Według wykresów oba urządzenia mają anteny które dają sygnał na 60 stopni w poziomie. W pionie są inne ale to nie ma dla mnie znaczenia. Są to anteny kierunkowe i chyba mogą być stosowane do stworzenia sieci dla innych urządzeń. Działają na standardowych częstotliwościach. Jeżeli dam jedno urządzenie na ścianę jako nadajnik to teoretycznie uzyskam pokrycie całej działki sygnałem. Przynajmniej w miejscach w których potrzebuję. Do uzyskania zasięgu w setkach metrów muszę mieć 2 które będą na siebie skierowane żeby uzyskać najlepszy sygnał. Na krótszych dystansach powinno działać bez dodatkowych odbiorników. Antena z telefonu albo laptopa powinna wystarczyć. Jest ryzyko że stworzę sieć widzianą z kilometra ale tam wszędzie są łąki. To nie będzie problemem. Chcę się upewnić czy to będzie działać.
Czy mogę użyć jedno urządzenie tego typu jako acces point dla dowolnych urządzeń z wifi które będą używane przed domem? Nie dalej niż 100 metrów. Alternatywą jest zwykły router i do niego przykręcona antena kierunkowa. Może taniej ale jednak gotowe rozwiązanie będzie wyglądać lepiej.
Pisząc o 2 urządzeniach o idealnym ustawieniu zastanawiałem się dlaczego to ma takie znaczenie jeżeli kąt jest raczej duży. Wiadomo że lepiej trafić sygnałem idealnie ale mam wrażenie że ludzie z tym przesadzają. Według wykresu przesunięcie o kilka stopni nie powinno mieć dużego znaczenia. Większość dyskusji które przeczytałem poruszała temat kierunku za każdym razem jak coś nie działa. Problemem okazywał się jakiś prosty błąd w konfiguracji. Dlatego zastanawiam się czy te urządzenia naprawdę działają tak jak jest pokazane na wykresach.
tutaj wykres o który mi chodzi. Zasięg do 3 km. Nawet po skalowaniu do 100 metrów wszystkie urządzenia będą w zasięgu.
https://spw.ru/images/cms/headers/12-nanostation.jpg
Według informacji które znalazłem mogę użyć jedno urządzenie loco m2 do stworzenia sieci przed budynkiem. Jeżeli nie robię połączenie punkt punkt to nie muszę kupować więcej. Telefony i kamery powinny działać. Odległość nie jest duża. Czy są jakieś argumenty przeciw takiemu rozwiązaniu?