1

Temat: BPI-R3 - miejsce instalacji OpenWrt oraz późniejsze aktualizacje

Jestem początkującym użytkownikiem BPI-R3 i zastanawiam się gadzie najlepiej zainstalować OpenWrt. Możliwości jest kilka. Najprościej chyba wrzucić na kartę SD ale czy to najlepsza opcja ? Czytam o tym sporo ale dalej temat jest dla mnie nie do końca zrozumiały. Gdzie Wy macie postawiony system - w pamięci NOR, NAND, eMMc czy SD ? Ja kierując się jakim poradnikiem rozszerzyłem sobie eMMC i tam wrzuciłem OpenWrt. Niby wszystko działa jednak nie robiłem jeszcze żadnej aktualizacji.
I tutaj kolejne pytanie - jak ma się miejsce instalacji do późniejszych upgradów ?

Widzę, że aktualizację obrazów wychodzą bardzo często:

2024-02-10
- aktualizacja obrazów OpenWrt 23.05-SNAPSHOT

Jakie zmiany one przynoszą ? Czy to tylko aktualizacja pakietów, które widzę u siebie w "Software" ?

Pakiety

W tutejszym FAQ wyczytałem, że snapy nie są dla początkujących dlatego ich nie tykałem ale w ostatnich dniach w "Nadzorowany Sysupgrade" pojawiła się opcja (grubszej ?) aktualizacji:

Sysupgrade

Boje się ją odpalać i najpierw pytam Was czy nie rozwalę sobie czegoś ? Jak do tego podejść ?

Będę wdzięczny za info bądź link gdzie mogę się dokształcić na temat aktualizacji OpenWrt.

2 (edytowany przez Cezary 2024-02-18 18:05:00)

Odp: BPI-R3 - miejsce instalacji OpenWrt oraz późniejsze aktualizacje

Część druga: czytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-23.05

Na OpenWrt składają się różne gałęzie - rozwojowa - główna o nazwie main (kiedyś master/trunk) oraz gałęzie poszczególnych wersji stabilnych które nazywają się openwrt-23.05, openwrt-22.03 itp. Jak się kompiluje obrazy to z maina są umieszczane w katalogu snapshot, jak z openwrt-23.05 to 23.05-snapshot, jak z openwrt-22.03 itp. W gałęzi main cały czas trwają prace rozwojowe i obrazy potrafią być nowe kilka razy na dzień. W gałęziach wydań stabilnych poprawki nie są takie częste, ale jakieś są (no chyba że dana gałąź nie jest już utrzymywana). Od widzimisie deweloperów zależy kiedy, ale stwierdzają że czas wydać  nowe wydanie stabilne, biorą źródła z np. openwrt-23.05, kompilują i numerują to jako np. 23.05.3.

Ja kompiluję cały czas gałęzie stabilne np. openwrt-23.05, więc wychodzi z tego 23.05-snapshot. A że jakieś tam zmiany i poprawki są dodawane, to i pojawiają się nowe obrazy co jakiś czas.

Cześć trzecia - nie używasz main (snapshota), tylko wydania stabilne - albo konkretne z openwrt np. 23.05.3 albo moje 23.05-snapshot. Aktualizujesz tak często jak możesz, bo skoro wyszła aktualizacja to znaczy że był powód żeby ją zrobić - coś ulepszono, znaleziono błąd i go poprawiono, jakaś poprawka bezpieczeństwa itp.

Wiele ludzi nie aktualizuje (co widać w statystykach), przez co mają albo narażone routery albo już w ogóle mają nie wspierany i nie rozwijany soft i nie chce im się tego przenosić - ich sprawa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A pytanie 1: to już pewnie od ciebie zależy. Zainstaluj na tym na czym zmieści się wszystko co dodatkowo potrzebujesz i instalujesz.

4

A możesz dać linka do poradnika jak rozszerzyć eMMC i tam zainstalować OpenWrt.

5 (edytowany przez Cezary 2024-02-18 19:55:20)

Nie mam takiego. Szukaj na openwrt.org

EDIT: zobacz https://forum.openwrt.org/t/bananapi-r3 … g/168577/3

6

W BPI-R2 zrobiłem tak:

W configu zmieniłem wielkość partycji na 512 MB (bo po co więcej?)
CONFIG_TARGET_ROOTFS_PARTSIZE=512

Potem kompilacja, wgranie RUFUSem pod Windows image na SD. I z takiej karty już normalnie działa, trza sobie dodać jeszcze na reszcie miejsca partycję F2FS na pliki, które mają przeżyć restart, statystykii, logi. Ale to juz można z Luci.

Ale, aby miec failover, jak cos pojdzie nie ta, to zrobiłem klona systemu na eMMC.
Bootowanie z SD i w u-boot dalem opcję - zgraj obraz na eMMC

I teraz, jak wyjmę SD, to bootuje sie z eMMC.

A jak jest SD, to z SD.

Generalnie wolę oszczędzać eMMC, bo go nie wymienię, jak padnie, a kartę SD z kilkunastoma GB się kupuje za parę złotych.

7 (edytowany przez zaawii 2024-02-18 22:10:59)

poldi1969 napisał/a:

A możesz dać linka do poradnika jak rozszerzyć eMMC i tam zainstalować OpenWrt.

Ja korzystałem z tego poradnika.

kmaras77 napisał/a:

Generalnie wolę oszczędzać eMMC, bo go nie wymienię, jak padnie, a kartę SD z kilkunastoma GB się kupuje za parę złotych.

W sumie dobre podejście. Tak na to nie patrzyłem.

Czyli to co widzę na swoim drugim screenie to nie żadna gruba wersja tylko kolejny snap ? Z Waszej praktyki można bez obaw to puścić czy raczej będą niespodzianki ?

@Cezary
Ta aktualizacja pobierze Twojego snapa czy czystego ? Jak to jest z tym automatem ? Wolałbym Twojego.

8

Tam w konfiguracji masz źródło skąd będzie pobierany obraz. Jeżeli jest z dl.eko.one.pl to będzie mój.

9

Adres jest Twój ale co ciekawe nic nie aktualizowałem a możliwość upgrade z zniknęła:

Sysupgrade

W aktualizacjach pakietów za to mam coś takiego:

Pakiety

Jak do tego podejść ?

10

Ja nie udostępniłem jeszcze następnego buildu, a na openwrt zaczynają sie pojawiać nowe pakiety.

Po prostu czekasz aż skompiluję następne to pojawi się do aktualizacji.