Temat: Kierowanie wybranego ruchu do Wireguarda, reszta do LAN, WWW do WAN
Witam.
Udało mi się finalnie zestawić działające połączenie do zdalnej sieci LAN przez Wireguarda.
Teraz wszystko, cały ruch sieciowy, włącznie ze stronami WWW leci przez Wireguarda.
A chciałbym np. strony WWW otwierać bezpośrednio przez mojego dostawcę ISP, którego mam na WANie, czyli z pominięciem Wireguarda.
Natomiast chciałbym też, żeby ruch sieciowy w adresacji 192.168.56.0/24 leciał rzeczywiście na Wireguarda (bo hosty o tej adresacji znajdują się po drugiej stronie tunelu).
Chciałbym też dostawać się po nazwie domenowej (a nie po numerach IP) do maszyn za tunelem. Otóż po drugiej stronie tunelu znajduje się zarówno lokalny serwer WWW jak i serwer DNS, który kieruje m. in. na ten lokalny serwer WWW po nazwach domenowych rozwiązywanych przez lokalny serwer DNS.
Z jednej strony chciałbym być niezależny od serwera DNS po drugiej stronie tunelu (jak padnie tamta sieć w dalszym ciągu chciałbym mieć dostęp do stron internetowych przez mój WAN). W dodatku do wszystkich publicznych stron WWW chciałbym mieć dostęp bezpośrednio przez mój WAN (o czym wspomniałem). I zastanawiam się jak to rozwiązać na routerze z OpenWRT.
Kwestia odpowiednich wpisów w konfigu Wireguarda?

Czy może jakieś wpisy bezpośrednio w firewallu routera?
Chętnie popatrzyłbym na jakiś gotowy przykład.