26

Odp: Gargoyle 1.14.x

Robisz tak normalnie aktualizację plikiem sysupgrade, koniecznie bez zachowywania konfiguracji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

"Uprzejmie donoszę", że mój Mir3g łyknął aktualizację przez sysupgrade razem z kernelem (przedtem czyli 1.13 miał z tym problem). Nie spodobał mu się jednak identyfikator mojego routera, ale sysupgrade -F pomogło.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

28

Cezary wrzuciłem do ZTE 286D i mam pytanie-jak w nim sterować pasmami modemu do agregacji?

29

Tak samo jak w czystym openwrt - zainstaluj sobie ręcznie mój pakiet modemband i używaj z konsoli.

30 (edytowany przez gumbas 2023-06-10 10:09:23)

Hejka ,posiadam wr1043nd v2 wcześniej widziałem w wyszukiwarce  dla mojego dziadka Gargoyle 1.14 a teraz jest tylko do wr1043nd v4 i v5, czy będzie dostępne do v2/v3.

Dziękuję i pozdrawiam.

31

Na stronie projektu przecież jest dostępny.
Z Eko się pewnie nie mieści.

32

możesz link podesłać bo mam chyba pomroczność jasną

33

Factory: https://www.gargoyle-router.com/downloa … actory.bin

Sysupgrade: https://www.gargoyle-router.com/downloa … pgrade.bin

34

Bardzo dziękuję ,szukałem na tej stronie bo wcześniej było w wyszukiwarce.

Pozdrawiam.

35

I nie będzie, bo ma za mało flash żeby się to wszystko zmieściło. A jak zrobię obraz taki że zmieści to następny post będzie że nie ma obsługi usb i coś liche te obrazy bo nie można tego doinstalować.

36

Cześć Cezary,
Przede wszystkim dziękuję za Twoją pracę. Nowe Gargoyle już napędza MiR3G.
Przy okazji zmiany softu postanowiłem też zaktualizować hardware i zakupiłem Xiaomi AIoT Router AC2350.
I mam pytanie leniwca: MiR3G pracuje w pełni skonfigurowany, AC2350 też już dostał nowe Gargoyle, ale jest na świeżej instalacji.
Czy da się zastosować backup z MiR3G, czy całość ustawień muszę wykonać ręcznie?

37

Nie, network nie jest kompatybilny. Sieć musisz ustawić ręcznie.

38

Hej,
po 1sze - Cezary dzięki za Twoją pracę!
po 2gie - Twój obraz jest dla TP-Link TL-WDR4300 (gargoyle-1.14.0.0-tplink_tl-wdr4300-v1-il-squashfs-factory.bin), ale już nie ma dla TP-Link TL-WDR3600. Sprzętowo są bardzo podobne (8MB Flash, 128 RAM), na stronie projektu jest obraz: https://www.gargoyle-router.com/downloa … actory.bin

pytanko czy będzie Twój obraz na TP-Link TL-WDR360?

39 (edytowany przez Cezary 2023-06-17 13:05:02)

Nie, dla tl-wdr4300-v1-il (to jest wersja dla Izraela!) też zniknie. Za mało flash żeby się zmieściło to co wkładam + wsparcie dla usb.

EDIT: będę budował obrazy dla 3600/4300 bez wsparcia usb. Wtedy jeszcze się budują.

40 (edytowany przez Cezary 2023-06-13 06:31:11)

Trochę wyjaśnienia. Gargoyle dostarcza obecnie trzy profile różniące się listą pakietów - basic dla wszystkich urządzeń, usb zawierające podstawowe wsparcie dla urządzeń ze złączem usb  do extroota oraz large, dla urządzeń z usb i większym flash. Ten ostatni zawiera w sobie m.in webcam czy tora. I teraz zastanawia mnie ile osób używa i potrzebuje domyślnie w obrazach wspomniane np. webcam czy tora, bo usuwając je z profilu dało by się wyprodukować obrazy dla kilku urządzeń która już się nie chcą robić ze względu na ilość flasha. TP-Linki mają profil -usb a i tak obrazy nie chcą się już tworzyć. Bez usb zaś nie można by było zrobić extroota ani mieć wsparcia dla modemów.

41

Dziś z rana poszła aktualizacja w WNDR4300 z 1.13 na 1.14.  Aktualizacja zaliczyła pad (oczywiście bez zachowania konfiguracji) ale Netgeary łatwo się podnosi.
Szybka konfiguracja z palca, wyciągnięcie konfigów OpenVPN i Wireguard z backupu 1.13 i najprościej poprzez WinSCP wgranie plików na 1.14 i działa.
Po południu sprawdzę czy można zdalnie się połączyć po Wireguard i OpenVPN.
Na v1.13 zauważyłem, że jak się dość długo tego nie używa (okres 2 tygodnie i więcej) to usługi OpenVPN i Wireguard padały/usypiały się(?). Musiałem prosić kogoś lokalnie o restart fizyczny routera z Gargoyle 1.13.
Jak będzie teraz to się okaże za jakiś czas.

Tora i webcama nie używam, także akurat u mnie to zbędne.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

42

Witam. Mam 2 rouety Mikrotik hex s i Ubiquity er-x. Oba o podobnej archtekturze. Na którym łatwiej postawić Gargoyle 1.14? Ten Mikrotik na ciekawy fw niż Ubiquity, ale z Ubiquity korzystać a Mikrotik tej do testów. Jak to zrobić, bo w TP-Link to szło najpierw inicjalizujący a później sysupgrade od razu zaznaczając plik na oryginalnym fw.

43

U mnie coś się posypało. Na szybko musiałem powracać na 1.13.
Wszystkie AP podpięte do Gargoyle 1.14 magicznie straciły dostęp do netu.
Po zmianie na v1.13 wszystko wróciło do normy.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

44

roofman napisał/a:

U mnie coś się posypało. Na szybko musiałem powracać na 1.13.
Wszystkie AP podpięte do Gargoyle 1.14 magicznie straciły dostęp do netu.
Po zmianie na v1.13 wszystko wróciło do normy.

Ale wiesz że taki opis nic kompletnie nie znaczy i nie przybliża do jakichkolwiek wniosków?

45

redi napisał/a:

Witam. Mam 2 rouety Mikrotik hex s i Ubiquity er-x. Oba o podobnej archtekturze. Na którym łatwiej postawić Gargoyle 1.14? Ten Mikrotik na ciekawy fw niż Ubiquity, ale z Ubiquity korzystać a Mikrotik tej do testów. Jak to zrobić, bo w TP-Link to szło najpierw inicjalizujący a później sysupgrade od razu zaznaczając plik na oryginalnym fw.

Mikrotiki robi się tak samo - initramfs przez tftp i później sysupgrade nowym softem. Tylko pamiętaj żeby musisz mieć bootloader 6.xx a nie 7.xx bo nie wystartuje.

Ubiquiti robi się przez initramfs tak po prostu z konsoli, później aktualizuje. Więc wybierz tego którego chcesz.

46

Cezary napisał/a:

Trochę wyjaśnienia. Gargoyle dostarcza obecnie trzy profile różniące się listą pakietów - basic dla wszystkich urządzeń, usb zawierające podstawowe wsparcie dla urządzeń ze złączem usb  do extroota oraz large, dla urządzeń z usb i większym flash. Ten ostatni zawiera w sobie m.in webcam czy tora. I teraz zastanawia mnie ile osób używa i potrzebuje domyślnie w obrazach wspomniane np. webcam czy tora, bo usuwając je z profilu dało by się wyprodukować obrazy dla kilku urządzeń która już się nie chcą robić ze względu na ilość flasha. TP-Linki mają profil -usb a i tak obrazy nie chcą się już tworzyć. Bez usb zaś nie można by było zrobić extroota ani mieć wsparcia dla modemów.

U mnie sytuacja wygląda tak: TL-WDR4300 jest routerem głównym u rodziców, a TP-Link TL-WDR3600 pracuje jako AP zwiększający zasięg WIFI. Nie korzystam z webcam, tora, usb czy extroota.
IMHO - lepiej mieć zaktualizowany firmware na routerze bez kilku (dodatkowych) funkcjonalności niż mieć niezaktualizowany firmware z dodatkami.

47

Mogę robić te obrazy który nie chcą się kompilować i tworzyć je bez pluginów usb. Ale mówię od razu, będzie krzyk. To że ty tego nie używasz nie oznacza że inny też nie używają...

48

Myślę, że warto co jakiś czas taki mini obraz z podstawową funkcjonalnością zrobić, ale to już  zdecydowanie pora przesiąść się na nowsze urządzenia z większą pamięcią flash i ram. Na openwrt ktoś tam buduje takie obrazy .

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

49 (edytowany przez roofman 2023-06-16 09:05:14)

Cezary napisał/a:

Ale wiesz że taki opis nic kompletnie nie znaczy i nie przybliża do jakichkolwiek wniosków?

Wiem Cezary, wiem...
Po prostu nie miałem czasu na głębsze sprawdzanie bo u mnie kilka budynków jest spiętych ze sobą więc musiałem na biegu działać.
Nie wiem o co chodziło. Teraz wypiąłem Gargoyla z sieci i całość podpięta pod FunBoxa.

Podepnę router pod kompa i sobie na spokojnie popatrzę.
Chociaż jak znam życie zaraz ktoś zdalnie będzie się chciał łączyć po wideguard i.... się nie połączy.
Okazało się że i v1.13 przestała działać. No sądzę że coś nie halo po stronie Orange. Nie zaczęli czasem blokować obcych DNSów?  Bo element wspólny na Gargoyle 1.13 i 1.14 to DNSy ustawione na Cloudflare.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

50

Niestety przy próbie instalacji dodadków do obsługi modemu wyrzuca mi takie komunikaty

root@Gargoyle:~# opkg install modemband
ERROR: No package named modemband found, try updating your package lists 

.