126 (edytowany przez chemik89 2022-07-10 17:00:05)

Odp: Test wydajności routera Netgear R6220 z flow offloading

Cezary napisał/a:

Wgraj i jak będzie znikało to sprawdź to: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/10125

no właśnie w tym problem że potrzebuje stabilnego buildu big_smile te 2 routery polecą do innego miasta i nie będę miał do nich dostępu jak już się coś posypie wink

już nawet kit z wifi, byle nie było jakiegoś freeza czy innego kernel panic oraz rozpadającego się nand, co na tej platformie się często trafia ..

127

Mój jest stabilny. Dlatego pisałem żeby sprawdzić bo u mnie jeszcze się nie zdarzyło żeby wifi znikło i nie mam jak sprawdzić czy to pomaga.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

no dobra to montuje. Używasz na codzień czystego openwrt czy z luci ?

129

No wiadomo że luci jest najlepsze. Ale używam czystego smile

130

Do gałęzi master OpenWrt trafił patch, który na większości urządzeń z MT7621 pozwoli uzyskać 2 Gbps łącznej przepustowości, czyli 1000/1000 Mbps jednocześnie.

https://github.com/openwrt/openwrt/comm … cc0a67caae
https://forum.openwrt.org/t/users-neede … ces/131478

131 (edytowany przez mar_w 2023-02-18 19:32:39)

Na kernelu 5.15.94 zobaczyłem takie osiągi NAT-owania między lokalnym serwerem pppoe z tagowanym portem po stronie WAN-u, a lokalnym klientem DHCP po stronie LAN routera R6220 z 6 równoległymi połączeniami iperf3:

1. bez flow_offloadingu, oba wątki CPU po 99-100%:
bez -R: 237 Mbps
z -R:    243 Mbps
(przy jednym połączeniu prędkość była na poziomie 170 Mbps)

2. włączony tylko flow_offloading, oba wątku CPU po 99-100%
bez -R: 247 Mbps
z -R:    261 Mbps

3. włączony flow_offloading + flow-offloading_hw, oba wątki nie wykazały użycia czyli 0,3-1,3 %
bez -R: 917 Mbps
z -R:    875 Mbps
z -R (ale tylko na jednym połączeniu :  935 Mbps smile

4. Oczywiście w trybie --bidir

$ iperf3 -c 172.16.1.1 -t 20 --bidir
...
[ ID][Role] Interval           Transfer     Bitrate         Retr
[  5][TX-C]   0.00-20.00  sec  2.14 GBytes   921 Mbits/sec   27             sender
[  5][TX-C]   0.00-20.01  sec  2.14 GBytes   920 Mbits/sec                  receiver
[  7][RX-C]   0.00-20.00  sec  2.02 GBytes   866 Mbits/sec    3             sender
[  7][RX-C]   0.00-20.01  sec  2.01 GBytes   864 Mbits/sec                  receiver
iperf Done.

Wifi wiadomo, rzecz bardzo mocno zależna od warunków. Oba hosty w LAN-ie, serwer po kablu, klient po Wifi:
2,4 GHz z 3 równoległymi połączeniami:
bez -R : 115-120 Mbps
z -R:     160 Mbps

5 GHz:
bez -R i 10 równoległych połączeń:  330 Mbps ( w piku 408 Mbps jak oba wątki CPU osiągnęły max 98-100% )
z -R:   podobnie 320-340 Mbps

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

132

Ostatnio instalowałem na miedzianym łączu niesymetrycznym (300/40) sieć i miałem przy sobie 2 sprzęty: QCA9558 i MT7621ST.
Na C7 V2, żeby była pełna prędkość (piszę o połączeniu kablowym), trzeba było flow załączyć, natomiast na 3700 V5 wysycało pełną prędkość bez tego załączenia. Na obu był 23.05 r23230 i identyczne ustawienia.
Na 22.03 – o ile dobrze pamiętam – tego nie było, czyli obie architektury, żeby pociągnąć powyżej 100 Mb/s, wymagały offloadingu. Co tu się zmieniło?

133

Nie, w sumie poza kernelem to nic specjalnego nie robili.

134

Mam pytanie w temacie bezpieczeństwa.
Czy z włączonym offloadingiem firewall działa poprawnie. Czy  sieć jest poprawnie zabezpieczana?

W Gargoyle 1.14 wydajność ładnie rośnie ale no bw monitor nie działa, wykres rozkładu transferu też nie.

Czy jest jakaś lista funkcjonalności, które przestają działać w Gargoyle po włączeniu offloadingu?

Czy na przykład reguły blokowania internetu poszczególnym IP/MAC też mogą przestać działać?

135

Sprawdź samodzielnie. Flow offloading po prostu omija niektóre rzeczy w kenrelu i dlatego no. zliczanie ruchu nie działa poprawnie.

Bandwidth monitor, qos może sprawiać problemy, zwykłe reguły blokowania raczej nie.

136

Niestety nie posiadam wystarczającej wiedzy i umiejętności by to sprawdzić.
Empirycznie widzę, że nie działa Bandwidth Usage i Bandwidth Distribution.
Firewalla nie wiem jak sprawdzić.
Poszukam na forum Gargoyle. Może tam coś o tym piszą.

137

Zrób odpowiednią regułę której potrzebujesz i sprawdź czy działa. Nie potrzebujesz tu żadnej wiedzy.

Możesz wyłączyć flowoffloading, sprawdzić czy działa i reguła robi to co chciałeś, późnij włącz offloading i sprawdź czy reguła nadal działa.

138 (edytowany przez kacperr 2024-04-01 21:57:38)

Tak też zrobiłem i wygląda na to, że działa:)

Pytam o kwestie bezpieczeństwa, bo słabo rozumiem te wszystkie procesy i zależności w routerze.
Nie jest dla mnie oczywiste, że z działania jednej reguły można wnioskować, że działają pozostałe funkcjonalności firewall.
Słabo używa się sprzętu ze świadomością, że coś w nim nie działa a jak do końca nie wiadomo co nie działa to jest jeszcze gorzej. Domowa sieć to jednak sporo sprzętu i prywatnych danych i człowiek chciałby spać spokojnie by byle pryszczaty nastolatek nie włamał się w celach edukacyjnych i poczyścił NASy lub jakiś ransomware sobie szalał.

139

Tego chyba chyba nigdy nie sprawdzisz samodzielnie czy "wszystko" działa. Jak znajdą się dziury to są łatane.

140

kacperr napisał/a:

... człowiek chciałby spać spokojnie...

To raczej w najbliższym czasie nie pośpisz. Sorry za złośliwość, ale na bezpieczeństwo w firmach przeznacza się wieeelkie pieniądze i zawsze jest ich za mało. Powinieneś mieć świadomość, że w domowych warunkach to sobie niewiele można zdziałać. Możesz, a nawet powinieneś minimalizować zagrożenia na różne sposoby. Wszystko to zależy od własnej wiedzy, umiejętności i ogromnej pracy, którą trzeba wykonać, a efektów w wielu sytuacjach nawet nie dostrzeżesz, a gdy już coś zauważysz to może być za późno na jakąkolwiek naukę, pracę, reakcję. Czasami jakieś informacje masz w logach i wtedy tylko widzisz, że to co zrobiłeś działa. Ale kto codziennie, namiętnie studiuje w domu logi, jeśli wydaje się, że wszystko pracuje poprawnie? Po prostu z taką świadomością trzeba dziś żyć. Ot, takie czasy, takie systemy. Do ideału jest daleko.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

141

U mnie na najnowszym buildzie od Cezarego, tym razem oprócz testów iperf3 robiony był test za pomocą FTP-a.
Wyniki w FTP są w MB/s a więc iperf3 też został puszczany z -f M w celu bardziej intuicyjnego porównania obu wartości.

W sprawie PPPoE z flow_offload_hw były różne głosy że działa, nie działa itd.
W sumie to nie zamyka Gigabita, ponieważ DOWN/UP - 111/100 MB/s po FTP to tylko 888/800 Mbps a więc trochę brakuje, ale jeszcze nie ma tragedii.
Parametry własnego serwera PPPoE można ustawiać w 3 plikach:
/etc/config/pppoe
/etc/ppp/pppoe-server-options
/etc/ppp/chap-secrets

ja jechałem na domyślnych czyli:  chap, mru 1492, mtu 1492, mss 1468
login 30 znakowy, duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne
hasło 19 znakowe, duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne

Można by zadać pytania:
1. Jak ustawić własny serwer PPPoE żeby wycisnąć Gigabita ?
2. Skoro przez dostawcę ISP na tym routerze podobno nie można zbliżyć się do Gigabita, to jak ustawić własny serwer PPPoE żeby idealnie odwzorował serwery ISP ?

https://pastebin.com/0tf5n78E

* DVBT2 - T230C *

142

mar_w napisał/a:

W sprawie PPPoE z flow_offload_hw były różne głosy że działa, nie działa itd.

root@OpenWrt:~# fw4 print | grep -A 8 Flowtable
    # Flowtable
    #

flowtable ft {
        hook ingress priority 0;
        devices = { "eth0" };
        counter;
        flags offload;
    }

Po ustawieniu wanu na pppoe do listy nie dodawał się interfejs pppoe-wan, więc przy pppoe nie korzystał z flowoffloadingu bo po prostu reguły tego nie obejmowamy. Jak ktoś ma zestawione pppoe to niech sprawdzi.

143

Na R6220 u mnie od strzała dodał co potrzeba bez ręcznego dopisywania pppoe-wan.
Dzięki temu miałem transfer 100/111 MB/s pokazane w drugiej połowie mojego testu.

# fw4 print | grep -A 8 Flowtable
    # Flowtable
    #

flowtable ft {
        hook ingress priority 0;
        devices = { "lan1", "lan2", "lan3", "lan4", "pppoe-wan", "wan" };
        counter;
        flags offload;
    }

Ciekawe, że dodał każdy "devices" osobno jako pojedynczy port, również potrafił wykryć pppoe-wan, który nie jest jawnie zdefiniowany w /etc/config/network i który pojawia się dopiero po krótkim czasie, ale nie potrafi dodać "br-lan", który jest jawnie zdefiniowany w konfigu sieci.
Jak wszyscy to wszyscy, babcia też smile

* DVBT2 - T230C *