26

Odp: Acces Pointy na WDR4300 3szt. sensowna konfiguracja.

Witam. Testowałem i tak :
- takie samo SSID dla 2.4 I 5 - jak urządzenia złapią 2.4 to nie zmienia na 5 mimo stania blisko routera, klient trzyma się do końca 1 AP

- różne SSID jak wyżej ale trzyma się tylko sieci 2.4 albo 5

DAWN ustawiony jak kolega wyżej pisał.

27 (edytowany przez MiG25 2024-05-28 20:40:18)

U mnie jak klient ( mój Galaxy S21 ) złapie 2,4Ghz ( a przeważnie to robi na podwórzu zanim wejdę do domu) , to jak trzymam się blisko tego AP z którego jest to 2,4GHz , to nie przełączy się na 5GHz z tego AP  , muszę podejść do innego AP , wtedy się już przełącza na 5GHz.

Nie mam u siebie żadnych DOWNów czy usteerów... Trzy AP , włączone tylko Fast Transition.

28

Właśnie, bo Samsung tak ma. U znajomych to samo. Moje Xiaomi jak ma dobry sygnał 5GHz to przerzuca się ładnie....

29

O przełączeniu się między różnymi AP decyduje klient.
Bez włączonego roamingu w AP / routerze klient też bedzie się przełączał
, tylko, że będzie to trwało na tyle długo, że może nastąpić przerwa między przełączeniami, a mowa o czasie kilku ms.
I po to jest roaming aby usprawnić przełączanie klienta między różnymi AP ale nie między radiami na tym samym AP.
Dwa radia na tym samym AP to jest dalej ten sam AP.
Klient jak się przełącza między AP to pozostawia jakieś pakiety danych w poprzednim miejscu z którymi trzeba coś zrobić.

Reasumując klient przełącza się z założeniami roamingu, tylko klient nie potrafi czytać w myślach, że teraz chcesz korzystać z innego radia.

30

Dziękuję. Pytanie czy jest pakiet dodatkowy co daje disconecta przy niskim sygnale i niejako wymusza przełączanie klienta na inne radio lub do innego AP ??

31

Jeśli używasz  WIN11 i klienci mają karty wi-fi intela możesz spróbować poeksperymentować z ustawieniami:
intel_settings

32

fobos319 napisał/a:

Dziękuję. Pytanie czy jest pakiet dodatkowy co daje disconecta przy niskim sygnale i niejako wymusza przełączanie klienta na inne radio lub do innego AP ??

To co kombinujesz to jest zaprzeczenie roamingu.
Możesz wyłączyć WiFi 4 w AP,  skoro chcesz, żeby klienci korzystali tylko z WiFi 5.

33

Nie mogę wyłączyć 2.4Ghz bo kilka urządzeń nie wspiera 5Ghz.

34 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-30 10:27:50)

To musisz zainstalować DAWN lub usteer i pomęczyć, tam chyba (ale nie do końca jestem pewny) można sztucznie wymusić kick-a do innego AP, ale nie wiem czy przerzuci Cię na inne pasmo z danego AP - myślę, że nie.

Po protsyu tak jak wielokrotnie było pisane, cała zabawa z roamingiem polega na kliencie. AP nie rozłącza, to klient podejmuje decyzję gdzie ma się zapiąc. Jeśli to Samsung, to zapomnij, że Cię przerzuci, on tak nie robi. Chyba, że zrobisz root i pogrzebiesz w ustawieniach telefonu, tam chyba idzie wymusić...z tego co gdzieś czytałem nawet chyba na openwrt.org