Temat: Jak "dać" wideodomofonowi dostep do Internetu
Cześć, mam mega skomplikowany problem. Mam w mieszkaniu wideodomofon Akuvox C313 i bardzo zależy mi na tym, żeby temu sprzętowi dać dostęp do Internetu, bo mam potrzebę odbierać domofon/otwierać drzwi gdy nie ma mnie w domu, a ten sprzęt pozwala na konfigurację SIP itd. Co wiem? Do mieszkania dochodzi skrętka i jest podłączona do jednego z portów w C313. Drugi port LAN jest wolny (prawdopodobnie to wbudowany switch). Mój domofon ma adres 192.168.10.19, ten "główny na dole" ma 192.168.10.1. Inne domofony w mieszkaniach mają końcówkę IP równą numerowi mieszkania czyli nr. 25 ma adres 192.168.10.25. Jak kabel który dochodzi do C313 odpiąłem i wpiąłem do laptopa, ustawiłem sobie statyczny adres to "widzę" wszystkie domofony w mieszkaniach i ten "główny" na dole. O co mi chodzi? Chcę mojemu (i tylko mojemu) domofonowi "dać" dostęp do Internetu, żeby mógł wykonywać połączenia SIP itd. Oczywiście w mieszkaniu mam swoją sieć na openwrt 192.168.1.1. Cały myk polega na tym, że domofon musi mieć dostęp do dwóch sieci równocześnie czyli do domofonowej, żeby dzwonił jak ktoś z dołu dzwoni no i do "mojej" żeby mieć internet