51

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Cezary napisał/a:

Więc spokojnie poczekaj aż znajdzie sobie wyższe wersje i będzie się chciał aktualizować. To leci jako OTA, nie ma możliwości ręcznego podania softu.

OK dzięki za info

52

rmb4 napisał/a:

... Puściłem aktualizację Nordic to Nordic i zeszło do B02 :-(. Chciałbym tylko zaktualizować modem do B12 może ktoś mi to jakoś wytłumaczyć jak to zrobić?
Czy teraz mam puścić play to nordic czy jak?

A skąd wziąłeś aktualizację Nordic to Nordic? W oryginalnym sofcie kliknąłeś w routerze "aktualizuj", czy użyłeś jakiegoś programu?

53 (edytowany przez rmb4 2023-09-11 00:03:20)

Focus napisał/a:
rmb4 napisał/a:

... Puściłem aktualizację Nordic to Nordic i zeszło do B02 :-(. Chciałbym tylko zaktualizować modem do B12 może ktoś mi to jakoś wytłumaczyć jak to zrobić?
Czy teraz mam puścić play to nordic czy jak?

A skąd wziąłeś aktualizację Nordic to Nordic? W oryginalnym sofcie kliknąłeś w routerze "aktualizuj", czy użyłeś jakiegoś programu?

Tutaj z forum ściągnąłem sam udostępniłeś link w 5 poście i tam jest ten soft ZTE terminal… dałem update po wskazaniu folderu z softem z katalogu i poszło tylko teraz mam soft B02 a już miałem B03. Teraz nie chce się sam aktualizować chyba że potrzebuje z dzień lub coś koło tego.

Naprawdę nie ma jakiegoś innego sposobu na update ręczny jak w przypadku np. Asusa?

54

Nie ma. ZTE nie przewiduje ręcznych aktualizacji. Nie wiem, zresetuj go do ustawień fabrycznych kilka razy, sam powinien natychmiast znaleźć aktualizację. No chyba że masz pecha i się okaże Nordic wyciął tak stare aktualizacje.
Ktoś sprawdzał ostatnio że to jeszcze działa i aktualizował automatycznie z B02 w górę?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

55

To co ja udostępniłem dotyczy OpenWrt, a nie oryginalnego softu.
Piszesz, że masz oryginalny soft, a nie OpenWrt, więc jak zalogujesz się przeglądarką do routera to jakie masz nazwy pozycji menu na górnej belce?

56 (edytowany przez MiG25 2023-09-11 07:22:18)

Nie wiem po co udostępniałeś taki Framework z OpenWRT... Nie wiadomo na jakim on zadziała ( nie bez przyczyny jest w nazwach ....to..... ( czyli "z" czegoś konkretnego).
Idea była taka ,że dwa pliki OpenWrt podmienia się w dowolnym Frameworku , tylko trzeba wiedzieć z czego przechodzimy(czyli jaki mamy aktualnie fw, bo jeśli masz nieodpowiedni , to Framework nie wystartuje)  , i jaki chcemy mieć modem ( tu do wyboru chyba trzy można , Nordic ,Elisa i chyba TIM).

Cezary napisał/a:

Nie ma. ZTE nie przewiduje ręcznych aktualizacji. Nie wiem, zresetuj go do ustawień fabrycznych kilka razy, sam powinien natychmiast znaleźć aktualizację. No chyba że masz pecha i się okaże Nordic wyciął tak stare aktualizacje.
Ktoś sprawdzał ostatnio że to jeszcze działa i aktualizował automatycznie z B02 w górę?

No właśnie ostatnio coś lipa z tymi aktualizacjami OTA. Ja nie sprawdzałem ( nie mam żadnego już MF286D) , ale i tu na eko , i na włoskim forum ludzie piszą ,że się nie aktualizuje ( może to tymczasowo było , a może już permanentnie).

Są wszystkie te aktualizacje w postaci plików *.zip , jakby ktoś chciał się pobawić , poszukać , to może w skryptach się znajdzie ,który skrypt uruchomić z terminala , bo OTA konkretny plik *.zip ściąga to katalogu /fota ( albo /etc-rw/fota czy coś w tym stylu) ,i później coś się z nimi dzieje smile.
Na pewno podczas startu ten katalog jest czyszczony , więc reboot nie uruchamia update.

57

A na koniec , żeby mieć Nordic B12 , to w ostateczności w OpenWRT podnosimy "ręcznie" przez adb modem z B02 do B12 po kolei , a mając już modem B12 , na żywca wrzucamy partycję mtd8 i mtd9 ( przez uboota lub można próbować bezpośrednio z openwrt) z B12 , i powinien być Nordic B12 jak nowy smile

58

MiG25 napisał/a:

Nie wiem po co udostępniałeś taki Framework z OpenWRT... Nie wiadomo na jakim on zadziała ( nie bez przyczyny jest w nazwach ....to..... ( czyli "z" czegoś konkretnego).
Idea była taka ,że dwa pliki OpenWrt podmienia się w dowolnym Frameworku , tylko trzeba wiedzieć z czego przechodzimy(czyli jaki mamy aktualnie fw, bo jeśli masz nieodpowiedni , to Framework nie wystartuje)  , i jaki chcemy mieć modem ( tu do wyboru chyba trzy można , Nordic ,Elisa i chyba TIM).

Cezary napisał/a:

No właśnie ostatnio coś lipa z tymi aktualizacjami OTA. Ja nie sprawdzałem ( nie mam żadnego już MF286D) , ale i tu na eko , i na włoskim forum ludzie piszą ,że się nie aktualizuje ( może to tymczasowo było , a może już permanentnie).

Są wszystkie te aktualizacje w postaci plików *.zip , jakby ktoś chciał się pobawić , poszukać , to może w skryptach się znajdzie ,który skrypt uruchomić z terminala , bo OTA konkretny plik *.zip ściąga to katalogu /fota ( albo /etc-rw/fota czy coś w tym stylu) ,i później coś się z nimi dzieje smile.
Na pewno podczas startu ten katalog jest czyszczony , więc reboot nie uruchamia update.

Ale ja nie mam Elisa ani TIM.
U mnie jest Play to Nordic, Nordic to Nordic, Update modemu do B12 i OpenWrt.
To wszystko jest osobno.
A jak ktoś nie wie gdzie w Play to Nordic lub Nordic to Nordic podmienić pliki od OpenWrt to zupełnie osobno umieściłem jeszcze raz Play to Nordic i Nordic to Nordic z podmienionymi plikami z OpenWrt.

59

Jak ktoś nie rozumie gdzie podmienić pliki , to raczej niech się do tego nie zabiera smile

60

Dobra, zmieniłem nazwę na MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt.zip.
Chyba teraz powinno być oczywiste o co chodzi.

61

MiG25 napisał/a:

Jak ktoś nie rozumie gdzie podmienić pliki , to raczej niech się do tego nie zabiera smile

Spoko. Jak instrukcja jest dobrze napisana to nikt błędu nie popełni ;-) więc kąśliwe uwagi nie są potrzebne.
Żeby nikt mnie źle nie zrozumiał doceniam to ile ktoś poświecił na to czasu aby przygotować poradnik ale z postów widać że nie jest to napisane w przejrzysty sposób.
Zdziwiło mnie że w ogóle poszła ta aktualizacja bez podmiany plików a jak już ruszyło to nie zatrzymywałem tego aby nie mieć tylko przycisku do papieru.

62 (edytowany przez rmb4 2023-09-11 17:54:24)

Focus napisał/a:

To co ja udostępniłem dotyczy OpenWrt, a nie oryginalnego softu.
Piszesz, że masz oryginalny soft, a nie OpenWrt, więc jak zalogujesz się przeglądarką do routera to jakie masz nazwy pozycji menu na górnej belce?

Standardowe opcje z oryginalnego softu niebieskie tło u góry z napisem ZTE po prawej „modify login password, logout i zmiana języka itp. na dole są opcje

63

Witam mam problem, zaktualizowałem sobie router play to nordic.. I teraz mam problem bo nie pasuje hasło z routera.. Nie mogę sie zalogować. Ktoś wie jak to ogarnąć?  Brałem z teg wrzutki na mega.. https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q

64

boczkizz napisał/a:

Witam mam problem, zaktualizowałem sobie router play to nordic.. I teraz mam problem bo nie pasuje hasło z routera.. Nie mogę sie zalogować. Ktoś wie jak to ogarnąć?  Brałem z teg wrzutki na mega.. https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q

A chciałeś uzyskać OpenWrt, czy chodziło Ci o coś innego?

65

@rmb4
A co właściwie chciałeś uzyskać robiąc Nordic to Nordic?

66

boczkizz napisał/a:

A próbowałeś logować się do Openwrt pierwszy raz bez hasła ?

67

Focus napisał/a:
boczkizz napisał/a:

A chciałeś uzyskać OpenWrt, czy chodziło Ci o coś innego?

Chciałem zmienić soft z t-mobile na nordic, ostatecznie wgralem na to nordic to nordic i tutaj juz zadziałało hasło admin . takze sytuacja opanowana smile

68

Jeśli hasło jest admin , to jest to modyfikowany fw , i na pewno na nim nie zadziała np aktualizacja ( pomijając fakt ,że na chwilę obecną OTA i tak nie działa).

Co do odczytu hasła , też było wiele razy : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 20#p272520

69 (edytowany przez boczkizz 2023-09-13 12:43:47)

MiG25 napisał/a:

Jeśli hasło jest admin , to jest to modyfikowany fw , i na pewno na nim nie zadziała np aktualizacja ( pomijając fakt ,że na chwilę obecną OTA i tak nie działa).

Co do odczytu hasła , też było wiele razy : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 20#p272520

dokładnie, niestety aktualizacja nie dziala. ale poki co mam wszytko co chcialem smile wersja modemu b11  . Czy warto aktualizowac do B12 ? pozdrawiam

szkoda ze nikt wczesniej nie pisal o tym jakie haslo po zmienie softu będzie aktywne..

70

Nordic B12 ma wybór pojedynczych pasm ( B11 zdaje się ciągle kombinacje z listy) - ale to jest kwestia web. Natomiast w samym modemie czy coś się zmienia , to nie wiadomo. Profilaktycznie możesz zaktualizować , nie powinno to mieć większego wpływu.

71

MiG25 napisał/a:

Nordic B12 ma wybór pojedynczych pasm ( B11 zdaje się ciągle kombinacje z listy) - ale to jest kwestia web. Natomiast w samym modemie czy coś się zmienia , to nie wiadomo. Profilaktycznie możesz zaktualizować , nie powinno to mieć większego wpływu.

no właśnie aktualizacja z poziomu aplikacji ZTE pobiera się ale aktualizacja nie moze sie zainstalowac

72 (edytowany przez rmb4 2023-09-14 12:06:18)

Focus napisał/a:

@rmb4
A co właściwie chciałeś uzyskać robiąc Nordic to Nordic?

Chciałem mieć nowszą wersje modemu.
Pisałem na support ZTE o tym że nie idą aktualizacje od nich i zobaczymy czy coś poradzą.
Ja potrzebuję tego rutera jako modem LTE i nic więcej więc jak nic nie poradzą na suporcie to wrzucę chyba OpenWRT.

Może ktoś podesłać jakąś dobrą instrukcję co i jak zrobić abym czegoś nie zwalił?

73

Nawet nie wiem skąd wziąłeś pomysł aby zrobić to co zrobiłeś.
To, że udostępniłem jakiś link nie oznacza, że trzeba bez zastanowienia to zrobić w dodatku bez rozeznania tematu.

Cały wątek o ZTE MF286D jest tutaj https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21847

"Może ktoś podesłać jakąś dobrą instrukcję co i jak zrobić abym czegoś nie zwalił?"
Ale co chcesz zrobić?

74 (edytowany przez rmb4 2023-09-14 12:05:51)

Focus napisał/a:

Nawet nie wiem skąd wziąłeś pomysł aby zrobić to co zrobiłeś.
To, że udostępniłem jakiś link nie oznacza, że trzeba bez zastanowienia to zrobić w dodatku bez rozeznania tematu.

Cały wątek o ZTE MF286D jest tutaj https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21847

"Może ktoś podesłać jakąś dobrą instrukcję co i jak zrobić abym czegoś nie zwalił?"
Ale co chcesz zrobić?

Chce wgrać openWRT jak nie pójdą aktualizacje od ZTE

75

Zainstalowałem Nordic to nordic wersja B11 , ale niestety dziala wyłączenie diod led... jak to teraz ogarnac ? wgrac inny soft ?