Temat: Attendedsysupgrade / Nadzorowany Sysupgrade
Panowie,
popełniłem artykuł na temat automatycznego aktualizowania obrazów OpenWrt z wykorzystaniem mechanizmu Attendedsysupgrade / Nadzorowany Sysupgrade: https://eko.one.pl/?p=openwrt-attendedsysupgrade
Aktualizacja przy pomocy tego mechanizmu w OpenWrt polega na zbudowaniu obrazów online, pobraniu takiego custom obrazu i aktualizacji. Mechanizm ten nie jest standardowo instalowany w openwrt, ale jak już niektórzy wiedzą wszedł standardowo w skład luci i będzie obecny w przyszłych wydaniach OpenWrt. Mechanizm jest o tyle ciekawy że można podać listę pakietów i z nich powstaną obrazy.
Ja nie mam aż takich zasobów sprzętowych żeby pozwolić na swoim serwerku na budowanie obrazów online. Więc zbudowałem sobie swój własny serwer tego mechanizmu który nie buduje obrazów z imagebuildera a dostarcza gotowe obrazy które są już przeze mnie zrobione - czyli gotowce.
Na chwilę obecną mój mechanizm dostarcza tylko obrazów luci (nawet jak się z konsoli zaktualizuje) i tylko wydania 22.03-SNAPSHOT. Dostarczanie obrazów czystych bez luci pewnie da się dodać w przyszłości, zobaczymy czy będzie to potrzebne. Jak ktoś chce to może przetestować czy to w ogóle działa, choć pewne zaraz znajdzie się masa błędów jako że to moja implementacja.
EDIT: obecnie mechanizm dostarcza zarówno obrazów luci jak i czystych - w zależności od tego czy w pierwotnym obrazie były pakiety od luci czy nie. Możliwe jest wykorzystanie mechanizmu zarówno dla obrazów bazujących na OpenWrt 22.03-snapshot jak i 23.05-snapshot, a zapewne i późniejszych wydań jak będą dostępne.