1

Temat: 802.11r/fast roaming

Routery WR1043ND z zainstalownym OpenWrt 22.03-SNAPSHOT.
Jeden rozdaje IP'ki a pozostałe robią za AP po kablu.

Domek jednorodzinny, grube mury i trzba coś na to zaradzić.
Aktualnie radia mają te same SSID i hasła.
Nie ma LUCI.

root@OpenWrt_AP:~# opkg list-installed | grep wpa
wpad-basic-wolfssl - 2022-01-16-cff80b4f-230209.31055.2

Czy jest gdzieś instrukcja jak to uruchomić?
Czy to co już jest zainstalowane wystarczy?

2 (edytowany przez Cezary 2023-10-04 07:56:55)

Odp: 802.11r/fast roaming

Jak masz takie samo ssid i hasła to wystarczy jak dodasz option ieee80211r 1 w sekcji config wifi-iface. Mobility_domain zrobi się samo z ssid, reszta parametrów w sumie też.

EDIT: I nasid musi być ustawiony.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez slimax 2023-10-03 18:15:16)

Zrobione, zobaczymy jak to będzie się spisywało.
Wcześniej próbowałem tych samych ssidów i haseł ale bez fast roamingu.
Raczej wszyscy klienci trzymali się kurczowo jednej kreski zasięgu zamiast przełączyć na drugi AP.
Ostatecznie skończyło się na różnych ssidach i każdy z domowników wiedział na jakim AP ma być żeby były internety.

Teraz mój telefon też tak woli, ma pełną moc dostępną ale trzyma się gamoń jednej kreski haha smile

4

To od klienta zależy czy się przełączy czy nie, nie od routera.

Możesz posłużyć się np. usteer czy dawn żeby pobawić się w przełączenie klientów itd.

5

Cezary napisał/a:

To od klienta zależy czy się przełączy czy nie, nie od routera.

Możesz posłużyć się np. usteer czy dawn żeby pobawić się w przełączenie klientów itd.

U mnie ostatnio dawn, na nowych obrazach powodował same problemy. Telefon leżał w tym samym miejscu, a co chwilę zrywał połączenie, pomimo, że miał full zasięg, odinstalowałem i po kłopocie.
Nie wiem jak usteer.
Zostawiłem zwykły Fast Roaming.

6 (edytowany przez MiG25 2023-10-04 06:44:50)

Cezary napisał/a:

Jak masz takie samo ssid i hasła to wystarczy jak dodasz option ieee80211r 1 w sekcji config wifi-iface. Mobility_domain zrobi się samo z ssid, reszta parametrów w sumie też.

Jak dobrze pamiętam ( z wczoraj) , to po zaznaczeniu w luci Fast roamingu ( i tylko tego) w configu tworzą się te trzy rzeczy:

option ieee80211r '1'
        option ft_over_ds '0'
        option ft_psk_generate_local '1'

7

Tam jest o wiele więcej opcji które można ustawić w konfigu, ale w najprostszej konfiguracji samo ieee80211r wystarczy bo reszta generuje się automatycznie, m.in ft_over_ds na 0 i ft_psk_generate_local w zależności czy masz psk lub sae czy nie smile

8

Ok , czyli jak w config wireless wpiszę samo " option ieee80211r '1' " , to reszta się utworzy automatycznie ( raczej nie) ? , czy po prostu te pominięte linijki nic nie dadzą , bo i tak to są defaultowe ustawienia dla nich...

9

MiG25 napisał/a:

Ok , czyli jak w config wireless wpiszę samo " option ieee80211r '1' " , to reszta się utworzy automatycznie ( raczej nie) ? , czy po prostu te pominięte linijki nic nie dadzą , bo i tak to są defaultowe ustawienia dla nich...

No wydaje mi się, że nie. Wpisujesz ręcznie całość. Luci to taka nakładka graficzna, która robi to za Ciebie. Czyli zaznaczasz opcje i ona sama dopisuje kilka linijek konfiguracji, które normalnie musiałbyś klepnąć z ręki.

10

lexmark3200 napisał/a:
MiG25 napisał/a:

No wydaje mi się, że nie. Wpisujesz ręcznie całość. Luci to taka nakładka graficzna, która robi to za Ciebie. Czyli zaznaczasz opcje i ona sama dopisuje kilka linijek konfiguracji, które normalnie musiałbyś klepnąć z ręki.

No dlatego piszę , że tylko po zaznaczeniu Fast roaming w luci ( i tylko to) z automatu tworzą się te trzy linie.
Z Cezarego odpowiedzi  zrozumiałem , że potrzebna jest jedna w /etc/config/wireless , czyli " option ieee80211r '1' "  , a reszta "generuje się automatycznie" ... Tylko jak się wygeneruje ? W /etc/config/wireless chyba nic się nie dopisze samo , więc chyba pozostałe opcje mają z defaultu takie wartości....

11 (edytowany przez Cezary 2023-10-04 07:46:42)

Nie w /etc/config/wireless tylko już w konfigu hostapd. Włączcie sobie roaming i zobaczycie jakie są różnice w /var/run/hostapd*.conf pomiędzy tym włączonym i nie włączonym.

option ieee80211r '1' wystarczy jak są te same ssid, o czym było zakładane od początku tego wątku. Jak nie jest to trzeba już z ręki ustawiać także mobility_domain na takie samo na każdym AP. Jeżeli ktoś chce dalej bawić się w tuning  - są pozostałe parametry do ustawienia: https://openwrt.org/docs/guide-user/net … ons_80211r jeżeli nie chce się bazować na ich domyślnych wartościach (wygenerowanych przez skrypt).

Nawiązując do wcześniejszego posta - tak, wiem że mi nie wierzycie bo "mam luci i ono coś tam ustawia i na pewno jest to potrzebne". No cóż, nie jest. Luci jest beznadziejne i robi kilka rzeczy po swojemu, ale co kto lubi przecież, jeżeli chce używać luci to może. Spójrzcie natomiast do skryptu który to uruchamia: https://github.com/openwrt/openwrt/blob … pd.sh#L904 i sami zobaczcie co i jak jest ustawiane domyślnie.
Czyli to co zawsze - nie ufajcie w to co pisze, ale nie sugerujcie się tym że luci jest wyroczną tylko sami sprawdzajcie w skryptach  co tak naprawdę się dzieje.

EDIT: co ciekawsze, nasid powinno być też ustawione, bo wg hostapd ono jest wymagane dla 802.11r.

12

salceson napisał/a:

https://play.google.com/store/apps/deta … -gP89m68AU

Fajna aplikacja, która klarownie pokazuje info o sieci. W zakładce signal pokaże roaming i momenty przełączania. Apka od ubiquity. Też nie korzystam z dodatków typu dawn.

Tak, używam chyba od początku jak się pojawiła. Do kompletu używam jeszcze opensource WiFiAnalyzer oraz kombajnu o nazwie PingTools który wbrew nazwie ma fajny zestaw różnych narzędzi. Ale to już OT.

13

Cezary napisał/a:

EDIT: co ciekawsze, nasid powinno być też ustawione, bo wg hostapd ono jest wymagane dla 802.11r.

Tak. Nas ID powinien być dla każdego AP inny. Bynajmniej tak mam u siebie i to działa, bez tego nie chciało ruszyć. Pomimo, że monolity domain jest identyczny wszędzie na każdym AP.

14

Różny dla każdego AP/routera. Możesz tam wpisać ap1, ap2 itd

15

@Cezary , to nie chodzi o to ,że ufam luci , a Tobie nie , wręcz przeciwnie. Chodziło mi tylko o to , że jeszcze jakiś czas temu ( może nawet spory , bo ok 2 lat) , opcje ft_over_ds '0'  i "ft_psk_generate_local '1' trzeba było tak ustawić , bo defaultowo miały właśnie ustawienie przeciwne.
No i nie denerwuj się , ale w luci , przy Identyfikator NAS jest komentarz: "Nie jest potrzebny w przypadku zwykłego WPA(2)-PSK"....  Ja tam nic nie mam i raczej działa.

To może przy okazji czy macie doświadczenia  z FT z mixem ax i ac ( w sensie jeden AP ac a drugi ax)?  Drugie pytanie  , z mixem 80Mhz i 160Mhz ? I może jeszcze trzecie , czy używacie tch samych kanałów ? ( Ja mam trzy głupie AP u siebie w domu , chciałem na każdym ustawić różne kanały o szerokości 160Mhz , ale tu nie ma routera , który by ustawił "trzeci zakres" czyli kanał 163...,więc dwa chyba się będą pokrywać , albo będą dwa po 160 a górny 80...)

16

Z wpa3 też uważaj - bo ono tez może samo w sobie robić problemy, bo niby klient to obsługuje ale czasami "nie do końca".

17

U mnie musiałem ustawić NASID, gdyż na motoroli za nic nie chciał chwycić Fast Roaming, niby widział, ze jest, ale zrywał w trakcie przechodzenia, dopiero po ustawieniu NASID, zaczęło to działać. Od tamtej pory ustawiam zawsze.

18

Mam router główny AX3000T i Cudy WR3000S jako AP
Czy można tak zrobić jak poniżej?
Czyli wszystkie radia mają te samo ssid i hasło, ale tylko radia 5G pracujące w FT
Czy nie będzie to przeszkadzać że radia 2,4G też mają ten sam ssid i hasło?

Router AX3000T

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option path 'platform/soc/18000000.wifi'
        option band '2g'
        option channel '11'
        option htmode 'HE40'
        option noscan '1'
        option country 'PL'
        option disabled '0'

config wifi-iface 'default_radio0'
        option device 'radio0'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option ssid 'xury'
        option encryption 'psk2'
        option key 'MojeSuperTajneHasło'

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option path 'platform/soc/18000000.wifi+1'
        option band '5g'
        option channel '149'
        option htmode 'HE80'
        option country 'PL'
        option disabled '0'

config wifi-iface 'default_radio1'
        option device 'radio1'
        option network 'lan'
        option iee80211r '1'
        option nasid 'ap25g'
        option mode 'ap'
        option ssid 'xury'
        option encryption 'psk2'

Cudy WR3000S jako Dumb AP

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option path 'platform/soc/18000000.wifi'
        option band '2g'
        option channel '1'
        option htmode 'HE20'
        option country 'PL'
        option disabled '0'

config wifi-iface 'default_radio0'
        option device 'radio0'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option ssid 'xury'
        option encryption 'psk2'

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option path 'platform/soc/18000000.wifi+1'
        option band '5g'
        option channel '36'
        option htmode 'HE80'
        option country 'PL'
        option disabled '0'

config wifi-iface 'default_radio1'
        option device 'radio1'
        option network 'lan'
        option ieee80211r '1'
        option nasid 'ap15g'
        option mode 'ap'
        option ssid 'xury'
        option encryption 'psk2'

19

Tyle że jak user przeleci z 5G na 2.4G to przejdzie normalną autoryzację. Jeżeli nie używasz voip to pewnie nawet tego nie zauważysz.

20

No i jaki powód ,żeby po 2,4 tego FT nie włączać ?

Tak samo jaki powód ,żeby nie korzystać z HE160 w 5G ? ( oczywiście na kanale 149 taka szerokość nie przejdzie , ale można 100 ustawić...)

21

Na 2,4G mam dużo Espressifa  i czytałem gdzieś, że tego nie lubią.
W zasadzie tylko telefony mają Wifi6 i korzystam czasem z wifi calling. Z reguły w całym domu grzecznie trzymają się na 5G.
A co do HE160 to racja. Testowałem coś i zapomniałem i tak już zostało. Dodam też  te 2.4G i zobaczę co będzie się dziać z ESP.

22 (edytowany przez spamsool 2025-03-27 22:19:11)

xury napisał/a:

Na 2,4G mam dużo Espressifa  i czytałem gdzieś, że tego nie lubią.
W zasadzie tylko telefony mają Wifi6 i korzystam czasem z wifi calling. Z reguły w całym domu grzecznie trzymają się na 5G.
A co do HE160 to racja. Testowałem coś i zapomniałem i tak już zostało. Dodam też  te 2.4G i zobaczę co będzie się dziać z ESP.

Też mam dużo Espressifa i nie ma żadnego problemu, na 2.4 również mam pełny roaming w naj-opcji więc 802.11r,  802.11k oraz 802.11v -  wszystko hula bezproblemowo.

Jedyne urządzenie w domu, które nie lubi 802.11r to Android Box od Canal+ - on przy włączonym 802.11r w ogóle nie podłącza się do moich AP ani na 2.4 ani na 5 Ghz. Co ciekawe nie przeszkadza mu 802.11k ani 802.11v - te mogą być aktywne, więc musiałem mu utworzyć osobny virtualny SSID z wyłączonym 802.11r i wtedy łączy się od strzała.

23 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-03-27 22:41:38)

MiG25 napisał/a:

Tak samo jaki powód ,żeby nie korzystać z HE160 w 5G ? ( oczywiście na kanale 149 taka szerokość nie przejdzie , ale można 100 ustawić...)

Ja używam kanału 128 przy 160 MHz.

A jaki jest powód, żeby nie używać WPA2-PSK/WPA3-SAE (sae-mixed)?

24

adreskontaktowy napisał/a:
MiG25 napisał/a:

Ja używam kanału 128 przy 160 MHz.

A jaki jest powód, żeby nie używać WPA2-PSK/WPA3-SAE (sae-mixed)?

U mnie jak to ustawiłem to kompletnie przestały się łączyć starsze iPhone 8, 10r, 11 (od iPhone 13 w góre już było ok).
I któryś Samsung na Androidzie też tego nie lubił ale nie pamiętam który.

25 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-03-27 23:40:59)

Ale które ustawienie powoduje problemy? WP2/WP3?
Jeśli to, to u mnie działa taki myk, że usuwam zapamiętaną sieć WIFI, i dodaję ją ręcznie wpisując SSID, WPA2, PSK i hasło (bez wskazywana wykrytej sieci).
Wtedy działają też starsze urządzenia WPA2 na ustawieniu routera WPA2/WPA3.
Daje to większe bezpieczeństwo dla urządzeń nowszych niż 5-letnie poprzez zestawienie WPA3-Personal.