1 (edytowany przez lysy_andrzej 2023-11-15 17:05:29)

Temat: Jak "dać" wideodomofonowi dostep do Internetu

Cześć, mam mega skomplikowany problem. Mam w mieszkaniu wideodomofon Akuvox C313 i bardzo zależy mi na tym, żeby temu sprzętowi dać dostęp do Internetu, bo mam potrzebę odbierać domofon/otwierać drzwi gdy nie ma mnie w domu, a ten sprzęt pozwala na konfigurację SIP itd. Co wiem? Do mieszkania dochodzi skrętka i jest podłączona do jednego z portów w C313. Drugi port LAN jest wolny (prawdopodobnie to wbudowany switch). Mój domofon ma adres 192.168.10.19, ten "główny na dole" ma 192.168.10.1. Inne domofony w mieszkaniach mają końcówkę IP równą numerowi mieszkania czyli nr. 25 ma adres 192.168.10.25. Jak kabel który dochodzi do C313 odpiąłem i wpiąłem do laptopa, ustawiłem sobie statyczny adres to "widzę" wszystkie domofony w mieszkaniach i ten "główny" na dole. O co mi chodzi? Chcę mojemu (i tylko mojemu) domofonowi "dać" dostęp do Internetu, żeby mógł wykonywać połączenia SIP itd. Oczywiście w mieszkaniu mam swoją sieć na openwrt 192.168.1.1. Cały myk polega na tym, że domofon musi mieć dostęp do dwóch sieci równocześnie czyli do domofonowej, żeby dzwonił jak ktoś z dołu dzwoni no i do "mojej" żeby mieć internet

2

Odp: Jak "dać" wideodomofonowi dostep do Internetu

Zapewne domofon nie jest dostosowany do tego aby mieć dwa różne adresy IP. Więc jedyną możliwością jest postawić swój router przed domofonem i teraz kombinować jakoś z routingiem żeby pakiety do 192.168.0.1 kierował na jeden interfejs lanowy który będzie spięty do reszty domofonów a resztę pakietów na wan. Ale zapewne nie możesz sobie przypisać adresu IP na lanie z puli domofonów, więc coś będziesz musiał wykombinować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mogę bez problemu sobie przypisać adres z puli domofonowej, nikt się nie obrazi. Mogę też wpiąć kabel, który wchodzi do mieszkania w router na openwrt, jeżeli to coś pomoże.

4

Ja bym spróbował zrobić vlan na jednym porcie na routerze z openwrt i dać mu jako adres bramy coś z puli dych domofonów uprzednio pingując lub przejeżdżając jakimś skanerem wolne IP w tych domofonach. Wówczas jak masz takiego vlana to wycinasz z niego cały ruch do internetu oprócz wspomnianego przez Ciebie domofonu (czy to MAC czy dany IP) w Twoim domu tak, żeby ta siec była odseparowana logicznie od Twojej i żeby tylko Twój domofon mógł się łączyć z netem. Nigdy nie wiadomo co tam się w niej dzieje.

5 (edytowany przez lysy_andrzej 2023-11-20 11:46:54)

Ok. Więc stworzyłem VLAN_DOMOFON, który używa portu lan3 fizycznego. Czyli w ten port wpinam kabel co przychodzi z sieci domofonowej, tak? Sprawdziłem i wszystkie adresy powyżej .100 są wolne w sieci domofonowej. Jak mam ustawić ten vlan? Jaki kolejny krok? Zagadnienie wycięcia ruchu dla wszystkiego z tej sieci domofonowej oprócz mojego domofonu rozumiem.

https://i.ibb.co/BBGNwQB/Zrzut-ekranu-2023-11-19-014301.png

edit:

skonfigurowane, jest ruch na tym interfejsie.
Co dalej powinienem zrobić?

https://i.ibb.co/YkMMBvZ/Zrzut-ekranu-2023-11-20-114516.png

6

Musisz ustawić firewalla tak jak masz na lanie. Na razie masz tego vlana wyszarzonego a powinien mieć kolorek. Wejdź w lan i zobacz jak tam jest to zrobione