201

Odp: MiFi

Dla używających ZTE MF286R (i tylko tego modelu) z mifi z dnia 2023.04.01 (taki prima aprilis)

cd /usr/share/easyconfig/modem
rm info.sh
wget https://raw.githubusercontent.com/obsy/packages/master/easyconfig/files/usr/share/easyconfig/modem/info.sh
chmod 755 info.sh
Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

202

Do licznika transferu dodałem pole z przewidywanym zużyciem za bieżący okres rozliczeniowy, liczony jako średnia na dzień z aktualnego zużycia pomnożone przez liczbę dni w bieżącym okresie rozliczeniowym.
Już jest wskaźnik użycia jak włączymy sobie informację o limicie, ale z jakiegoś powodu ludzie nie potrafią sobie policzyć w pamięci ile będzie za cały okres, więc dodałem...

203

Przepisałem sobie system liczenia transferu użytkowników na ucode. Jest o wiele szybciej: robiłem pomiary, dla 500 hostów i kilka dni zwykły skrypt w shellu z wykorzystaniem bibliotek systemowych potrzebował 7s żeby zrobić aktualizację danych, ten w ucode zaś... 0.03s, więc czas tak mały że można to nawet uznać za błąd pomiarowy.
Niestety ponieważ utrzymuję cały czas kompatybilność ze starszymi wydaniami openwrt to nie wejdzie to jako standardowa część easyconfig.  Ale dzięki magii kompilacji obrazów będzie to zawarte w następnych obrazach mifi bazujących na openwrt 23.05 (będę pewnie je robił za jakieś 2 tygodnie). Jeżeli ktoś zobaczy jakiś problem w liczeniu to niech da znać.

Propo kompatybilności - w sumie dawno nie dostałem już żadnego odzewu że ktoś używa starych obrazów (w sensie dla 4MB routerów i np. wydania 19.07) i aktualnych easyconfig. Bardzo zastanawiam się nad zerwaniem tej kompatybilności bo można by kilka rzeczy uprościć. Czy jest ktoś kto używa starych obrazów openwrt i mojego najnowszego easyconfig?

204

Cezary napisał/a:

Przepisałem sobie system liczenia transferu użytkowników na ucode. Jest o wiele szybciej: robiłem pomiary, dla 500 hostów i kilka dni zwykły skrypt w shellu z wykorzystaniem bibliotek systemowych potrzebował 7s żeby zrobić aktualizację danych, ten w ucode zaś... 0.03s, więc czas tak mały że można to nawet uznać za błąd pomiarowy.
Niestety ponieważ utrzymuję cały czas kompatybilność ze starszymi wydaniami openwrt to nie wejdzie to jako standardowa część easyconfig.  Ale dzięki magii kompilacji obrazów będzie to zawarte w następnych obrazach mifi bazujących na openwrt 23.05 (będę pewnie je robił za jakieś 2 tygodnie). Jeżeli ktoś zobaczy jakiś problem w liczeniu to niech da znać.

Propo kompatybilności - w sumie dawno nie dostałem już żadnego odzewu że ktoś używa starych obrazów (w sensie dla 4MB routerów i np. wydania 19.07) i aktualnych easyconfig. Bardzo zastanawiam się nad zerwaniem tej kompatybilności bo można by kilka rzeczy uprościć. Czy jest ktoś kto używa starych obrazów openwrt i mojego najnowszego easyconfig?

Czy ten sposób naliczania powinien działać także po włączeniu flow_offloading ??

205

Tak, ponieważ dane brane są z wyniku iw dev XXX station dump, czyli ile klient przewalił na interfejsie bezprzewodowym a nie przez trzewia systemu.

206 (edytowany przez wisipior 2023-12-07 13:29:03)

Cezary napisał/a:

Drugie pytanie: Czy nadal identycznie jak w starszej wersji (2022) w naliczaniu biorą udział pliki
/usr/lib/easyconfig/easyconfig_statistics.json.gz  oraz  /tmp/easyconfig_statistics.json   ??

207

Tak, i one zostaną bez zmian (w sensie i nazwy i formatu przechowywanych danych).

208 (edytowany przez Cezary 2023-12-09 17:18:25)

Dodatkowo wprowadzam też od przyszłych buildów pewne optymalizacje w samym systemie - włączony packet_steering, irqbalance, flow_offloading. Oczywiście czy to będzie włączone czy nie zależy od modelu routera na którym zostanie mifi uruchomione. Powinno pomóc w jeszcze szybszych transferach.

209

To może jeszcze jakiś temat , co daje co na jakich platformach ( bo już nie poszczególnych routerach) , w stylu na IPQ4019 to włączenie irqbalance  i packet_steering  , a na MT7621 to tylko hardware flow_offloading...

210

irqbalance na SoC z jednym rdzeniem nie ma sensu, na dwóch rdzeniach może dojść do spadku wydajności. Jak masz cztery - to zaczyna to mieć sens bo przerwania od różnych rzeczy są obsługiwane przez różne rdzenie (a nie tylko jeden).
Packet steering to zaś rozkładanie obsługi pakietów sieciowych przez poszczególne rdzenie. I tu znów - na niektórych platformach jest to włączone (bcm5xx), na niektórych nie, w commitach jest wręcz wyłączone (mediatek) i piszą że mt76 radzi sobie sam lepiej.
A flow offloading to wiadomo, programowy na każdej platformie, sprzętowy tylko na mt7621.

211

mt7621 ma packet steering domyślnie włączone:

ramips: enable packet steering by default on mt7621

It provides a significant performance boost, especially with flow offloading
enabled

https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 1ecf92c57d

212

I co w związku z tym? Mediatek nie ma (to co napisałem nie dotyczy mt7621, on jest pod rampisem jeszcze): https://github.com/openwrt/openwrt/comm … fc423e1b5c

213 (edytowany przez MiG25 2023-12-21 08:29:00)

Na MF289F , na stronie głównej jest pozycja "Adres IP" , i po kliknięciu na ten adres rozwija się dalsze menu , i tam już jest m.n. ISP , miasto ,region  , ale i "Twoje IP" , i jest ono różne od tego ,co jest na początku w pozycji "Adres IP".

Czy ten "Adres IP" to jest taki jaki dostałem "wewnętrznie" , a na zewnątrz widać mnie jako "Twoje IP" ? Jak bym miał zewnętrzny adres , to byłyby takie same ?

EDIT: Ok , na pewno jest tak , bo przy zewnętrznym IP są takie same.

214

Po kliknięciu masz adres z jakim cię widzi internet. To co na ekranie to adres jaki dostałeś na interfejsie. Więc tak, jest tak jak piszesz.

215

Mam taki (stary) router: TP-Link TL-WR842N v3
Zastanawiam się dlaczego nie ma swojej wersji MiFi?
Inne wersje są, nawet najnowszy "wypasiony" Luci.
Dziwne to trochę. smile

216

Dlaczego nie ma obrazów na wszystkie routery?
Ponieważ wszystko można zrobić samodzielnie - przeczytaj opis easyconfig.

Nie robię obrazów na ten konkretny model bo go nie używam. Zainstaluj sobie mój czysty obraz, zainstaluj easyconfig, zainstaluj wsparcie dla modemów czy inne dodatki wymienione w tekście i masz mifi.

217

Wraz z rozwojem sprzętu i modemów okazało się że umieszczanie napisów bezpośrednio w polach zaczyna być uciążliwe. Zmieniam więc sposób prezentacji parametrów modemu komórkowego
- w technologii miałem wypisane wszystko pasma, co przy agregacji 4 pasm robiło za dużo napisów, zwłaszcza na smartfonie. Zostawiam więc technologię jako "LTE" lub "LTE_A (4CA)" itp co mówi że mamy agregację np. czterech pasm w tym przypadku (patrz obrazek poniżej). Obowiązuje to dla wszystkich ekranów
- parametry sygnału dla ekranów o małej szerokości zostają bez zmian, natomiast dla większych ekranów zmieniam na postać tabelaryczną, coś takiego:

https://i.postimg.cc/ZnMyrdSW/Zrzut-ekranu-z-2024-02-17-09-52-26.png

Jest trochę bardziej czytelne wg mnie.

218

Zmieniłem także sposób wykrywania interfejsów ncm np. dla MF286R. Jak się będzie komuś źle wykrywało to nich da znać.

219

Być może dojdzie dodawanie dodatkowych sieci, tak to na razie wygląda:

https://i.postimg.cc/Y0dWWTnh/Zrzut-ekranu-z-2024-08-31-21-22-49.pngp

https://i.postimg.cc/Xqj5XngR/Zrzut-ekranu-z-2024-08-31-21-23-40.png

Czy chcemy siec dla iot, gościnna czy z jakiegoś powodowy po prostu kolejną - będzie to można zrobić z poziomu gui. Wymaga kilku szlifów w różnych miejscach, ale pewnie będzie do następnego wydania.

220

Ponadto - nie wiem jak bardzo - ale chyba przydałoby się dorzucić "option hidden "  do WiFi GUI ....Szczególnie z myślą o routerach na działce...Sam się dziś naciąłem na tym.

221

W sumie mogę dodać.

Co się naciąłeś? W sensie że rozgłasza więc coś jest w środku iktoś może się włamać?

222

wisipior napisał/a:

Ponadto - nie wiem jak bardzo - ale chyba przydałoby się dorzucić "option hidden "  do WiFi GUI ....Szczególnie z myślą o routerach na działce...Sam się dziś naciąłem na tym.

I tak można zobaczyć ukrytą sieć.
A na działce lepiej żeby wszyscy w koło wiedzieli, że obiekt jest monitorowany.

223

Focus napisał/a:
wisipior napisał/a:

I tak można zobaczyć ukrytą sieć.
A na działce lepiej żeby wszyscy w koło wiedzieli, że obiekt jest monitorowany.

99% społeczeństwa nie będzie szukać. z kolei "lepiej" to pojęcie względne rzecz jasna.

Chyba każdy AP ma opcję ukrywania - tak by ukrywał sieć ten kto chce schować.

224

Dodałem to swego czasu, będzie wraz z następnymi buildami.

225

Inna propozycja - odnośnie flow offloading - może byc dodać do GUI taki przełącznik "pełne turbo" ??
Limitowania danych nie każdy używa. Ja gdy nie używam to włączam z palucha flowffloading i flowoffloading_hw - wówczas skakanie np. po Youtube idzie wyraźnie żwawiej.

Czy to jest uniwersalna funkcja ?