Temat: Acces Pointy na WDR4300 3szt. sensowna konfiguracja.

Witam. W domu posiadam 3 AP z Openwrt 23.05 Tp-Link WDR4300.
AP podłączone przewodami do głównego routera.
Pytanie moje jest takie - czy zainstalowanie DAWN pozwoli na uzywanienich jako jednej dużej sieci ??
Laptopy i telefony nie posiadają roamingu więc szukam rozwiązania aby AP się tym zajmowały.
Jeśli jest inna metoda to z chęcią poznam- coś ala mesh przewodowy czy inne rozwiązanie na oba radia 2.4 i 5 GHz.

2

Odp: Acces Pointy na WDR4300 3szt. sensowna konfiguracja.

1. Ustaw wszystkie na ten sam SSID i hasło - to już wystarczy
2. Włącz na każdym fast roaming, jeżeli używasz voip czy czegoś podobnego
3. Zainstaluj i skonfiguruj usteer lub dawn jeżeli chcesz równoważenia klientów pomiędzy AP'kami

W 99% zrobienie punktu 1 już zapewni to co chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez fobos319 2024-05-25 21:59:56)

Dziękuję.
Mam ustawione 1 wspólną nazwę dla 2.4Ghz i wspólną nazwę dla 5Ghz - pytanie czy mam ustawić dla obu identyczną czy pozostać na oddzielnych?
Pakiet WPAD zainstalowany cały nie Basic, routery ustawione jako dump AP - wyłączone dhcp, firewall,dns wg zaleceń.

4

Jak chcesz. Jak ustawisz różne to masz jawny wybór czy chcesz do 2.4 czy do 5GHz. Jak ustawisz takie samo to telefony same sobie będą wybierały - co ma czasami sens, bo przy słanym zasięgu przełączą się na 2.4 zamiast na siłę trzymać się 5GHz.

Ale zrób jak wolisz.

5

Dziękuję. Sprawdzę jutro z tą samą nazwa dla obu sieci. Jeśli nie będą przełącz się.miedzy AP to lepiej Usteer czy DAWN??

6

Powiem dyplomatycznie: i jedno i drugie jest do dup*.

7

Ok A jest jakaś alternatywa ?

8

Nie. Albo usteer albo dawn. Albo polubisz albo znienawidzisz.

9

fobos319 napisał/a:

Laptopy i telefony nie posiadają roamingu więc szukam rozwiązania aby AP się tym zajmowały.

Z ciekawości zapytam co to znaczy według ciebie, że laptopy i telefony nie posiadają roamingu?

10 (edytowany przez fobos319 2024-05-26 06:44:16)

Focus napisał/a:
fobos319 napisał/a:

Z ciekawości zapytam co to znaczy według ciebie, że laptopy i telefony nie posiadają roamingu?

Nie obsługują standardu 802.11k i 802.11r.

Pytanie kolejne- czy jak ustawie te same SSID to kanały wifi na każdym AP mają być te same czy różne?

11

Jeżeli widzą się wzajemnie to różne.

12 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-26 08:37:36)

Z Fast Roaming tj trochę loteria... Żeby działało, to musi być odpowiedni klient...
Stawiałem teraz sieć na kilku r6220...
Mój telefon Xiaomi ładnie się przełącza między AP i między pasmami. Jak chwilę stanę blisko AP to przerzuca się z 2.4 na 5GHz.
Znajomi mają Samsungi i to jakieś flagowki.... Za cholerę nie chcą się przerzucić na 5GHz jak już się podepną do 2.4. Widocznie im tu dobrze.

U siebie testowałem kiedyś DAWN - wywalał mnie z sieci.... Stałem blisko AP a ten wyrzucał i zapinał....
Usteer nie testowałem w sumie jakoś specjalnie....
Oba pakiety, trzeba ustawić metoda prób i błędów... Ponoć później spisują się świetnie, ale po instalacji to tak jak @Cezary pisał wyżej są niczym papier toaletowy... Każdy zna przeznaczenie...
Ogólnie na Xiaomi fajnie działa już std. Fast Roaming. Na starej Motoroli też ładnie się przerzuca między AP...

PS ustaw Nas Id różne dla każdego AP ( ale ten sam dla tego samego AP) Natomiast Mobility Domain musi być takie samo wszędzie.

13

lexmark3200 napisał/a:

Z Fast Roaming tj trochę loteria... Żeby działało, to musi być odpowiedni klient...
Stawiałem teraz sieć na kilku r6220...
Mój telefon Xiaomi ładnie się przełącza między AP i między pasmami. Jak chwilę stanę blisko AP to przerzuca się z 2.4 na 5GHz.
Znajomi mają Samsungi i to jakieś flagowki.... Za cholerę nie chcą się przerzucić na 5GHz jak już się podepną do 2.4. Widocznie im tu dobrze.

U siebie testowałem kiedyś DAWN - wywalał mnie z sieci.... Stałem blisko AP a ten wyrzucał i zapinał....
Usteer nie testowałem w sumie jakoś specjalnie....
Oba pakiety, trzeba ustawić metoda prób i błędów... Ponoć później spisują się świetnie, ale po instalacji to tak jak @Cezary pisał wyżej są niczym papier toaletowy... Każdy zna przeznaczenie...
Ogólnie na Xiaomi fajnie działa już std. Fast Roaming. Na starej Motoroli też ładnie się przerzuca między AP...

PS ustaw Nas Id różne dla każdego AP ( ale ten sam dla tego samego AP) Natomiast Mobility Domain musi być takie samo wszędzie.

Dzięki. Ustawie tak i wystartuje.

14

I najważniejsze, to by każdy AP miał inne kanały na radiach 2.4GHz i 5 GHz. Nie będą się zakłócać nawzajem.

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

15

Hasło to same, ssid ten sam i to samo szyfrowanie...

16

DarioX7 napisał/a:

I najważniejsze, to by każdy AP miał inne kanały na radiach 2.4GHz i 5 GHz. Nie będą się zakłócać nawzajem.

To wcale nie jest najważniejsze i nie ma żadnego znaczenia, że kanały będą się nakładać w tej samej sieci.

17

fobos319 napisał/a:
Focus napisał/a:
fobos319 napisał/a:

Nie obsługują standardu 802.11k i 802.11r.

To urządzenie rozsyłące sygnał (router) oferuje k lub r, a nie klient.

18 (edytowany przez DarioX7 2024-05-28 18:31:11)

Focus napisał/a:
DarioX7 napisał/a:

To wcale nie jest najważniejsze i nie ma żadnego znaczenia, że kanały będą się nakładać w tej samej sieci.

Wiesz, pisze z własnego doświadczenia, dołożyłem sobie na taras dodatkowy AP, skopiowałem ustawienia z innego AP, ale zapomniałem zmienić kanałów. Czego efektem było to, że stojąc na dworze, smartphon łączył się bardziej z AP w domu niż na tarasie.

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

19

Tyle ,że kanałów 5Ghz o szerokości 160MHz są raptem dwa ( 36-64 i 100-128), w  tym jeden ( ten na kanałach 100 - 128) reaguje na radary i często można się zdziwić ,że po prostu się wyłączył po jakimś czasie, bo ustawiliśmy tylko jeden kanał , a nie listę...

Kanał 149-177 może i działa w USA , ale nawet jak go ustawię na AW1000 u siebie , to jest wykrywany tylko przez routery D-Linka ustawione wcześniej na kraj US... Żadne inne moje urządzenie tej sieci nie widzi.

Stąd tak ,moje dwa głupie AP są na 36-64 , a trzeci na 100-128 , z tym ,że sam spada i tak na 36-64 jak wykryje jakiś radar ( średnio raz na dwa tygodnie).

20

Focus napisał/a:
DarioX7 napisał/a:

Ciekawe założenie wysuwasz... Możesz to czymś poprzeć?

802.11r to standard szybkiego roamingu w sieci bezprzewodowej, określany także jako Fast BSS Transition (lub Fast Roaming). Bez obsługi standardu 802.11r wymagałoby to od klienta ponownego uwierzytelnienia powodującego problemy dla użytkowników.

Standard 802.11k pomaga urządzeniom szybko wyszukiwać pobliskie punkty dostępowe, które są dostępne jako cele w roamingu, tworząc zoptymalizowaną listę kanałów. Kiedy siła sygnału bieżącego punktu dostępowego osłabnie, Twoje urządzenie wyszuka docelowe punkty dostępowe z tej listy

Jak chcesz wyszukiwać AP, skoro dla klienta mają taką samą nazwę i kanał? To tak jakbyś wysyłał listonosza do Kowalskiego z listem, podając mu adres, a tam dwa, trzy albo 4 budynki z tym samym nr.

Może jestem w błędzie... Chętnie się dowiem czegoś nowego - w końcu człowiek ciągle się uczy ;-)
Pozdrawiam

21

lexmark3200 napisał/a:

Jak chcesz wyszukiwać AP, skoro dla klienta mają taką samą nazwę i kanał? To tak jakbyś wysyłał listonosza do Kowalskiego z listem, podając mu adres, a tam dwa, trzy albo 4 budynki z tym samym nr.

Może jestem w błędzie... Chętnie się dowiem czegoś nowego - w końcu człowiek ciągle się uczy ;-)
Pozdrawiam

Jeśli dobrze kojarzę, to poza nazwą i kanałem istotny jest też MAC danego AP. I przypuszczam, że to jest ważniejsze niż to, na jakim kanale jest dostępna sieć.
Analogia z listonoszem jest dobra, tylko że zasadniczą częścią adresu jest właśnie MAC, a nie para ssid-kanał (tak mi się wydaje).

22 (edytowany przez spamsool 2024-05-27 12:40:49)

Ponieważ wdr4300 ma tylko 8MB flash więc jest nieco zabawy bo malutko miejsca na pakiety masz, ja zbudowałem sobie on-line builderem OpenWRT własny build wdr4300 z dodanym pełnym wpad-mbedtls oraz usteer i ustawiłem na nim 802.11r, 802.11v oraz 802.11k (do tego na każdym urządzeniu z OpenWRT musisz mieć pełny wpad-mbedtls zamiast domyślnego basic) plus pakiet usteer i luci-app-usteer na domyślnej konfiguracji (nic nie zmieniałem) i roaming działa mi nieźle. Musisz włączyć 802.11r, 802.11v oraz 802.11k na każdym AP oraz mieć te same nazwy SSID i hasła Wifi na każdym AP żeby działał roaming. Kanały każdego AP nie muszą być różne, mogą być takie same, nie ma to żadnego znaczenia dla roamingu.

Tu masz opcje (można to wyklikać z LuCi)

option ieee80211r '1'
        option ft_over_ds '0'
        option ft_psk_generate_local '1'
        option ieee80211k '1'
        option bss_transition '1'
        option network 'lan'
        option time_advertisement '2'
        option time_zone 'CET-1CEST,M3.5.0,M10.5.0/3'
        option wnm_sleep_mode '1'
        option wnm_sleep_mode_no_keys '1'
        option proxy_arp '1'

23 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-27 12:24:44)

sqoorch napisał/a:

Jeśli dobrze kojarzę, to poza nazwą i kanałem istotny jest też MAC danego AP. I przypuszczam, że to jest ważniejsze niż to, na jakim kanale jest dostępna sieć.

No chyba nie do końca klienta interesuje MAC AP. Poszukaj std 802.11k - czy jest gdzieś mowa o MAC, wszędzie gdzie czytasz, to jest mowa o kanale:

How do 802.11k and 802.11r help?
Both standards take different measures to reduce the time required for a client to roam between APs in the same network, and thus reduce the impact of roaming on performance.

802.11k reduces the time required to roam by allowing the client to more quickly determine which AP it should roam to next and how. The Cisco Meraki AP the client is currently connected to will provide it with information regarding neighboring APs and their channels. This way when the client is ready to roam, it has a better idea of where it will be roaming to.
802.11r uses Fast Basic Service Set Transition (FT) to allow encryption keys to be stored on all of the APs in a network. This way, a client doesn't need to perform the complete authentication process to a backend server every time it roams to a new AP within the network. Thus avoiding a significant amount of latency that would have previously delayed network connectivity.

Źródło https://documentation.meraki.com/MR/Wi- … r_Overview

802.11k
Standard 802.11k pomaga urządzeniom szybko wyszukiwać pobliskie punkty dostępowe, które są dostępne jako cele roamingu, tworząc zoptymalizowaną listę kanałów. Gdy siła sygnału bieżącego punktu dostępowego osłabnie, urządzenie rozpocznie skanowanie w poszukiwaniu docelowych punktów dostępowych z tej listy.
802.11r
Gdy urządzenie przemieszcza się z jednego punktu dostępowego do drugiego w tej samej sieci, standard 802.11r wykorzystuje funkcję o nazwie Fast Basic Service Set Transition (FT) w celu szybszego uwierzytelnienia. FT współpracuje zarówno z metodami uwierzytelniania za pomocą klucza wstępnego (PSK), jak i 802.1X.Systemy iOS 10 i nowsze, iPadOS i macOS 12 obsługują adaptacyjny standard 802.11r w sieciach bezprzewodowych Cisco. Adaptive 802.11r oferuje FT bez konieczności włączania 802.11r w skonfigurowanej sieci bezprzewodowej Cisco. Aby obsługiwać adaptacyjny standard 802.11r, sieć Cisco musi używać kodu kontrolera w wersji 8.3 lub nowszej.

Źródło https://www.interline.pl/pl/Information … OS-i-macOS

Ale z chęcią doczytam, jak podasz link gdzie jest mowa o MAC AP.

Kanały nie muszą ale mogą się nakładać, nie ma to żadnego znaczenia dla roamingu.

Co rozumiesz przez nakładanie?? 1,2 się nakłada, ale są różne....
1 ,1 też się nakłada - ale są takie same ;-)

24 (edytowany przez MiG25 2024-05-27 13:15:59)

Dobrze to widać w apce WiFiman od Ubiquti , tam widać ,że mimo tego samego SSID i tego samego kanału ,klient i tak widzi to jako osobny AP właśnie po MAC. 
Tą apką świetnie też widać , jak się przełącza z jednego AP na drugi przy odpowiednim sygnale drugiego.

Także kanały też mogą być te same , tylko kwestia jest taka ,czy się wzajemnie nie zakłucają.

25 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-27 13:33:00)

MiG25 napisał/a:

Dobrze to widać w apce WiFiman od Ubiquti , tam widać ,że mimo tego samego SSID i tego samego kanału ,klient i tak widzi to jako osobny AP właśnie po MAC. 
Tą apką świetnie też widać , jak się przełącza z jednego AP na drugi przy odpowiednim sygnale drugiego.

Także kanały też mogą być te same , tylko kwestia jest taka ,czy się wzajemnie nie zakłucają.

No pokazuje MAC, tylko czy wykorzystuje ten MAC, jako informacje... M tylko chodzi o to.

Dobra, znalazłem coś takiego:

Neighbor Report Information Element (IE) details

byte    function                 value    description
1    Element ID          fixed    identifies Neighbor Report IE
2    length                variable    depends on the number and length of optional subelements, minimum = 13 (decimal) if no optional subelements are present
3-8    BSSID                 variable    MAC address of AP client is being advised to associate to
9-12    BSSID Information    variable    includes reachability of AP, security, capabilities of AP, mobility domain of the AP indicated by this BSSID
13    Operating Class    variable    Operating Class indicates the channel set of the AP indicated by this BSSID.Country, Operating Class, and Channel Number together specify the channel frequency and spacing for the AP indicated by this BSSID.
14    Channel Number    variable    Channel Number indicates the last known operating channel of the AP indicated by this BSSID.
15    PHY Type    variable    The PHY Type field indicates the PHY type of the AP indicated by this BSSID.
16-    Optional Subelements    variable      

BSSID - czyli kojarzy AP z MAC - to by potwierdzało, że korzysta z MAC.