1 (edytowany przez mesmariusz 2023-12-21 20:00:14)

Temat: Kierowanie wybranego ruchu do Wireguarda, reszta do LAN, WWW do WAN

Witam.

Udało mi się finalnie zestawić działające połączenie do zdalnej sieci LAN przez Wireguarda.

Teraz wszystko, cały ruch sieciowy, włącznie ze stronami WWW leci przez Wireguarda.

A chciałbym np. strony WWW otwierać bezpośrednio przez mojego dostawcę ISP, którego mam na WANie, czyli z pominięciem Wireguarda.

Natomiast chciałbym też, żeby ruch sieciowy w adresacji 192.168.56.0/24 leciał rzeczywiście na Wireguarda (bo hosty o tej adresacji znajdują się po drugiej stronie tunelu).

Chciałbym też dostawać się po nazwie domenowej (a nie po numerach IP) do maszyn za tunelem. Otóż po drugiej stronie tunelu znajduje się zarówno lokalny serwer WWW jak i serwer DNS, który kieruje m. in. na ten lokalny serwer WWW po nazwach domenowych rozwiązywanych przez lokalny serwer DNS.

Z jednej strony chciałbym być niezależny od serwera DNS po drugiej stronie tunelu (jak padnie tamta sieć w dalszym ciągu chciałbym mieć dostęp do stron internetowych przez mój WAN). W dodatku do wszystkich publicznych stron WWW chciałbym mieć dostęp bezpośrednio przez mój WAN (o czym wspomniałem). I zastanawiam się jak to rozwiązać na routerze z OpenWRT.

Kwestia odpowiednich wpisów w konfigu Wireguarda?

https://i.imgur.com/PYynzii.png

Czy może jakieś wpisy bezpośrednio w firewallu routera?

Chętnie popatrzyłbym na jakiś gotowy przykład.

2

Odp: Kierowanie wybranego ruchu do Wireguarda, reszta do LAN, WWW do WAN

Jeżeli czytałeś opis firewalla to wiesz że to co leci przez wiregaurda a co nie zależy od podanych klas adresowych z allowedips. Jeżeli podałeś 0.0.0.0 to leci wszystko (bo tak wskazuje trasa domyślna że ma lecieć przez wireguarda) jak podasz 192.168.56.0/24 to tylko ten zakres adresów będzie leciał przez wireguarda.

Jeżeli teraz chcesz skierować coś innego to podajesz np 192.168.56.0/24 w allowedip, zainstaluj pakiet pbr (i ew luci-app-pbr) i sobie zrób reguły które będą kierowały określone zasoby przez wg a nie trasę domyślną. O pbr było pisane np. na forum openwrt.org.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki. Wszystko wydaje się działać tak jak napisałeś. Wygodne to i bez wnikania w dodatkowe regułki. Jest opcja, że to mi wystarczy.

Zastanawiam się jeszcze tylko jak sobie rozwiązywać IP-ki czym normalnie zajmuje się DNS w zdalnej sieci LAN.
Teoretycznie najbezpieczniej (bez problemów) byłoby chyba postawić lokalny DNS również na routerze z OpenWRT (umowny "klient") i powielić content (dodać manualne wpisy) z serwera DNS znajdującegfo się na Mikrotiku (umowny "serwer").

Tylko, że wtedy dodając coś do DNS-a na Mikrotiku należałoby równiecześnie pamiętać, by to samo dodać na DNS-ie na OpenWRT-ku.

Znając życie pewnie jest jakieś jakieś gotowe rozwiązanie coby serwery DNS potrafiły się kopiować / duplikować. Ale to będę musiał coś pobłądzić i poszukać, chyba, że masz pomysł na to, to chętnie skorzystam :-)

4

Zwykły skrypt który może sobie kopiować dane z mikrotika. Do zrobienia w taki czy inny sposób.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.