26

Odp: Jak zrobić sieć w dużym domu i dodatkowych budynkach bez kucia ścian?

Mikrotik sxt lite ?  Ten na 2.4ghz to szatan jest jeśli chodzi o zasięg. Do kamery nie potrzeba pasma. Jak ci sie uda to jednym odbierze z sygnal z domu.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

27

kmaras77 napisał/a:

Nie przesadzajcie z tym NAND w netgear. Mam ich 7 szt w użyciu od kilku lat i żaden nie padł.
A koszt naprawy jest wyższy od następnej używki - po prostu trzeba mieć jeden na zapas.

A netgear R6220 po ostawieniu Panamy ma 316 mW i daje radę.

u mnie padły wszystkie 8, z czego 1 kompletnie (a raczej posypał się sektor z bootloaderem).
Wszystko będzie pięknie działało, do czasu aż któregoś dnia wyłączysz je na chwile od prądu i już nie powstaną wink na działajacym systemie to ten nand można nawet wylutować wink

Niania elektroniczna używana to koszt 100pln, moja siostra daje synowi jak idzie do sklepu po zakupy i przez nią mówi młodemu ktory produkt ma kupić.
Może i trochę z humorem ale jeśli działa to dlaczego nie rozważyć tej opcji.

29

enriquepleksiglas napisał/a:

Niania elektroniczna używana to koszt 100pln, moja siostra daje synowi jak idzie do sklepu po zakupy i przez nią mówi młodemu ktory produkt ma kupić.
Może i trochę z humorem ale jeśli działa to dlaczego nie rozważyć tej opcji.

Twoja siostra daje synowi nianię elektroniczną jak idzie do sklepu ale właściwie to o co Ci chodzi?

30 (edytowany przez paw1470 2023-09-12 14:15:45)

Router do domu wybrałem R6220. Ładnie pokrył cały budynek. Nie ma żadnych problemów. Soft oryginalny. Zasięg jest nawet poza budynkiem. Niczego nie będę zmieniał. Kable puściłem przez szafę. Nawet nie przeszkadzają i nie musiałem wiercić każdej pionowej płyty bo jest krzywa i miała trochę luzu. Rodzina zadowolona. Sobie chyba też taki kupię.

Teraz wrócił problem sieci poza domem. Antena którą wybrałem okazała się za mocna i był problem żeby złapać sygnał. A może był jakiś inny problem. Zwróciłem. Łatwiej mi było złapać sygnał zwykłą anteną 5dbi z routera niż tamtą. Mam większy budżet bo spodobało się wifi w całym domu. Jednak teraz kamer ma być więcej. To oznacza że muszę odwrócić sieć i liczyć na to że przeszkody nie będą robiły za dużych problemów. Jedna antena na nadajniku która da sygnał na wszystkie urządzenia przed domem. Wstępnie określiłem kąt na 60 stopni w poziomie. Pewna osoba zaproponowała Loco m5. Tylko że kąt jest 45 i to już może być za mało. Nie potrzebuję sygnału dalej niż na 100 metrów. Wymagany kąt teoretycznie spełnia  TP-Link CPE210. No ale ludzie piszą że 2 takie urządzenia muszą się idealnie widzieć w linii prostej żeby stworzyć dobre połączenie. Chcę użyć tylko jedno. No ale to jest chyba sprzeczne z kątem 60 stopni.

Jaki zewnętrzny acces point zrobi mi wifi na 60 stopniach w poziomie i nie będzie wymagał dodatkowych odbiorników na 100 metrach? Nadal wifi N spełnia wymagania. Ten TP link jest trochę starym modelem. Będzie dobry czy lepiej kupić coś innego?

Loco m2 też teoretycznie spełnia wymagania. Czy ktoś ma jeszcze lepszą propozycję? czy to będzie działać poprawnie?

31

Sorry, ale czegoś nie zrozumiałem. O jakich kątach piszesz? Jeżeli chcesz zastosować urządzenia typu loco czy wspomniany tplink, to one mają wbudowaną antenę kierunkową - panel. I trzeba je tak zainstalować żeby były skierowane bezpośrednio na źródło sygnału, czy to w pionie czy poziomie. Nie instaluje się ich "na płasko" na ścianie, więc nie ma tu żadnej koncepcji jakiś kątów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

32

paw1470 napisał/a:

Router do domu wybrałem R6220. Ładnie pokrył cały budynek. Nie ma żadnych problemów. Soft oryginalny. Zasięg jest nawet poza budynkiem. Niczego nie będę zmieniał. Kable puściłem przez szafę. Nawet nie przeszkadzają i nie musiałem wiercić każdej pionowej płyty bo jest krzywa i miała trochę luzu. Rodzina zadowolona. Sobie chyba też taki kupię.

Teraz wrócił problem sieci poza domem. Antena którą wybrałem okazała się za mocna i był problem żeby złapać sygnał. A może był jakiś inny problem. Zwróciłem. Łatwiej mi było złapać sygnał zwykłą anteną 5dbi z routera niż tamtą. Mam większy budżet bo spodobało się wifi w całym domu. Jednak teraz kamer ma być więcej. To oznacza że muszę odwrócić sieć i liczyć na to że przeszkody nie będą robiły za dużych problemów. Jedna antena na nadajniku która da sygnał na wszystkie urządzenia przed domem. Wstępnie określiłem kąt na 60 stopni w poziomie. Pewna osoba zaproponowała Loco m5. Tylko że kąt jest 45 i to już może być za mało. Nie potrzebuję sygnału dalej niż na 100 metrów. Wymagany kąt teoretycznie spełnia  TP-Link CPE210. No ale ludzie piszą że 2 takie urządzenia muszą się idealnie widzieć w linii prostej żeby stworzyć dobre połączenie. Chcę użyć tylko jedno. No ale to jest chyba sprzeczne z kątem 60 stopni.

Jaki zewnętrzny acces point zrobi mi wifi na 60 stopniach w poziomie i nie będzie wymagał dodatkowych odbiorników na 100 metrach? Nadal wifi N spełnia wymagania. Ten TP link jest trochę starym modelem. Będzie dobry czy lepiej kupić coś innego?

Loco m2 też teoretycznie spełnia wymagania. Czy ktoś ma jeszcze lepszą propozycję? czy to będzie działać poprawnie?

Skoro CPE210 ma anteny kierunkowe, a nie dookólne to chyba oczywiste że te dwie pary muszą się "widzieć".
Więc mając tylko jedno urządzenie typu loco nie wiadomo co chcesz uzyskać.

33

Według wykresów oba urządzenia mają anteny które dają sygnał na 60 stopni w poziomie. W pionie są inne ale to nie ma dla mnie znaczenia. Są to anteny kierunkowe i chyba mogą być stosowane do stworzenia sieci dla innych urządzeń. Działają na standardowych częstotliwościach. Jeżeli dam jedno urządzenie na ścianę jako nadajnik to teoretycznie uzyskam pokrycie całej działki sygnałem. Przynajmniej w miejscach w których potrzebuję. Do uzyskania zasięgu w setkach metrów muszę mieć 2 które będą na siebie skierowane żeby uzyskać najlepszy sygnał. Na krótszych dystansach powinno działać bez dodatkowych odbiorników. Antena z telefonu albo laptopa powinna wystarczyć. Jest ryzyko że stworzę sieć widzianą z kilometra ale tam wszędzie są łąki. To nie będzie problemem. Chcę się upewnić czy to będzie działać. 

Czy mogę użyć jedno urządzenie tego typu jako acces point dla dowolnych urządzeń z wifi które będą używane przed domem? Nie dalej niż 100 metrów. Alternatywą jest zwykły router i do niego przykręcona antena kierunkowa. Może taniej ale jednak gotowe rozwiązanie będzie wyglądać lepiej.

Pisząc o 2 urządzeniach o idealnym ustawieniu zastanawiałem się dlaczego to ma takie znaczenie jeżeli kąt jest raczej duży. Wiadomo że lepiej trafić sygnałem idealnie ale mam wrażenie że ludzie z tym przesadzają. Według wykresu przesunięcie o kilka stopni nie powinno mieć dużego znaczenia. Większość dyskusji które przeczytałem poruszała temat kierunku za każdym razem jak coś nie działa. Problemem okazywał się jakiś prosty błąd w konfiguracji. Dlatego zastanawiam się czy te urządzenia naprawdę działają tak jak jest pokazane na wykresach.

tutaj wykres o który mi chodzi. Zasięg do 3 km. Nawet po skalowaniu do 100 metrów wszystkie urządzenia będą w zasięgu.
https://spw.ru/images/cms/headers/12-nanostation.jpg

Według informacji które znalazłem mogę użyć jedno urządzenie loco m2 do stworzenia sieci przed budynkiem. Jeżeli nie robię połączenie punkt punkt to nie muszę kupować więcej. Telefony i kamery powinny działać. Odległość nie jest duża. Czy są jakieś argumenty przeciw takiemu rozwiązaniu?

34

Możesz użyć jedno loco, jak najbardziej, jeżeli będzie robiło za jedno AP. Są kierunkowe, więc wiązka sygnały będzie szła w określonych kierunkach i to tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.