Odp: Czas na termometr
http://openwrt.innocence.pl/doku.php/ha … acza#rs232
Kabel od gsm jest tańszy...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Termometr → Czas na termometr
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Te schematy to widziałem ale wymiękłem.
Mam kabel od starego siemensa c35, z jednej strony wtyczka na RS, z drugiej wejście do c35 ale nawet by nie trzeba było ciąć bo można tam szpilki włożyć. Ale czy mam rozumieć że taka wtyczka to już ma ten adapter napięcia?
Zwykle tak.
Zwykle tak.
Chyba zaczyna brakować mi detereminacji, najwyraźniej coś jest nie tak z kabelkiem (swego czasu używałem go z powodzeniem ze swoim siemensem s45). W każdym razie biorąc opis wyjść z wtyczki po zwarci rx i tx nie ma echa na ekranie więc coś jest nie tak. Łącząc rx z tx z innego kabla echo jest więc com jest raczej ok.
Kolejna nieprzespana nocka, dochodzę do kresu swoich możliwości, muszę się wyspać i zastanawiam się czy po prostu nie pojechać i nie kupić tego wrt160nl (jakoś nie wierzę, że uda mi się wyprostować asusua przez rs'a). Co prawda wyczytałem dzisiaj, że pojawił się nowy asus ale jednak jest trochę droższy i nie podoba mi się, że część sterowników do niego jest zamknięta.
Pendrive też jest do kosza. Wygląda jakby jakieś przepięcie czy coś podobnego, w necie nie znalazłem podobnego przypadku.
Jak masz wyrzucić to mi wyślij, będę miał przynajmniej części zamienne.
Nie wiadomo jaki będzie status Asusa rt-n16, sprzętowo wygląda ciekawe, ale to naprawdę nowość na rynku więc nikt się za to jeszcze nie zabrał. Ale to prawie czysty broadcom, więc będzie masa zabawy ze serownikami.
WRT160NL, działa, chociaż wifi wydajnościowo jeszcze kuleje (muszę w końcu przetestować ile teraz na nowych driverach wyciąga) - ale i tak jest lepiej niż zwykłe 54g. W innych aspektach jest super i działa stabilnie. Decyzja należy więc do Ciebie.
Stary dobry Asus umarł na amen, więc zrobię jak prosisz.
Zastąpiłem go WRT160NL i napotkałem kolejne problemy, ale ponieważ są one raczej natury ogólnej więc zakładam nowy wątek.
Witam Panow !
Jakis czas temu korzystajac rowniez z podpowiedzi na eko.one.pl wykonalem sobie fajna magistrale 1-wire z pomiarem temperatury. Interfejs pasywny, port szeregowy, zasilanie parasite - wszystko dziala fantastycznie. 8 czujnikow mierzy temperature juz od prawie 6 miesiecy. Natchnelo mnie ostatnio zeby rozbudowac to cudo o DS2438 i czujnik wilgoci.
No i jest problem.
DS2438 przypiety do magistrali bez problemu moze byc odpytywany przez digitempa i owfs.
Podaje wartosci - jest OK.
W momencie gdy przypinam ds2438 do calej magistrali z ds1820 wyniki z 6 sztuk ds1820 sa w postaci: 127 stopni
a z dwoch sztuk - losowe wartosci.
Ds2438 odpowiada OK.
Nasuwa mi sie kosmiczne pytanie - co robic ?
Podpowiem ze przy ds2438 nie podciagam szyny danych do + przy pomocy rezystora i wszystko dziala. Oczywiscie DS2438 zasilany jest z zewnetrznego zrodla napiecia +5V.
Zdecydowalem sie na post na tym forum bo stracilem juz nadzieje.. podobnie - jak wy - czas na takie zabawy mam miedzy godzinami 23:00 a .... ile dam rady.. a o 05:30 do pracy trzeba wstawac... ;-)
Moze - CEZARY - ma doswiadczenie w tym temacie polaczenia DS1820 i DS2438 ???
Pozdrawiam
Czy to właśnie parasite nie jest problemem? Może DS2438 obciąża tak mocno magistralę, ze czujniki się już nie wyrabiają na tym. Próbowałeś całość normalnie zasilać?
PS. Nie, nie mam żadnego doświadczenia z DS2438
no i to wlasnie jest ostatnie, mozliwe, akceptowalne przeze mnie rozwiazanie.
moze dzisiaj w nocy starczy mi czasu na test.
generalnie jesli test sie powiedzie - bedzie GIT - ale bede musial przelutowac 8 czujnikow.... masakra !
dzieki za sugestie....
Hurra !
;-)
Zakupilem DS1820 do testow.
Zapialem go na jedna magistrale z DS2438 ale oba uklady zasililem normalnie - nie korzystajac z parasite dla DS1820.
DZIALA !!!
Dzisiaj kolejna noc z lutownica i przelutowac musze zasilanie do 8 czujnikow.
Idziemy do przodu... dzieki za wsparcie...
pozdrawiam
No to standardowo - po wszystkich chcemy fotki. Ew opis ![]()
Dołączę się do tematu, bo chyba nie ma sensu zakładać nowego. Mianowicie zrobiłem wszystko po kolei w/g opisu http://eko.one.pl/?p=openwrt-temperatura. I wydaje sie to tak proste, a jednak coś pomieszałem
mianowicie gdzie powinien znajdować się plik temperature.txt? z tego co doczytałem to w /tmp. U mnie znajduje się on w katalogu /root, razem z plikiem .digitemprc i zawiera:
echo `digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C" | grep -v Found` >> temperature.txt. Nic poza tym nie pojawia się w tym pliku, nie ma wyników pomiarów. Dodam, że zrobiłem skrypt /usr/sbin/gettemp.sh który właśnie zawiera to co ten txt i wykonałem
echo "0,10,20,30,40,50 * * * * /usr/sbin/gettemp.sh" >> /etc/crontabs/root
Przy okazji jeszcze jedno pytanie, czy dane w txt muszą byc przechowywane na routerze, czy mozna zmienić lokalizacje i jak ją zmienić?
Gdzie chcesz, przecież to Twój skrypt. Najpierw zobacz czy digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C co cokolwiek zwraca. I jeszcze raz - nie muszą być przechowywane na serwerze - po prostu umieść sobie gdzie chcesz, byle byś miał możliwość dopisywania do tego pliku bo tam chcesz zbierać dane. Coś mi się zdaje że w ogóle nie pojmujesz jak to działa ![]()
Więc tak czujnik działa
digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C"
2011-10-18 10:48:58 19.19. Aż tak źle nie jest, coś pojmuje, a reszty staram się douczyć
Czyli jeśli chciałbym przykładowo na zewnętrznym pendrive przechowywać dane to skrypt miałby wyglądać mniej więcej tak? :
echo `digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C" | grep -v Found` >> /tmp/usb_mount/temperature.txt
Czy inaczej, że tam gdzie będzie znajdował się skrypt tam będą też wyniki pomiarów, czyli tak:
w /tm/usb_mount/ umieszczam skrypt gettemp.sh, a do crona daje:
echo "0,10,20,30,40,50 * * * * /tm/usb_mount/gettemp.sh" >> /etc/crontabs/root. Odpaliłem narazie skrypt /usr/sbin/gettemp.sh i w tym samym katalogu pojawił się temperature.txt, tylko nadal nie mam w nim wyników pomiarów...
Tak, wrzucasz po prostu do pliku w inne miejsce.
Do pliku gettemp.sh przed wołaniem digitemp dodaj:
export HOME=/root
mam teraz taki problem, że przez pewien czas miałem wyniki pomiarów w txt. A po ich ręcznym usunięciu już następne mi się nie pojawiają. Co minute zwiększa się tylko rozmiar pliku txt o 1B. Zmieniłem czas zapisu temp z 10min na 1min.
Mój skrypt gettemp.sh wygląda tak:
export HOME=/root
echo `digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C" | grep -v Found` >> /mnt/hdd1/temperature.txt i plik powstał w nowym katalogu, ale zmienia sie tylko jego rozmiar, a wyników brak...
natomiast w cronie mam to:
0,1,2,3,4,5 * * * * /usr/sbin/gettemp.shA nie możesz po prostu uruchomić digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C" | grep -v Found żeby sprawdzić czy działa?
No tak zapomniałem dodac. W ten sposób z konsoli działa mi od samego początku. Czujnik zwraca temperaturę więc nie w tym problem
Po całkowitym wyłączeniu routera i ponownym uruchomieniu pojawiły się pomiary. I ładnie co minute nowe, ale tylko do 5 pomiaru
i na tym koniec, więcej nie dodaje... czyżbym coś nie tak zrobił w cronie
0,1,2,3,4,5 * * * * /usr/sbin/gettemp.shTak, odpytujesz pierwsze 5 min każdej godziny.
Chyba */5 chciałeś raczej.
Tak, dokładnie.
Dziękuje, pomiary działają juz tak jak chciałem
teraz czas na jakies wykresy. Więc tak zaintalowałem sobie gnuplot i biblioteki które chciał. Zrobiłem skrypt do wykresu korzystając z przykładu z forum i teraz jak chce go wywołać to krzyczy o biblioteke
root@Gargoyle:~$ /www/gnuplot.sh
gnuplot: can't load library 'libpangocairo-1.0.so.0'
a nigdzie nie moge jej znaleźć
jakaś rada gdzie szukać?
opkg install pango
działa
wykresik się generuje i co minute odświeża na www
jeszcze raz dzięki za pomoc i cierpliwość ![]()
Do wykresów nadaje się jeszcze rrdtool choć moim zdaniem jego obsługa jest trochę zagmatwana choć dodatkowo możesz w nim od razu trzymać bazę pomiarów
I js, interaktywnie.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Termometr → Czas na termometr
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc