1 (edytowany przez gran 2024-06-08 18:38:42)

Temat: Czy możemy wspomóc żołnierzy na granicy?

cytat "– Nas jest dwóch na posterunku. Zanim Straż Graniczna przyjedzie nam pomóc, to mija godzina, a w tym czasie imigranci zdążą przejść, przynajmniej kilku. Wojskowa radiostacja, którą mamy na wyposażeniu, nie działa w miejscu tych bagien, nie mamy tam zasięgu, więc nie możemy się ze sobą kontaktować. Oprócz służbowych, mamy też swoje prywatne radiostacje, ale przełożeni zakazują nam ich używania, bo nie są szyfrowane, ale bez tego ta granica by w ogóle nie działała – relacjonuje wojskowy." źródło podam prywatnie by nie robić spamu.

W jaki sposób stworzyć sieć wifi, którą można było by rozciągnąć wzdłuż granicy. Wystarczy by jakis komunikator działał bez serwera. I każdy kto ma komórkę będzie mógł wysłać zdjęcie i będzie mógł porozmawiac głosowo. Komunikator musi być szyfrowany.
Konfiguracja musi być prosta i nie wymagać zbytniej wiedzy. Routery powinny mieć zasilanie z powerbanku lub panelu słonecznego i powerbanku.

Czy jesteście w stanie pomóc?

P.S. Nie jestem żołnierzem ani pogranicznikiem.

2 (edytowany przez gran 2024-06-08 18:44:53)

Odp: Czy możemy wspomóc żołnierzy na granicy?

salceson napisał/a:

Możemy wspomóc chodzą na wybory

Prawdopodobnie masz rację, ale nie jest to najszybsze rozwiązanie. Następne wybory za 4 lata.
Prosze o powstrzymanie się od pisania politycznych uwag. Proszę tylko o pomoc.
Polacy pomagali Ukrainie wysyłając często zabawkowe drony, które też się przydawały. Wysyłaliśmy baofengi na ukrainę. Takie same są teraz używane na granicy. Prywatnie, kupowane za prywatne pieniądze żołnierzy. Chcę ze swoich własnych pieniędzy wspomóc moich znajomych. Brakuje mi wiedzy jak to zrobić.

3

A komórki tam nie działają? Przecież ci inżynierowie i doktorzy ze wschodu wrzucają filmy na tiktoka...

4

Problem nie jest technologiczny, tylko czysto ludzki i tyle w temacie.

5 (edytowany przez gran 2024-06-13 10:22:28)

Czy już wasza metoda zadziałała? Jest po wyborach. Na pewno wybraliście idealnie.
Pytam bo i mnie pytają. Jest to realny problem z komunikacją.

Czy spróbujecie pomóc czy będziecie wymyślać kolejne inteligentne wymówki?

6

WiFi nie nadaje się do tego. Ma bardzo mały zasięg. Radiostacje mają bez porównania większy zasięg.

7

Nie bez powodu ten Starlink jest tak potrzebny Ukraińcom...

8 (edytowany przez gran 2024-06-13 11:27:09)

frutis napisał/a:

WiFi nie nadaje się do tego. Ma bardzo mały zasięg. Radiostacje mają bez porównania większy zasięg.

Ale to często prosta droga bez drzew. Najgorzej jest w terenach podmokłych, bagnach gdzie nic wysokiego nie rośnie. Czy takie rozwiązanie nie ma szans zadziałać?
Dla mnie nie potrzeba internetu ale komunikację między routerami.

Czytam różne strony i tam nawet w Polsce jest 100km zasięgu. Ja bym się cieszył z kilometra lub pięciu.

9 (edytowany przez frutis 2024-06-13 11:49:42)

Owszem można zestawić połączenie na dużej odległości ale do tego trzeba odpowiedni sprzęt i anteny kierunkowe. Takie rozwiązanie nie ma bytu jeśli ma to być mobilne. WiFi jest bardzo podatne na zakłócenia. Zwykły deszcz ma wpływ na działanie.

Do testów można odpalić Hotspota na telefonie i zobaczyć z jakiej odległości inny telefon go zobaczy.

10 (edytowany przez lexmark3200 2024-06-13 15:41:24)

gran napisał/a:

Czy już wasza metoda zadziałała? Jest po wyborach. Na pewno wybraliście idealnie.

Czy spróbujecie pomóc czy będziecie wymyślać kolejne inteligentne wymówki?

Uważasz, że ktoś szuka wymówki? Pytasz o dziwne sprawy, rzekłbym o coś co w ogóle nie powinno mieć miejsca i oczekujesz, że "zwykli ludzie" (bez urazy dla forumowiczów), będą się głowić jak tu ogarnąć coś, co de facto powinno załatwić wojsko.
Już o samym pomyśle radiostacji bez szyfrowania nie wspomnę... To jakbyś poszedł na bazar i u chińczyka kupił dziecięce walki-talki.
Widzę, że jednak coś zostało z poprzednich obozów władzy...
Niektórzy z elit ubierali zielone koszulki i udawali, jacy to wojskowi są....

salceson napisał/a:

może lepiej zrobić zrzutkę oficjalną ze szczegółowym opisem na portalu od zrzutek, niech się naród dowie, że nawet łączności nie ma. Podatki zapłacimy, zrzutkę zrobimy, i będzie dalej tak jak jest.

Wyższe szarże siedzą cicho bo im awanse przepadną a szeregowy szałasy buduje. To jest do zaorania i odnowy a nie do lepienia plastrem.

No sorry, ale na co mamy się zrzucać? Płacimy podatki... A, że ktoś, gdzieś ma lepkie ręce, lub trafia na inne cele.... bo kolega ministra ma firmę, a ta firma, ma wuja, co prezesem jest kolega cioci...

To już jakaś norma te zrzutki??
Zrzucamy się na leczenie dla chorych dzieci, bo wiecznie nie ma pieniędzy ze składki zdrowotnej, która nijak trafia tam gdzie trafiać powinna...Bo przecież można nią łatać inne dziury, co się prędzej spowodowało...

Może warto zamknąć ten temat, bo robi się czysto polityczny...
A autor chyba porywa się z motyką na słońce, żeby nie pisać dosadnie....
Proponuję, aby @Cezary umieścił cały temat w koszu, bo to nie forum polityczne...

11 (edytowany przez lexmark3200 2024-06-13 16:00:00)

Tak coś czułem.... Bo te zrzutki, to u nas taka narodowa moda już....

12 (edytowany przez gran 2024-06-13 17:02:08)

lexmark3200 napisał/a:

Może warto zamknąć ten temat, bo robi się czysto polityczny...
[...]Proponuję, aby @Cezary umieścił cały temat w koszu, bo to nie forum polityczne...

Ale ja nie pisałem politycznie. To ty ciągle nakierowujesz na temat politycznie. Zupełnie niepotrzebnie zaśmiecasz forum. Ja szukam rozwiązania.

Routery mają możliwość przekazywania wiadomości. np. sieć tox nie posiada adresowania. Sama robi własne adresowanie i rozgłaszanie. Ważne aby była tylko możliwość przekazywania pakietów między jednym a drugim routerem. I posiada szyfrowanie.

Zasmuciły mnie te jednoznaczne stwierdzenia poniektórych, że się nie da i już. Czy ktoś robił realne testy, że się nie da? To głusza a nie miasto. Bez dodatkowego smogu elektromagnetycznego. To było by najtańsze rozwiązanie. Biedne to biedne, ale dlaczego miało by nie działać. Było by niemiło gdybym powiedział, że sie nie da a ktoś kto jednak to zrobi.
To jest na prawdę potrzebne na już i routery są właśnie czyms takim na już.

13 (edytowany przez lexmark3200 2024-06-13 19:09:24)

To jeszcze raz Ci napiszę.
Zastanów się nad tym wszystkim. Jak wyobrażasz sobie, że byle Kowalski postawi sobie router i pozwoli aby wojskowi, czy straż graniczna ich używała, bez certyfikatów wojskowych i całej procedury?

To tak jakbyś dał siebie podpiąć pod pompkę od rowera a nie pod butle z tlenem. W teorii przecież pompka od rowera też tłoczy tlen( bo w powietrzu naturalnie występuje).
Do banku też logujesz się z niezaufanych komputerów?
No sorry. Ale coś chyba nie tak jest z Twoim rozumowaniem tego zagadnienia...

No i nie, nie czepiam się czysto politycznie, no ale jak tu nie poruszać kwestii politycznych, jak to politycy decydowali co potrzebne w wojsku? A w dup*ie mieli co doradzają specjaliści. Liczyła się ilość i ilość wydanej kasy.... A w sumie mieli takie pojęcie jak....

P.S. nie nakierowuje ciągle, bo w sumie teraz to druga moja wypowiedź w tym temacie....

Poza tym, sam poruszasz kwestie polityczne:

gran napisał/a:

Prawdopodobnie masz rację, ale nie jest to najszybsze rozwiązanie. Następne wybory za 4 lata.

Sam nie byłeś głosować, pisząc, że

gran napisał/a:

Na pewno wybraliście idealnie.

Mam wrażenie, jakbym wybrał wg Ciebie źle, choć nigdzie nie pisałem z jaką partią sympatyzuję i na kogo głosowałem...

14

Te radiostacje ręczne mają znacznie większy zasięg niż WiFi.
To, że ktoś między sobą nie może nawiązać połączenia, to znaczy że urządzenie jest poza zasięgiem.
Po to stawia się specjalne maszty telekomunikacyjne, które pracują jako przekaźniki aby takie mniejsze  urządzenia mogły pracować na dalsze odległości.
W terenie używa się specjalnych plecaków.
Poproście dowództwo o maszt to skończą się problemy z zasięgiem radiostacji.

15

Niestety są jeszcze takie miejsca gdzie technologia przegrywa z "rzeczywistością" bo nawet w miastach zasięg GSM jest marny, a co dopiero w środku lasu.

A czym chcecie to zasilać? Przy słupkach granicznych nie ma gniazdek z prądem. Baterie/akumulatory/fotowoltaika także odpada bo MON na pewno tego nie kupi - przepisy, przetargi itd.
A poza tym SKW/ŻW nie pozwoli na tego typu instalacje bo jak już wspomniano w pierwszym poście nie zapewniają one bezpieczeństwa na dostatecznym poziomie.
Nie bez powodu profesjonalny sprzęt spełniający konkretne standardy jest drogi, a zwykłą "krótkofalówkę", kupisz dość tanio.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

16 (edytowany przez gran 2024-07-01 10:58:52)

ookris napisał/a:

A czym chcecie to zasilać? [...] Baterie/akumulatory/fotowoltaika także odpada bo MON na pewno tego nie kupi - przepisy, przetargi itd.

Napisałem, powerbankiem. Małe routery maja zasilanie usb.
Wyjaśnijmy sobie jedno. To nie jest zapytanie o przetarg. To nie jest oficjalne zapytanie ministerstwa obrony, ale oddolna inicjatywa ludzi, którzy muszą się borykac z problemami. Tak PMR też sa 'nielegalne' i nie dozwolone i też się je używa bo ratują d***.

ookris napisał/a:

a zwykłą "krótkofalówkę", kupisz dość tanio.

Ale też ma swoje ograniczenia, szczególnie przy przekazywaniu danych. Router ma też gniazdka ethernet i trudniej zakłócić. W ogóle rozmawiamy chyba o wszystkim tylko nie o technice i jak rozwiązać problem.

Focus napisał/a:

Poproście dowództwo o maszt to skończą się problemy z zasięgiem radiostacji.

Ty tak serio piszesz o masztach? Białowieża nie mogła postawić troche wyższej wieży widokowej w muzeum bo się Białoruś nie zgodziła. W miasteczku. Nie przy samym płocie. A ty chcesz stawiać maszty? Ja bardzo prosze bez żadnych super pomysłów w stylu 'idź do dowódcy a on załatwi'.

Cały ten wątek jest bez sensu. Pytam o techniczne kwestie a dostaje mnóstwo bzdurnych arg. że się nie chce a przełożeni na pewno  nie będą chcieli wydac na to pieniędzy. Przecież będe to robił z własnych jak z własnych kupuje walkie-talkie.

17

salceson napisał/a:

Teraz poważnie – Myślę, że taka doraźna, prowizoryczna pomoc jest bardzo szkodliwa. Uda się taka pomoc i dalej będzie, że wszystko jest wspaniale z wojskiem i nie trzeba nic zmieniać. Potem przyjdzie poważniejsze zagrożenie i rozjadą nas jak w 1939 roku.

Lepiej siedzieć na d**** i nic nie robić?
Myślę, że taka sieć na szybko jest potrzebna wszędzie. I w urzędzie i na granicy i nawet jestem sobie teraz wyobrazić na osiedlu.

No tak, kim ja jestem? Pewnie szpiegiem skoro chce publicznie prosić o publiczne rozwiązanie dla publicznej wiadomości z legalnie dostępnego sprzętu. To co piszesz nie ma sensu. Ale chyba nic tu się nie dowiem i tak, więc pisz sobie i udowadniaj jak najlepiej zrobić. Tylko ludzi żal.

18

Brak słów.... Lepiej przemilczeć....

19 (edytowany przez tomciu 2024-07-01 16:05:26)

gran napisał/a:

Lepiej siedzieć na d**** i nic nie robić?
Myślę, że taka sieć na szybko jest potrzebna wszędzie. I w urzędzie i na granicy i nawet jestem sobie teraz wyobrazić na osiedlu.

No to ją zrób i przestań trolować na tym forum.
Idea może i słuszna, ale niewykonalna w praktyce.

20

Zamykam ten wątek. Trochę za daleko to idzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.