1

Temat: MF286D ustawienie VoIP

Nie mam pewności czy post do działu hardware czy software.

Chciałbym na MF286D (soft Cezarego) postawić VoIP. Wyszukiwarka forum zwraca zero w tym temacie. W romie nie znalazłem nigdzie zakładki tego dotyczącej. Chyba jest to możliwe (są w końcu gniazda, a oryginalny to potrafi).

Można prosić o wskazanie poradnika, jak to po kolei zrobić?

2

Odp: MF286D ustawienie VoIP

Nic nie stawiasz i nawet nie jesteś w stanie tego zrobić. RJ11 są hardwirowne do modemu, po prostu podłącz telefon i używaj. Z poziomu systemu operacyjnego nie masz dostępu do tych portów i tym samym możliwości robienia bramek voip. Modem w tym modelu tym się zajmuje  (jak też kilkoma innymi sprawami).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ten model nie ma voip. A przynajmniej nigdzie o tym nie jest napisane. Ma za to obsługę telefonu stacjonarnego ale działa to na zasadzie odbierania i wykonywania połączeń z karty włożonej do tego routera. Działa za to też technologia voLTE czy pogaduchy w LTE

4

Cezary napisał/a:

Nic nie stawiasz i nawet nie jesteś w stanie tego zrobić.

smereka napisał/a:

Ten model nie ma voip

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Dwa gniazda rj11 spowodowały, że widać uznałem za pewnik.

5

Cezary napisał/a:

Nic nie stawiasz i nawet nie jesteś w stanie tego zrobić. RJ11 są hardwirowne do modemu, po prostu podłącz telefon i używaj. Z poziomu systemu operacyjnego nie masz dostępu do tych portów i tym samym możliwości robienia bramek voip. Modem w tym modelu tym się zajmuje  (jak też kilkoma innymi sprawami).

To ciekawe, bo producent podaje, że ten router posiada VoIP. Kto zatem się myli?
https://ztedevices.com/pl-pl/mf286d/
PunBB bbcode test

6

Nadintepretacja marketingu. Sam się przekonaj, podłącz telefon i używaj.

7

Cezary napisał/a:

Aż tak bardzo producent miałby się pomylić?

8

Producent się nie myli. Inaczej po prostu nazywa rzeczy.

9

tidal537 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Aż tak bardzo producent miałby się pomylić?

Jako właściciel tego urządzenia i autor tematu mogę potwierdzić, że jest dokładnie tak jak Cezary pisze ofc i cbdu smile