1 (edytowany przez c1rca 2024-04-06 09:48:30)

Temat: OpenWrt + Światłowód + switch zarządzalny

Cześć

zastanawiam się nad konfiguracją sieci domowej w której mam aktualnie następujące urządzenia:
- internet światłowod dostarczany do modemu Halny, który jest wpięty w zarządzalny switch (adres modemu: 192.168.0.2 + usługa DHCP jest na nim urchumiona)
- switch zarządzalny jest na IP 192.168.0.3 bez ustawionych Vlanów (switch ma połączone około 10 gniazd abonenckim + monitoning z POE łącznie około 20 portów zajętych)
- router Xiaomi AX6S z adresem 192.168.1.1 i uruchomionym DHCP, wpięty do jednego z gniazd abonenckich poprzez WAN.

Chciałbym przede wszystkim ustawić aby wszystko było w 1 klasie adresacji tj. 192.168.0.XXX i żeby DHCP działało z routera a nie z modemu. Router najlepiej jakby miał adres 192.168.0.1
Gdy zmieniam IP routera na tą samą adresację to w efekcie nie mogę się do niego dostać.

W przyszłości chciałbym także rozbudować sieć o kilka AP aby rozgłaszały Wi-Fi. Narazie do tego celu użyłbym starego MR3420 i również zastanawiam się nad jego poprawnym połączeniem z wykorzystaniem gniazda abonanckiego.

Modem od swiatłowodu oraz switch zarządzalny są w szafie rack do której doprowadzone są rj z gniazd abonenckich i kamer. Router jest w innym pomieszczeniu (piętrze).

Będę wdzieczny za pomoc.

PS. problem jest też widoczność urządzeń np. po wifi widzę wszystkie a po kablu nie mogę dostać się do routera.

2

Odp: OpenWrt + Światłowód + switch zarządzalny

światłowód do halny, xiaomi wanen do halsny, switch do xiaomi. Chciasz zachować adresację to xiaomi ustaw na 192.168.0.1 a halny na np. 192.168.1.1.

Zwykła prosta konfiguracja jak zawsze. Może być?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez c1rca 2024-04-06 10:15:24)

dziękuję. Zaraz przetestuję. DHCP wtedy wyłączyć na HALnym czy dać relay na ip xiaomi?

edit: wyłączyć chyba nie mogę bo xiaomi na WAN-ie nie dostanie ip.

4

Chyba że na wanie xiadomi ustawisz adres na stałe. Zrób jak chcesz, albo tak albo tak.

5 (edytowany przez c1rca 2024-04-06 18:05:17)

Dziękuję. Działa. Tego starego MR3420 mogę ustawić jako  AP (głupi AP, bez maskarady) i rozgłaszać na nim taką samą wifi jak główny router, kabel podłączam wówczas od switch w dowolne LAN?

6

Do lanu i ustawiasz mu jakiś adres z tej samej puli którą przydziela xiaomi.