1 (edytowany przez szymek 2024-07-16 08:04:06)

Temat: Mesh i roaming na Nighthawk R7800

cześć,

posiadając dom z piętrem i 3AP z R7800 chciałem poprawić jakoś działania wifi.
dodałem opkg install wpad-mesh-openssl, konfiguracja niby ok, natomiast wifi nie działa.

Po zalogowaniu się do wifi zrywa nawet ping do routera głównego który nie ma wifi.
Internet WAN w ogóle nie przepuszcza na konfiguracji mesh.

Zastanawiam się czy R7800 jest w stanie podołać jednocześnie mesh`owi i roamingowi?

ewentualnie jakieś inne rozwiązanie mające na celu płynne przełączanie do najbliższego wifi?

dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam
szymek

2

Odp: Mesh i roaming na Nighthawk R7800

Mesh nie służy do plynnego przełączania. Jeżeli masz je połączone kablem to nie używaj mesha, nie potrzebujesz go.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak, całość jest połączona przy użyciu rj45.
Czyli tylko roaming? czy inne rozwiązanie?

4

Wystarczy ustawić je jako głupie AP i włączyć na nich Fast Transition.

5

Dokładnie, tylko FT

6

Tak miałem do tej pory, ale nie do końca byłem zadowolony.
Jeżeli chodzi o NAS ID to lepiej zostawić puste czy wpisać SSID?
Do tej pory miałem puste ze względu na WPA(2)-PSK

7

nasid masz uzupełnić, unikalny dla każdego AP. mobility domain ma być takie samo dla każdego AP lub może zostać puste jak masz takie samo ssid wszędzie.

A to pierwsze zdanie - to klient się przełącza i to on decyduje kiedy i czy (poza pewnymi wyjątkami). WIęc jak źle działa to musisz... zmienić klientów, bo AP nic do tego nie ma. AP jedynie ma możliwość wywalenia klienta pod pewnymi warunkami (np. jak DAWN to robi - w celu równoważenia klientów na AP).

8

Ok, nadałem różne nasid i wspólne mobility domain. Zobaczę jak to będzie działać teraz.

9 (edytowany przez MiG25 2024-07-16 09:35:32)

Ja u siebie mobility domain mam puste, za to Termin reasocjacji /reassociation_deadline mam ustawione na 20000.
Protokół FT ustawiony na OTA ( option ft_over_ds '0' ) , i wygeneruj PMK lokalnie zaznaczone ( option ft_psk_generate_local '1'
)

10

@MiG25 domyślnie jest przy reassociation_deadline 1000ms czyli 1sek. Resztę mam tak samo + wpisałem mibility domain.
Czy przy 20sek nie ma efektu naciągania połączenia, niż szybszego przejścia do innego wifi z mocniejszym sygnałem dla klienta w ruchu?

11

Gdzieś wyczytałem ,że właśnie to ma pozwolić na szybsze przełączenie , a nie "przeciąganie przełączenia", i takie też odniosłem wrażenie , że przełączenie jest już wcześniej no ale można przetestować.