26 (edytowany przez szyper 2024-06-07 17:34:10)

Odp: Fast Roaming w domu

Z mojego punktu doświadczeń to mam sieć Wifi zrobiona na kilkunastu axowych Zyxelach WSM20 jako AP - poustawiane FastRoaming plus kilka innych zmiennych. Natomiast do pełni szczęścia brakuje mi stabilności DAWNa, usteer też działa, ale ciut gorzej się urządzenia przełączają. Niestety ciągle urządzenia się lubią "zwieszać" Wifi przez błąd "Message 0000...aed (seq ...) timeout" na module Mediateka - testuje każde buildy, żeby tego nie było, ale jest co by nie powiedzieć różnie.
Także w teorii jest pięknie, w praktyce rozwiązań otwartych już gorzej. Na AX3000t można sie pobawić "EasyMeshem", jak ktoś lubi konwersacje po chińsku oraz buildy z mtk-wifi. Ciekaw jestem jak to by działało na modułach Qualcomma, ale urządzenia są relatywnie droższe i kupienie 10 urządzeń to koszt 4x krotnie większy pewnie.
Może ktoś się bawił juz AX3000t w jakiejś większej ilości - chętnie skorzystam z doświadczeń ustawień config/wireless.

Pozdrawiam

ps. Własnie zobaczyłem ciekawą łątkę na mt76
https://github.com/blocktrron/mt76/comm … 7c2f1104e4
Zobaczymy czy coś da...

27

MiG25 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Openwrt nie będzie działać z onemesh. jako zwykły repeater to tak, a tu już dowolny router.

No tak, ale koledze chyba chodzi ,żeby do C6U wsadzić openwrt i do tego dodatkowe dummy AP (też na Openwrt) ,żeby z FT działały.

Dokładnie o to chodziło, potrzebowałbym dodatkowo 3 AP

28

To dowolny jaki ci pasuje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

W pierwszym poście jest link do YT, w 14:48 widać konfigurację, zastanawia mnie czy mając włączone dwa radia 2,4G i 5G o tej samej nazwie SSID muszą być różne mobinity domain dla 2,4G i 5G?

30

szymek napisał/a:

W pierwszym poście jest link do YT, w 14:48 widać konfigurację, zastanawia mnie czy mając włączone dwa radia 2,4G i 5G o tej samej nazwie SSID muszą być różne mobinity domain dla 2,4G i 5G?

Nie musi, mobility domain w ogóle nie trzeba ustawiać w opcjach.

31

No właśnie, bo pamiętam jak Cezary pisał o tym, że jak jest wspólne SSID to albo wpisujemy takie samo albo puste.
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 78#p303478

32

Bo się generuje z ssid jak jest puste. Więc jak masz takie samo SSID to nie musisz wpisywać bo się samo uzupełni.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.