2
make[1]: *** [Makefile:146: _call_image] Error 2
make: *** [Makefile:262: image] Błąd 2

25

make info, nie make image

make image | grep -i arcadyan_arv752dpw