Temat: Fast Roaming w domu
Cześć, ostatnio pociągnąłem przewody z piwnicy (gdzie mam ONT) na resztę domu (po 1 przewodzie na pomieszczenie). Planuje w piwnicy postawić router operatora i wyłączyć na nim wifi, żeby był tylko typowym routerem. I teraz pytanie: do tego routera chce podłączyć pod gniazda ethernet przewody, które poprowadziłem do pokoi. W każdym pokoju postawić Access Point i chciałbym żeby w całym domu była jedna sieć wifi z przełączaniem Fast Roaming. Czytam od kilku dni fora, reddit itp i trochę mam już mętlik w głowie. Systemy Mesh tp-link teoretycznie można ustawić tak, żeby wszystkie 3 kostki pełniły funkcję AP, satelity Orbi od Netgeara trzeba podłączać bezpośrednio do głównego satelito/routera nawet w trybie AP, więc musiałbym cofać się do piwnicy i tam podłączyć switcha i do niego dalej na inne pokoje, Omada z tp-link wymaga chyba kontrolera, co podwyższa koszty.... WIĘC wpadłem na pomysł kupienia 3 sztuk Cudy WR3000, zainstalować na nich openWRT, wyłączyć na nich DHCP, włączyć na każdym fast roaming (podobnie jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=81gStVvX76A) i każdego wg powyższego schematu wpiąć kablem do istniejącego routera na którym jest DHCP, tworząc po kablu ethernet backhaul.
I teraz pytanie czy to zadziała tak jak myślę i czy z łącza 600Mbit wyciągnę po wifi okolice 400-450?
Dzięki i pozdrawiam