476

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05

Zgłaszaj na https://github.com/openwrt/openwrt/issues, niech poprawią.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

477

Cezary: część najnowszych obrazów 23.05 dla MT7621 ma rozmiar 0, w tym dla U6 lite, na którym mi zależy. Czy dałbyś radę podmienić pliki na właściwie?

478

Faktycznie. Zaraz powtórzę kompilacje i zobaczę czy to podczas przesyłu danych coś się zepsuło czy coś innego.

479

chce swojego Xiaomi ax3200 zamienić na Dynalink DL-WRX36. Dobry wybór? Czy procesor Qualcomm IPQ8072A jest w pełni wspierany i jest lepszy od mediateka? I czy komuś to funkcjonuje na 23.05?

I w ogóle dlaczego po LAN mam na 1Gb łączu symetrycznym download 940 a upload 840 nieraz 500?? Na routerze od operatora nie było tego problemu.

480

jaketherake napisał/a:

Cezary: część najnowszych obrazów 23.05 dla MT7621 ma rozmiar 0, w tym dla U6 lite, na którym mi zależy. Czy dałbyś radę podmienić pliki na właściwie?

Uzupełniłem, są właściwe.

481

Dzięki !

482 (edytowany przez Focus 2023-10-29 22:43:20)

Info do tych co poruszyli kwestię 5G.
Aby odróżnić Wi-Fi 5G od 5G komórkowego, Stowarzyszenie Wi-Fi Alliance zmieniło nazewnictwo i obecnie mamy:
Wi-Fi 4
Wi-Fi 5
Wi-Fi 6
i takich nazw powinniśmy używać.

A więc mamy Wi-Fi 4, Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 oraz 5G.

Jak ktoś nie wie o co chodzi to można poczytać https://www.speedtest.pl/wiadomosci/wif … -wi-fi-5g/

Edit.
Główny temat dotyczy zmian w wydaniu OpenWrt 23.05 i tego się trzymajmy.

483 (edytowany przez lexmark3200 2023-10-29 22:39:35)

Focus napisał/a:

Info do tych co poruszyli kwestię 5G.
Aby odróżnić Wi-Fi 5G od 5G

Nie ma czegoś takiego jak wifi 5G. Jest natomiast wifi na paśmie 5GHz. Sieć komórkowa owszem 5G i to są dwie różne sprawy.
Ktoś gdzieś w nomenklaturze popełnił gafę pisząc skrótowo 5G zamiast 5GHz i tak powielono ten błąd.

484

Po aktualizacji z OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23230-123afce696 do dostępnej najnowszej wersji dla TP-Link TL-MR3420 v5 za zachowaniem ustawień router nie wstał. Obecnie widzę, że świeci się jedynie dioda power, WiFi nie jest rozgłaszane, po ethernecie nie jest przydzielane IP aby można było zalogować się do panelu MiFi. Router jest testowy więc ta awaria to nic pilnego. Z tego co się orientuje to pozostaje flash przez TFTP. Może będzie to przydatne info w jakimkolwiek stopniu.

485

Przydatne by było jak byś podłączył konsolę i napisał co się dzieje z systemem. Bo tak - ot, po prostu padł i nie znamy przyczyny.

486

Cezary napisał/a:

Przydatne by było jak byś podłączył konsolę i napisał co się dzieje z systemem. Bo tak - ot, po prostu padł i nie znamy przyczyny.

Zdaję sobie sprawę że jest to napisane na zasadzie opisu typu "nie działa". Spróbuję się do niego dobić z konsoli, nie przydziela mi IP ale ustawię statyczne i zobaczę czy wtedy będę w stanie dostać się z konsoli.

487

Mój wn802 v4 też po update bootloop, zjadę do domu to też zapnę konsolę i będę sprawdzał, pewnie parę bajtów za duży obraz się już zrobił czy coś.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

488 (edytowany przez routheros 2023-11-02 20:33:36)

Drodzy Forumowicze, przypomnijcie proszę. Mam Cudy X6 v1 i chcę zrobić upgrade z Luci 22.03 (a dokładnie OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r19776-f579b8538b) do najnowszego Luci 23.05. Czy jak zrobię poprzez sysupgrade z poziomu gui to stracę wszystkie własne ustawienia? Czy być może sam fakt upgrade'u z wersji 22.03 na 23.05 sprawia, że powinienem wyczyścić całą konfigurację i "wyrzeźbić" od nowa? Wiadomo cudownie by było zachować smile Będę wdzięczny za podpowiedź.

489

Powinno dać się zachować ustawienia, ale lepiej zrób sobie to na czysto bez zachowania.

490

Cezary napisał/a:

Powinno dać się zachować ustawienia, ale lepiej zrób sobie to na czysto bez zachowania.

OK tak zrobię dziękuję.

491

Cezary napisał/a:

Bez przesadyzmu.
Konfiguracja to sa pliki z ustawieniami, bardzo rzadko cos się zmienia, a nawet jak się cos zmieni, to router wstanie i najwyzej jakis pakiet nie zadziała.

Najlepiej zrobic backup konfiguracji, sysupgrade z zachowaniem konfiguracji.

A jak jest problem, to mozna otworzc plik backupu 7-zip'em i poedytowac pliki i wgrac taki backup z powrotem.

492 (edytowany przez Cezary 2023-11-02 21:22:40)

kmaras77 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Bez przesadyzmu.
Konfiguracja to sa pliki z ustawieniami, bardzo rzadko cos się zmienia, a nawet jak się cos zmieni, to router wstanie i najwyzej jakis pakiet nie zadziała.

I zaraz z twojej rady skorzysta np. ktoś z routerem na ipq40xx gdzie było przejście na dsa, network jest inny i będzie pozamiatanie.

A jak jest problem, to mozna otworzc plik backupu 7-zip'em i poedytowac pliki i wgrac taki backup z powrotem.

Jak się wie co poprawić i jak ma wyglądać konfig.

493

Cezary napisał/a:
kmaras77 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Bez przesadyzmu.

I zaraz z twojej rady skorzysta np. ktoś z routerem na ipq40xx gdzie było przejście na dsa, network jest inny i będzie pozamiatanie.

Właśnie zrobiłem backup konfiguracji z poziomu gui i widzę, że w nim jest wszystko co trzeba, czyli jak dla mnie cała struktura /etc/config, bo najbardziej zależało mi na MAC'ach (sporo tego), IPikach, filtrowanych MACach po WiFI, forward portów itp., itd.

De facto zawsze robiłem clean install, dziś chciałem być leniwy, stąd moje pytanie, ale jak mam później debugować godzinę wink to odtworzę i wyklikam ze zrzuconego backupu. Panowie jeszcze raz dzięki za szybką reakcję. Biorę się za upgrade.

494

Witam
Jeszcze nie ogarnąłem tematyki OpenWRT bo sporo tego jest do czytania a i tak pewnie części nie zrozumiem więc muszę zapytać

Czy jest jakiś pakiet który umożliwiłby mi ustawić max prędkość wifi dla konkretnego użytkownika w domu ? I ewentualnie ustawić harmonogram udostępniania w ogóle wifi dla poszczególnych adresów mac czyli innych użytkowników?

Pytań by było jeszcze kilka ale najpierw poczytam o tym oprogramowaniu i pakietach do niego (o ile będą polskie opisy wink

495 (edytowany przez kmaras77 2023-11-03 00:42:24)

Cezary napisał/a:
kmaras77 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Bez przesadyzmu.

Wywali sie częśc konfiguracji i albo poprawi pliki, albo zrobi reset i ma tak jak po clean install. W czym ma to być gorsze od clean install?
Reset do czystych ustawień to najgorsze, co moze sie zdarzyc, z tym, ze w przypadku sysupgrade jest to sporadyczne, a w przypadku clean install - pewne.

Z praktycznych rad: z backupu mozna po prostu wyciac problematyczne pliki i wgrać go w takim stanie. Wtedy odtworzą się konfiguracje z backupu,  a to co się wycięło bedzie z defaultu.

A potem mozna sobie poedytowac pliki na routerze przez WinSCP.

496

Andrzejz78 napisał/a:

Witam
Jeszcze nie ogarnąłem tematyki OpenWRT bo sporo tego jest do czytania a i tak pewnie części nie zrozumiem więc muszę zapytać

Czy jest jakiś pakiet który umożliwiłby mi ustawić max prędkość wifi dla konkretnego użytkownika w domu ? I ewentualnie ustawić harmonogram udostępniania w ogóle wifi dla poszczególnych adresów mac czyli innych użytkowników?

Pytań by było jeszcze kilka ale najpierw poczytam o tym oprogramowaniu i pakietach do niego (o ile będą polskie opisy wink

Tak, nft-qos. Tak, harmonogram do wifi też jest. Zobacz też gargoyle które ma to wszystko w standardzie lub mifi, choć tam nie ma harmonogramu jako takowego a blokowanie userów w określonych czasie.

Pamiętaj że openwrt to soft w którym możesz coś zrobi i doinstalować. Wiec "jest" nie oznacza że znajdziesz to od razu w obrazie ale że np. jest w paczkach i możesz sobie właśnie doinstalować.

497 (edytowany przez Andrzejz78 2023-11-03 13:03:23)

Cezary napisał/a:

Pamiętaj że openwrt to soft w którym możesz coś zrobi i doinstalować. Wiec "jest" nie oznacza że znajdziesz to od razu w obrazie ale że np. jest w paczkach i możesz sobie właśnie doinstalować.

Oj to czeka mnie dluga lektura o tych pakietach bo już coś popsułem albo zmieniło się po aktualizacji do (r23551-5368066e9b)

Nie mam menu o informacji o 3/4G (stan sygnału, konfig itp) pomimo że pakiety są zainstalowane
Backup "backup-OpenWrt-2023-11-01.tar.gz" przywrócony i bez zmian

Na razie nie ogarniam funkcji poszczególnych pakietów jak i ich aktualizacji (chodzi o jak to zrobić)

Muszę trochę się podszkolić bo nie chcę pytać ciągle o coś tam No chyba że uwalę router czego bym nie chciał wink

498

Zainstaluj ponownie pakiety, bo skoro nie masz w menu to raczej coś masz nie tak po instalacji.

499

FYI: Obrazy na wd-n750 są nieużywalne - po chwili masa błędów dt. squashfs, powrót na 19.07 uzdrawia sprzęt.

500

Które - zwykłe czy z luci?