Temat: Jak zrobić sieć w dużym domu i dodatkowych budynkach bez kucia ścian?
Rodzina potrzebuje wifi w oborze żeby zamontować kamerę do obserwacji krów podczas cielenia. Wychodzenie w nocy jest męczące. Od środka domu do miejsca kamery jest 40 metrów w lini prostej. Chciałem postawić jakiś repeater albo acces point w oborze ale okazało się że sieć wifi nie pokrywa nawet połowy domu. Nawet antena kierunkowa nie da rady. Wszędzie płytki. Nie ma możliwości zrobienia sieci po kablu. Kabla nie mogę dać do obory przez kostkę. Zostaje tylko wifi.
W jaki sposób zrobić to mądrze. Ile urządzeń potrzebuję i jakich. U rodziców robiłem na starych używanych tplink kupionych jako uszkodzone. Tutaj też wifi N wystarczy. Ma być tanio i wolę żeby wszystko działało bez wymaganych restartów. Wiem że nie będą umieli rozwiązać nawet małych problemów. Nie chcą też wydawać za dużo.
Obecnie router jest w najdalszym możliwym rogu domu. Jest dużo ścian i duży dom. Na poczatku było 11x13 ale coś dobudowali. Światłowód do routera więc go nie przeniosę i nie zamienię na inny. Muszę dać drugi obok. Na tamtym chyba nawet nie można zmienić hasła wifi bez dzwonienia żeby to zrobili. Wstępnie liczyłem 3 repeatery do domu. W oborze acces point z anteną kierunkową na dom. Do tego jakiś router żeby zrobił wifi. Razem 5 urządzeń. Na początku myślałem żeby kupić 5 najtańszych tplink. Wiem że to nie jest najlepsze rozwiązanie więc pytam jak to zrobić lepiej. Kolega mówił żebym zrobił mesh. Tylko że nadal nie wiem jaki sprzęt wybrać i jak to zrobić żeby miało sens.
Na obrazku żółte linie to ściany na parterze. Router to czerwona kropka. Niebieskim oznaczyłem gdzie potrzebuję wifi.
https://pasteboard.co/Vj6i5iRzRGRw.jpg