Temat: OpenWrt + Światłowód + switch zarządzalny
Cześć
zastanawiam się nad konfiguracją sieci domowej w której mam aktualnie następujące urządzenia:
- internet światłowod dostarczany do modemu Halny, który jest wpięty w zarządzalny switch (adres modemu: 192.168.0.2 + usługa DHCP jest na nim urchumiona)
- switch zarządzalny jest na IP 192.168.0.3 bez ustawionych Vlanów (switch ma połączone około 10 gniazd abonenckim + monitoning z POE łącznie około 20 portów zajętych)
- router Xiaomi AX6S z adresem 192.168.1.1 i uruchomionym DHCP, wpięty do jednego z gniazd abonenckich poprzez WAN.
Chciałbym przede wszystkim ustawić aby wszystko było w 1 klasie adresacji tj. 192.168.0.XXX i żeby DHCP działało z routera a nie z modemu. Router najlepiej jakby miał adres 192.168.0.1
Gdy zmieniam IP routera na tą samą adresację to w efekcie nie mogę się do niego dostać.
W przyszłości chciałbym także rozbudować sieć o kilka AP aby rozgłaszały Wi-Fi. Narazie do tego celu użyłbym starego MR3420 i również zastanawiam się nad jego poprawnym połączeniem z wykorzystaniem gniazda abonanckiego.
Modem od swiatłowodu oraz switch zarządzalny są w szafie rack do której doprowadzone są rj z gniazd abonenckich i kamer. Router jest w innym pomieszczeniu (piętrze).
Będę wdzieczny za pomoc.
PS. problem jest też widoczność urządzeń np. po wifi widzę wszystkie a po kablu nie mogę dostać się do routera.