1 (edytowany przez villovsky 2023-10-07 09:08:43)

Temat: Fast Roaming w domu

Cześć, ostatnio pociągnąłem przewody z piwnicy (gdzie mam ONT) na resztę domu (po 1 przewodzie na pomieszczenie). Planuje w piwnicy postawić router operatora i wyłączyć na nim wifi, żeby był tylko typowym routerem. I teraz pytanie: do tego routera chce podłączyć pod gniazda ethernet przewody, które poprowadziłem do pokoi. W każdym pokoju postawić Access Point i chciałbym żeby w całym domu była jedna sieć wifi z przełączaniem Fast Roaming. Czytam od kilku dni fora, reddit itp i trochę mam już mętlik w głowie. Systemy Mesh tp-link teoretycznie można ustawić tak, żeby wszystkie 3 kostki pełniły funkcję AP, satelity Orbi od Netgeara trzeba podłączać bezpośrednio do głównego satelito/routera nawet w trybie AP, więc musiałbym cofać się do piwnicy i tam podłączyć switcha i do niego dalej na inne pokoje, Omada z tp-link wymaga chyba kontrolera, co podwyższa koszty.... WIĘC wpadłem na pomysł kupienia 3 sztuk Cudy WR3000, zainstalować na nich openWRT, wyłączyć na nich DHCP, włączyć na każdym fast roaming (podobnie jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=81gStVvX76A) i każdego wg powyższego schematu wpiąć  kablem do istniejącego routera na którym jest DHCP, tworząc po kablu ethernet backhaul.
I teraz pytanie czy to zadziała tak jak myślę i czy z łącza 600Mbit wyciągnę po wifi okolice 400-450?
Dzięki i pozdrawiam

2

Odp: Fast Roaming w domu

Zadziała. A ile wyciągniesz po wifi to już zależy co masz w powietrzu, jakich klientów itd, to już musisz sam sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Super, dzięki. Bardziej pytam z tego względu, że np o netgear r6220 były wpisy o słabym procesorze i za dużo po wifi nie chciał puszczać niezależnie od ustawień. Stąd pytanie czy ten Cudy (co to w ogóle za firma, bo wczoraj to przypadkowo znalazłem?) to nie jakaś lipa wink

4

Mój gl.innet mx3000 z racji interfejsu 2.5gbit wyciąga po wifi ponad 1.7Gbps więc u Ciebie na 90% da rady ponad 700 na kanale 80MHz a   na 160MHz ograniczy go interfejs gigabitowy. Jak dobrze poustawiasz kanały żeby się wzajemnie nie zakłócały to będzie to działać wydajnie i bez problemów

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

5

Cool, w takim razie będę testował smile

6

Pamiętaj że zależy to od klienta. Jak masz pierwszego lepszego samsunga który ma radio ac 2x2 to normalne że tych 400 czy 500Mbps nie przeskoczysz, problemem będzie klient a nie router. Więc bierz pod uwagę wiele czynników.

7

Wszystko co bezprzewodowe to z nowszych Apple 2-3 letnie wiec z tego co czytałem każdy obsługuje już Fast Roaming i wyższe prędkości. Jeden laptop starszy ale i tak leży w jednym miejscu stacjonarnie wiec bez różnicy

8 (edytowany przez MiG25 2023-10-07 10:12:14)

W domu mam podobnie , od 4lat jako główny router robi  RB750Gr3 ,zrobione dwa wany z modemów LTE/5G MC889 i MC7010 , mwan3 robi  z tego balanced. , a w domu były 3szt R6220 , aktualnie (dosłowanie w tym tygodniu ) postanowiłem je wymienić na Cudy WR3000,na razie tylko 2szt , trzeci wciąż został R6220 . FT działa ok.
Szukam trzeciego routera , który by ustawił po 5Ghz trzecie pasmo 160MHz na najwyższych kanałach , żeby się nie pokrywały https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 39#p290439
Cudy niestety tego nie potrafi ( inna sprawa , czy nawet jakby potrafił , to co na to klienci, no ale przynajmniej byłby testy)

9

Cześć, takie pytanko - czy w obecnym routerze (ZTE T3000) muszę coś zmienić by uzyskać podobną konfigurację jak chce autor (Czyli router od operatora a z niego 2 AP)?. Jako zmienić rozumiem wgranie openWRT i inne mocniejsze modyfikacje.

Czy urządzenia użyte jako AP musza mieć jakieś konkretne wytyczne w tym wypadku? Rozważam CISCO Meraki 18/34 ale to dość wiekowe sprzęty.

10

Jeżeli nawet ZTE masz coś takiego w gui żebyś mógł włączyć fastroaming to raczej nie znajdziesz tam możliwości ustawienia pozostałych parametrów (jak nasid czy mobility domain) o ile oni w ogóle zaimplementowali to jak już w ten sam sposób w jaki jest to zrobione w openwrt.

11

Przede wszystkim do ZTE T3000 nie wgrasz OpenWRT , a na orginalnym sofcie nie zgrasz FT ( czy ogólnie mesh) z niczym innym jak jakimś innym routerem ZTE ( nawet takim samym T3000). Po prostu producenci tworzą te rzeczy nie kompaybilne z innymi producentami.
Akuarat ten przykład jest na routerach z OpenWRT ,i takie routery z wgranym OpenWRT musiał byś mieć ( tu akurat routery mogą być różnych producentów , ważne ,żeby miały OpenWRT).

12

MiG25 napisał/a:

Przede wszystkim do ZTE T3000 nie wgrasz OpenWRT , a na orginalnym sofcie nie zgrasz FT ( czy ogólnie mesh) z niczym innym jak jakimś innym routerem ZTE ( nawet takim samym T3000). Po prostu producenci tworzą te rzeczy nie kompaybilne z innymi producentami.
Akuarat ten przykład jest na routerach z OpenWRT ,i takie routery z wgranym OpenWRT musiał byś mieć ( tu akurat routery mogą być różnych producentów , ważne ,żeby miały OpenWRT).

No dobra,
Czy tak to zadziała:
Router ZTE jako bridge (jeszcze nie grzebałem czy da się ustawić, zakładam, że tak) --> Jakiś router z OpenWRT --> Access pointy z openWRT?

Ewentualnie ZTE wywalić kompletnie?

13

Jak będziesz miał wifi tylko z openwrt to oczywiście pomiędzy openwrt to będzie działało.

14 (edytowany przez MiG25 2023-10-18 12:37:22)

Pomiędzy MC889 w trybie bridge , a"jakimś routerem z OpenWRT"  ten T3000 w trybie bridge jest zupełnie niepotrzebny.
Wpinasz MC889 bezpośrednio do tego jakiegoś routera z OpenWRT smile

W sumie mam właśnie takiego niepotrzebnego T3000 .... Czeka aż być może będzie wsparcie dla IPQ50xx...

15

MiG25 napisał/a:

Pomiędzy MC889 w trybie bridge , a"jakimś routerem z OpenWRT"  ten T3000 w trybie bridge jest zupełnie niepotrzebny.
Wpinasz MC889 bezpośrednio do tego jakiegoś routera z OpenWRT smile

W sumie mam właśnie takiego niepotrzebnego T3000 .... Czeka aż być może będzie wsparcie dla IPQ50xx...

No ja chyba za chwilę też będę miał:)

Co prawda T3000 obsługuje easyMesh ale po wifi i nie do końca mi się to podoba. Więc jak mam wydać 350 zł na kolejny T3000 to już wolę coś skomponować samemu a T3000 albo sprzedać albo zrobić na nim sieć dla IoT albo gości.

Czy taka konfiguracja zadziała w miarę sensownie:

Cudy WR3000 podłączone do MC889 + 2x CUDY X6 (używki chodzą po 100 zł) jako AP?

Ew. czy polecicie jakiś fajny ale jednak low costowy sprzęt?

16

Jeśli to ma mieć za zadanie rozprowadzanie neta po wifi z FT to tak na OpenWRT, powinno to działać to działać.

17

MiG25 napisał/a:

Jeśli to ma mieć za zadanie rozprowadzanie neta po wifi z FT to tak na OpenWRT, powinno to działać to działać.

Czy Ty aby przypadkiem nie jesteś z Poznania i masz na znanym portalu 2 R6220 wystawione? ;D

18 (edytowany przez MiG25 2023-10-18 14:18:56)

Nie , nie jestem z Poznania smile , i nie wystawiam aktualnie R6220... (w poprzednim tyg , wstawiłem 1szt R6220 ,ale już sprzedana...)

W sumie mam jeszcze jednego niepotrzebnego R6220 , ale jest totalnie bez obudowy ( był w obudowie razem z alarmem.) , na razie  go jeszcze nie wystawiłem.

19

MiG25 napisał/a:

Nie , nie jestem z Poznania smile , i nie wystawiam aktualnie R6220... (w poprzednim tyg , wstawiłem 1szt R6220 ,ale już sprzedana...)

W sumie mam jeszcze jednego niepotrzebnego R6220 , ale jest totalnie bez obudowy ( był w obudowie razem z alarmem.) , na razie  go jeszcze nie wystawiłem.

W każdym razie po lekturze forum ustaliłem, że setup CUDY X6 jako router + 2xR6220 jak AP lub 3xR6220 w zupełności wystarczą na moje aktualne potrzeby a koszt łączny poniżej 300zł:)

20

Nawet R6220 jako router da radę , jeśli nie potrzebujesz wifi6

21

MiG25 napisał/a:

Nawet R6220 jako router da radę , jeśli nie potrzebujesz wifi6

Tutaj jeszcze nie rozwiałem wątpliwości - czy wystarczą mi 2 R6220 (jeden jako główny router połączony z MC889 ale też rozsiewający WIFI) a drugi tylko jako AP czy jednak jeden jako router z wyłączonym wifi a 2 pozostałe jako AP.

22

Może trochę odgrzeje temat, Mam Tplinka ArcherC6U na oryginalnym sofcie. Myślałem, żeby zrobić z niego OneMesh ale doczytałem na necie reapetery onemesh pobierają tylko sygnał z Wifi, nie można dosłać go LAN-em co mi się nie podoba. Oczywiście mógłbym zmienić soft na openwrt na routerze, pytanie jakie AP na 2,4Ghz/5Ghz musiałbym dokupić, oczywiście nie za drogie. Można coś polecić?

23

Openwrt nie będzie działać z onemesh. jako zwykły repeater to tak, a tu już dowolny router.

24

Każdy , do którego da się wgrać OpenWRT , jest temat o tym co kupić , myślę ,że na chwilę obecną AX3000T z Chin jest na topie ( bo a się go nawet poniżej 100PLN sprowadzić)..

25

Cezary napisał/a:

Openwrt nie będzie działać z onemesh. jako zwykły repeater to tak, a tu już dowolny router.

No tak, ale koledze chyba chodzi ,żeby do C6U wsadzić openwrt i do tego dodatkowe dummy AP (też na Openwrt) ,żeby z FT działały.