1

Temat: Zmiana konfiguracji / backup

Cześć,
Słabo szukam albo nie znalazłem podobnego wątku.

Chciałbym się 'pobawić' w swojej sieci domowej. Router z openwrt (asus ax4200) ustawić w tryb AP, a resztą zająłby się sophos firewall.

Potrzebowałbym wykonać pełną kopię wraz z zainstalowanymi pakietami wrazie W. Aby szybko w razie czego wrócić do sprawdzonej i działającej konfiguracji. Jak to najlepiej zrobić?

- Wygenerować listę zainstalowanych pakietów, skorzystać z https://firmware-selector.openwrt.org/ + backup /etc/config/

Z takich dodatkowych rzeczy, które są uruchomione, to serwer wireguard, samba (timemachine), nfs.

Aktualnie wykonywany jest codziennie backup sysupgrade + przerzucam sobie zawartość /etc/

Czy jest jakiś inny lepszy sposób, aby w miarę szybko i bezproblemowo 'żonglować' konfiguracją?

2

Odp: Zmiana konfiguracji / backup

Zrobiłem pakiet https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 51#p288751 żeby zachowywać listę zainstalowanych pakietów, ale to także możesz zrobić ręcznie.

Konfig oczywiście będą w backupie. Więc generalnie to zrobisz sobie w fireware-selector soft z pakietami jakie chcesz, odtwarzasz backup i masz. Dopóki trzymasz się tej samej wersji openwrt to będzie działać. Jak zmienisz wersję to musisz sprawdzić czy coś w konfigach się nie zmieniło.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Zrobiłem pakiet https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 51#p288751 żeby zachowywać listę zainstalowanych pakietów, ale to także możesz zrobić ręcznie.

Konfig oczywiście będą w backupie. Więc generalnie to zrobisz sobie w fireware-selector soft z pakietami jakie chcesz, odtwarzasz backup i masz. Dopóki trzymasz się tej samej wersji openwrt to będzie działać. Jak zmienisz wersję to musisz sprawdzić czy coś w konfigach się nie zmieniło.

Wielkie dzięki, za odpowiedź, ale mam jedno 'ale'.

Pierwszy skrypt robi listę pakietów zainstalowanych w systemie przez użytkownika (bazując na czasie instalacji pakietów), robi z tego listę, umieszcza plik w /etc/backup/list-user-installed-packages.txt oraz dodaje go do listy pików zachowywanych podczas aktualizacji.

Czy tutaj nie będzie problemu w przypadku korzystania z attended sysupgrade (a tak ostatnio aktualizowałem router)? Wszystkie pakiety mają tą samą datę. Tego if'a zmienić i 'wrzucać' wszystkie pakiety do pliku?

4

Jeżeli taką listę wrzucisz do listy pakietów zachowywanych w backupie to przeżyje to aktualizację z zachowaniem konfiga. Jak nie to nie i musisz instalować wszystko ręcznie.

Jeżeli będziesz korzystał z attended sysupgrade to taka lista nie ma sensu, bo serwis zbuduje ci obraz na podstawie tego co masz zainstalowane w systemie. Chyba że masz pakiety których nie ma w repo openwrt to wtedy i tam musisz z palca je instalować.

Albo używaj imagebuildera, wtedy dowolne pakiety możesz sobie włożyć do obrazu.

5

Poniższe polecenie tworzy backup konfigów.
sysupgrade -b /tmp/archiwum

A jak przywrócić ten backup?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

6

sysupgrade -r  /tmp/archiwum ....