1 (edytowany przez Cezary 2024-07-07 08:21:41)

Temat: ALFA Network Quad-E4G: wyświetlacz OLED na I2C

Pierwsza część artykułu: ALFA Network Quad-E4G
Druga część artykułu: ALFA Network Quad-E4G: zasilanie i peryferia
Trzecia część artykułu: ALFA Network Quad-E4G: bootloader i OpenWrt

Dodatek dla wytrwałych, jak mówi jeden z Youtuberów.

Wyświetlacz OLED

Wspominałem że Quad-E4G mam magistralę I2C, więc można jej użyć do jakiś sensorów. Ja podłączyłem do niej coś zupełnie pospolitego - wyświetlacz OLED. Są one bardzo znane i stosowane w świecie Arduino czy ESP; ten który zastosowałem jest mały - ekran ma rozmiar 0.96" i rozdzielczość 128x64 pixela. Nie jest dużo, ale wystarczająco żeby wyświetlić jakąś informację - aktualny czas, liczbę podłączonych klientów do wifi, stan aktywności tunelu VPN, poziom sygnału modemu komórkowego czy bieżące zużycie danych. Bardziej to kwiatek do kożucha niż realna potrzeba, ale... czemu nie.
Początkowo - jak zwykle zresztą - chciałem zabierać się za samodzielne pisanie obsługi wyświetlacza, ale zupełnie nie ma potrzeby robienia tego, bo temat był tak bardzo eksploatowany że wystarczy chwila z githubem żeby znaleźć potrzebne programy. Ja wykorzystałem źródła z pewnego projektu: https://github.com/lazywalker/devtools- … /oled-tool - po lekkich przeróbkach żeby inaczej zrobić napisy na ekranie, ładnie się kompiluje dla MT7621 który jest w Quad-E4G i po uruchomieniu mamy taki rezultat:

https://eko.one.pl/files/images/alfanetwork/alfanetwork-quad-e4g-oled.jpg

Wyświetlacz OLED na I2C

Obok zegara RTC na płytce mamy wyprowadzone na złączu J2 sygnały I2C oraz zasilanie 3.3V. Wystarczy wpiąć się bezpośrednio w to złącze, uruchomić odpowiedni program i możemy cieszyć się wyświetlaczem w routerze. Zupełnie niepotrzebny gadżet który działa (w sumie... zawsze to działało).

Adapter minipcie na USB

Sprawdziłem także adapter ze złącza minpcie na USB (oczywiście działa):

https://eko.one.pl/files/images/alfanetwork/minipcie-to-usb-adapter.png

Dostępne są one np. na portalach aukcyjnych. Jeżeli mamy w slocie minipcie sygnały USB (a ta ALFA ma we wszystkich trzech) to możliwe jest w ten sposób uzyskanie dodatkowego złącza USB. Oczywiście to tylko kwiatek do kożucha, bo USB jest już wyprowadzone na zewnątrz, ale jak by ktoś chciał wewnątrz urządzenia podłączyć np. jakiś czujnik na USB, adapter bluetooth czy chociaż by pendrive - to jest taka dodatkowa możliwość.

To już ostatni artykuł o Quad-E4G *), nie będę więcej eksploatował tego tematu. Opisałem główne elementy systemu, pokazałem możliwości i sposoby zrobienia niektórych rzeczy. Jeżeli ktoś zdecyduje się na wykorzystanie płytki w jakiś specjalnym zastosowaniu to niech zostawi odpowiedni komentarz z małym opisem.

*) a jednak nie, kolejny dodatek znajduje się tutaj: ALFA Network Quad-E4G: 3ginfo

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: ALFA Network Quad-E4G: wyświetlacz OLED na I2C

A gdzie to cudo można kupić?

3

roblad napisał/a:

A gdzie to cudo można kupić?

Ja nie wiem, zapytałem pepe2k.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Takie cudaki od ALFY, które nie są gotowym produktem tylko PCBA, to najlepiej chyba do nich bezpośrednio.
Z tego co słyszałem, mają to w końcu wydać w jakiejś formie "końcowej", z obudową itd. ale chyba to już będzie na innej platformie (IPQ60xx).