Temat: Modem 5G RM520N-GL (M.2) na USB pod OpenWrt
Siemanko Wszystkim ![]()
Temat ten jest kontynuacją mojego wątku dotyczącego modemów LTE-Advanced (Modem LTE-A EM12-G / EM160R-GL (M.2) na USB pod OpenWrt). Szukając coraz to lepszych prędkości internetu mobilnego skompletowałem sobie prowizoryczny zestaw taki jak na zdjęciu poniżej.
Temat ponownie piszę jako ciekawostkę, może komuś się przyda, może ktoś będzie miał jakieś własne doświadczenia i przemyślenia w tym temacie. Modem aktualnie działa u mnie pod USB3.0 (mbim) z podłączoną jedną anteną panelową i "patykami".
Na PLUS:
- polecenia at są podobne / zgodne z modemami w wersjach LTE / LTE-A
- działanie od strzała pod OpenWrt (użytkownik nie musi grzebać w systemie ręcznie, modem jest wykrywany i po prostu działa dla wersji pod usb)
Na MINUS:
- modem jest bardziej prądożerny niż wersje LTE / LTE-A
Moim zdaniem wypada mieć adapter m2 na USB3.0 / Ethernet z dodatkowym zasilaniem.
- grzeje się znacznie bardziej niż modemy LTE-A (w spoczynku mam 38 °C, pod obciążeniem nawet 51 °C)
Nie wiem jak wygląda praca tych modemów w gotowych routerach skoro się tak grzeją, bez dużego radiatora i dobrze wentylowanej obudowy bym nie podchodził. Ewentualnie radiator i aktywne chłodzenie. Na ten moment będę musiał przeprojektować moją "obudowę" na adapter i przystosować ją pod jakiś większy radiator.
- infrastruktura sieci 5G w Polsce, która wiemy jaka jest.
Testy prędkości:
Poniżej zrobiłem mały test aktualnych możliwości 5G w mojej okolicy (testy zrobiłem rano, około godziny 7 specjalnie aby sprawdzić maksymalne możliwe osiągi)
Aktualizacja FW modemu / modemów:
Uzupełnię jak ktoś będzie chciał takie info...