26

Odp: Orange światłowód z zewnętrznym ONT/Gargoyle?

Cybe napisał/a:

W 1.13 był domyślnie wyłączony, w menu też nie było.
Włącz sobie po prostu z poziomu konsoli.

Ustawiłem wg poradnika

# uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1
    # uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=1 #(dla mt7621)
    # uci commit firewall 

-jest ok? Z tym że nie restartowałem routera (efektu nie było żadnego).                                         

Cezary napisał/a:

Tylko pamiętaj że włączenie go może psuć qos czy tam bandwidth.

Z tych usług w ogóle nie korzystam-600/100Mbps tj. conajmniej z x2 zapasem.

27

Musisz zrestartować router lub sam firewall.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

No tak – ustawiłeś oba flow offloadingi.
Teraz przeresetuj i zobacz, czy coś się zmieniło.

29

Cybe napisał/a:

Teraz przeresetuj i zobacz, czy coś się zmieniło.

Niestety jest lipa/ciągle 1/4 możliwości łącza-nawet zrestartowałem sam firewall, bez restartu routera. Zastanawiam się czy router z OpenWRT oparty na  IPQ4018 wyciągnie z PPPoE 300Mbps/Orange?

uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1
root@Gargoyle:~# uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=1
root@Gargoyle:~# uci commit firewall
root@Gargoyle:~# /etc/init.d/firewall restart
Warning: Section 'redirect_enabled_number_0' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_1' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_2' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_3' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_4' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_5' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_6' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_7' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_8' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_9' has no target specified, defaulting to DNAT
Warning: Section 'redirect_enabled_number_10' has no target specified, defaulting to DNAT
 * Flushing IPv4 filter table
 * Flushing IPv4 nat table
 * Flushing IPv4 mangle table
 * Flushing IPv4 raw table
 * Flushing IPv6 filter table
 * Flushing IPv6 nat table
 * Flushing IPv6 mangle table
 * Flushing IPv6 raw table
 * Flushing conntrack table ...
 * Populating IPv4 filter table
   * Rule 'Allow-DHCP-Renew'
   * Rule 'Allow-Ping'
   * Rule 'Allow-IGMP'
   * Rule 'Allow-IPSec-ESP'
   * Rule 'Allow-ISAKMP'
   * Redirect 'VPN-Fr'
   * Redirect 'VPN2-Fr'
   * Redirect 'Fritz'
   * Redirect 'Fritz'
   * Redirect 'Fri'
   * Redirect 'Fri'
   * Redirect 'Fr-dia'
   * Redirect 'GY'
   * Redirect 'GY'
   * Redirect 'WG'
   * Redirect 'WG'
   * Forward 'lan' -> 'wan'
   * Forward 'lan' -> 'vpn'
   * Forward 'vpn' -> 'lan'
   * Forward 'vpn' -> 'wan'
   * Zone 'lan'
   * Zone 'wan'
   * Zone 'vpn'
 * Populating IPv4 nat table
   * Redirect 'VPN-Fr'
   * Redirect 'VPN2-Fr'
   * Redirect 'Fritz'
   * Redirect 'Fritz'
   * Redirect 'Fri'
   * Redirect 'Fri'
   * Redirect 'Fr-dia'
   * Redirect 'GY'
   * Redirect 'GY'
   * Redirect 'WG'
   * Redirect 'WG'
   * Zone 'lan'
   * Zone 'wan'
   * Zone 'vpn'
 * Populating IPv4 mangle table
   * Zone 'lan'
   * Zone 'wan'
   * Zone 'vpn'
 * Populating IPv4 raw table
   * Zone 'lan'
     - Using automatic conntrack helper attachment
   * Zone 'wan'
   * Zone 'vpn'
 * Populating IPv6 filter table
   * Rule 'Allow-DHCPv6'
   * Rule 'Allow-MLD'
   * Rule 'Allow-ICMPv6-Input'
   * Rule 'Allow-ICMPv6-Forward'
   * Rule 'Allow-IPSec-ESP'
   * Rule 'Allow-ISAKMP'
   * Forward 'lan' -> 'wan'
   * Forward 'lan' -> 'vpn'
   * Forward 'vpn' -> 'lan'
   * Forward 'vpn' -> 'wan'
   * Zone 'lan'
   * Zone 'wan'
   * Zone 'vpn'
 * Populating IPv6 nat table
Warning: fw3_ipt_rule_append(): Can't find target 'prerouting_lan_rule'
Warning: fw3_ipt_rule_append(): Can't find target 'postrouting_lan_rule'
Warning: fw3_ipt_rule_append(): Can't find target 'prerouting_wan_rule'
Warning: fw3_ipt_rule_append(): Can't find target 'postrouting_wan_rule'
Warning: fw3_ipt_rule_append(): Can't find target 'prerouting_vpn_rule'
Warning: fw3_ipt_rule_append(): Can't find target 'postrouting_vpn_rule'
Warning: fw3_ipt_rule_append(): Can't find target 'prerouting_rule'
Warning: fw3_ipt_rule_append(): Can't find target 'postrouting_rule'
   * Zone 'lan'
   * Zone 'wan'
   * Zone 'vpn'
 * Populating IPv6 mangle table
   * Zone 'lan'
   * Zone 'wan'
   * Zone 'vpn'
 * Populating IPv6 raw table
   * Zone 'lan'
     - Using automatic conntrack helper attachment
   * Zone 'wan'
   * Zone 'vpn'
 * Flushing conntrack: fe80::4254:f054:823f:c8b2
 * Set tcp_ecn to off
 * Set tcp_syncookies to on
 * Set tcp_window_scaling to on
 * Running script '/etc/firewall.user'
 * Running script '/usr/lib/gargoyle_firewall_util/gargoyle_additions.firewall'
ifconfig: eth0.35: error fetching interface information: Device not found
udhcpc: SIOCGIFINDEX: No such device
 * Running script '/etc/openvpn.firewall'
 * Running script '/etc/wireguard.firewall'
 * Running script '/etc/tor.firewall' 

30 (edytowany przez jarek7714 2024-03-23 00:17:59)

Aktualizacja-jest 1/2 czyli całkiem oki. Do Xiaomi mam podłączony Fritz 4040/który robi za switch i serwer WG (dziwna sytuacja że OpenWRT tak się nie lubi się ze sobą/ z funbox 6 przerzucał całe 600Mbps jako WAN-DHCP), a tutaj dopiero po włączeniu

uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1 

przewala całą prędkość Xiaomi 3G. https://www.speedtest.net/result/16044586080.png

31

jarek7714 napisał/a:

Aktualizacja-jest 1/2 czyli całkiem oki.

Ja na przykład nigdy się nie zbliżyłem do gigabita na pppoe Netii i symetrycznym 1 Gbps, ale na poprzedniej stronie się do tego przyznawali. Może więc jest jakiś patent.

32

Cybe napisał/a:

Ja na przykład nigdy się nie zbliżyłem do gigabita na pppoe Netii i symetrycznym 1 Gbps, ale na poprzedniej stronie się do tego przyznawali. Może więc jest jakiś patent.

Ja do tego Xiaomi podchodzę bez entuzjazmu/niby ma 2x razy więcej RAM od D-Link DIR-860L, ale ten drugi działał mi o wiele stabilniej.Mam też odmieniany tutaj na tysiąc przypadków Netgear R6220-o którym mam zdecydowanie negatywną opinię. Po świętach przetestuję tego D-Linka i Fritza.

33

Zainwestuj w x86 a nie popierdółki, bez filogic albo qualcoma 81** nie ma.co podchodzić do pppoe @1gbps

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

34

ambrozy5 napisał/a:

bez filogic albo qualcoma 81** nie ma.co podchodzić do pppoe @1gbps

Ależ ja nie mam oferty gigabit/tylko 600Mbps, 300 to mi wystarcza z nawiązką i teraz to w ogóle nie ogranicza mi upload. Także dla sportu nie będę zaśmiecał świata. Po prostu OpenWRT nawala z PPPoE/bo słabsze sprzęty na fabrycznych softach wyciągają dużo więcej/dlatego trzeba stosować dopalacze i jak na sprzęcie z przed dekady z jednordzeniowym CPU 580MHz, wielkości paczki zapałek wysycałem fastethernet na modemie USB/LTE to wydawałoby się że te kolejne wersje z kilkoma rdzeniami x razy większą pamięcią RAM mogą dużo więcej.

35

jarek7714 napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

bez filogic albo qualcoma 81** nie ma.co podchodzić do pppoe @1gbps

... Po prostu OpenWRT nawala z PPPoE/bo słabsze sprzęty na fabrycznych softach wyciągają dużo więcej/dlatego trzeba stosować dopalacze i jak na sprzęcie z przed dekady z jednordzeniowym CPU 580MHz, wielkości paczki zapałek wysycałem fastethernet na modemie USB/LTE to wydawałoby się że te kolejne wersje z kilkoma rdzeniami x razy większą pamięcią RAM mogą dużo więcej.

odniosę się do 100 Mbps z USB/LTE.
Jest to możliwe gdy modem np. cat.11 robi całą robotę przez sterownik (kmod-usb-net-cdc-ether).

a jeśli chodzi o testy PPPoE między maszynami (nie od ISP) to może niech ktoś napisze standardy jakie należy stosować podczas testów np. długość hasła, złożoność hasła, długość loginu, może inne ustawienia...
Takie informacje pomogą w ustawieniu zbliżonych warunków i być może bardziej miarodajnych testów.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

ambrozy5 napisał/a:

Zainwestuj w x86 a nie popierdółki, bez filogic albo qualcoma 81** nie ma.co podchodzić do pppoe @1gbps

no nawet cudy wr3000 ladnie ogarnia pppoe akurat obecnie 600/100 ale taki jest zapas proca ze bez problemu przeleci 1gbps a za niecale 200 zł kupiłem
na r6220 to o ile po kablu jakos to lecialo to wifi po pppoe i natowaniu ledwo chodzilo na 180mbps, bez natowania jak podlaczylem jako drugi router pod fb to lecialo 300-400 ale to i tak cienko
a co do tego ze openwrt nawala z pppoe to sie nie zgodze, jak sie ma zabytek typu r6220 to moze i szału nie ma ale tam jest procesor 1/2 880mhz także no, obecnie routery na filogic są śmiesznie tanie a one bez problemu ogarną wszystko....

37

mar_w napisał/a:

a jeśli chodzi o testy PPPoE między maszynami (nie od ISP) to może niech ktoś napisze standardy jakie należy stosować podczas testów np. długość hasła, złożoność hasła, długość loginu, może inne ustawienia...
Takie informacje pomogą w ustawieniu zbliżonych warunków i być może bardziej miarodajnych testów.

Szkoda że nie ma takowego zestawienia, fajne robi Gl-inet odnoście wydajności tuneli/WiFi https://www.gl-inet.com/products/gl-mt6000/                                                                                                                                                                                   

adrianszymanski242 napisał/a:

a co do tego ze openwrt nawala z pppoe to sie nie zgodze, jak sie ma zabytek typu r6220 to moze i szału nie ma ale tam jest procesor 1/2 880mhz także no, obecnie routery na filogic są śmiesznie tanie a one bez problemu ogarną wszystko....

Żadne tam Filogic za śmieszne pieniądze/takie zakupy na pałę są beż żadnego sensu. Dziś jak chcemy używać łącza gigabit to routery z portem 2,5Gbps WAN/LAN a to nie są już sprzęty za śmieszne pieniądze/bo budżetówki zaczynają się od ceny ok.500zł, a takie bardziej sensowne/czy to składaki, czy gotowce od ok. 800zł.

38

jarek7714 napisał/a:
mar_w napisał/a:

Szkoda że nie ma takowego zestawienia, fajne robi Gl-inet odnoście wydajności tuneli/WiFi https://www.gl-inet.com/products/gl-mt6000/                                                                                                                                                                                   

adrianszymanski242 napisał/a:

Żadne tam Filogic za śmieszne pieniądze/takie zakupy na pałę są beż żadnego sensu. Dziś jak chcemy używać łącza gigabit to routery z portem 2,5Gbps WAN/LAN a to nie są już sprzęty za śmieszne pieniądze/bo budżetówki zaczynają się od ceny ok.500zł, a takie bardziej sensowne/czy to składaki, czy gotowce od ok. 800zł.

To znaczy co właściwie powinniśmy kupować?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

39

mar_w napisał/a:
Cybe napisał/a:
mar_w napisał/a:

ale przecież MT7621 ma offloading_hw i zamyka gigabita

A udało ci się kiedyś tyle wyciągnąć na pppoe?

no w sumie masz rację, bo Gigabit to 940  Mbps a tyle nie miałem...
tutaj kiedyś robiłem test:   https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 21#p282021

potem @Ginti też potwierdził że działa HWNAT:  https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 49#p282149
a skoro działa to nie w kij dmuchał smile

Jeszcze raz potwierdzam, że HWNAT działa z PPPoE, także na świeżym snapshocie z kernelem 6.1.82. smile

40

Ja także korzystam z pppoe na OpenWrt. Na R6220 bez offloadu było max 150Mbit i zajętość procesora 100%.
Na włączonym offloadingu wyciągam max mojego łącza czyli 300/50, zajętość procesora bardzo mała. Mój router działa na najnowszym snapshocie od Cezarego.

41

kamill_94 napisał/a:

Ja także korzystam z pppoe na OpenWrt. Na R6220 bez offloadu było max 150Mbit i zajętość procesora 100%.
Na włączonym offloadingu wyciągam max mojego łącza czyli 300/50, zajętość procesora bardzo mała. Mój router działa na najnowszym snapshocie od Cezarego.

Ja o tej funkcji wiedziałem od dawna/z poradnika Cezarego "Podstawowa konfiguracja OpenWRT". U mnie było trochę więcej tak do 180Mbps/ustawiłem tą funkcję-tylko u mnie Xiaomi robi połączenie PPPoE, jest klientem OpenVPN-z dostępem do urządzeń, WiFi tylko na 2,4GHz dla urządzeń smarthome, a jako główny router/AP/serwer WG robi Fritzbox 4040 i trochę mnie to zmyliło (po pierwsze po ustawieniu wymagany jest restart firewall i na tym drugim też musi być włączony HW NAT). Teraz działa i nie generuje obciążenia CPU (0.04-0.06). https://www.speedtest.net/result/16076684657.png

42

Na najnowszym kernelu 6.6.30 sprzętowy offloading działa nadal (również z PPPoE). cool

43

ambrozy5 napisał/a:

I mam tego filogic z 1GB RAM i wyciąga bez "dopalacza" 200Mbps. Coś OpenWRT ma skopaną obsługę PPPoE.

44

wlacz hw offload i nie wlaczaj zadnego qos itp, sprawdz czy masz wylaczone sterowanie pakietami. moze ktoras opcja Ci psuje hw offload.

45

ambrozy5 napisał/a:

wlacz hw offload i nie wlaczaj zadnego qos itp, sprawdz czy masz wylaczone sterowanie pakietami. moze ktoras opcja Ci psuje hw offload.

Ale to nie żadna sztuka włączenie hw offload/to nie jest rozwiązanie problemu (nie mam wyjścia/mam go włączony/ bo bez tego 1/3 transferu), z tą opcją spokojnie wysyca mi łącze Mi3G-router/Fritzbox 4040, czy jak piszą użytkownicy takie starocia jak Netgear R6220.