Temat: Gargoyle 1.14.x
Małe info: dwa dni temu gargoyle oznaczyło wersję 1.14 bazującą na OpenWrt 22.03. Gargoyle jak to gargoyle, parę rzeczy robi po swojemu i w obrazach będzie można znaleźć np. qos oparty o ifb czy firewall na iptables (nie nftables jak ma openwrt 22.03 standardowo).
Ponieważ weszło też trochę zmian w samym gargoyle, muszę zmienić sposób budowania obrazów i gargoyle będzie budowane z osobnych źródeł niż moje kompilacje openwrt 22.03, choć oczywiście będę starał się zachować podobną zawartość jaka była dotychczas w obrazach.
Istnieje duże prawdopodobieństwo że nie będzie już dostępnych obrazów dla routerów z 8MB pamięci flash (rozrosło się to trochę), więc wyjdzie w praniu co ma na tyle wolnego flash żeby dało się tego normalnie używać.
Wydanie 1.14 nie zostało jeszcze oficjalnie ogłoszone *1), więc obrazy należało by traktować jako "testowe", z racji tego że kilka mechanizmów gargoyle musiało zostać przepisanych.
Obrazy się powoli kompilują, ale trochę muszę je dostosować do swoich widzimisie, zrobić repozytoria itd., więc liczę na to że udostępnię je najprawdopodobniej w przyszły weekend. No i pamiętajcie że mimo kilku pudeł złomu nie dysponuję wszystkimi możliwymi modelami routerów, więc nie jestem w stanie sprawdzić działania na wszystkim co można obecnie kupić. Jeżeli wyjdzie jakiś błąd to oczywiście należy to zgłaszać na stronie projektu.
Gargoyle domyślnie kompiluje tylko określony zestaw routerów. Ja włączam kompilację wszystkiego co dana platforma oferuje, oczywiście o ile wystarczy flash na to. Jeżeli okazało by się że np. router posiada złącze USB a przegapiłem to i system ma tylko podstawowy zestaw pakietów bez wsparcia dla usb to dajcie znać - zmienię profil urządzenia tak żeby zawierało wszystko co trzeba.
Obrazy dla routerów z 32MB ramu nie będą kompilowane. Niektóre routery mają tylko obrazy initramfs, oznacza to że nie będzie normalnych obrazów dla tych modeli bo nie zmieściły się we flash, przy następnej kompilacji zostaną takie modele całkowicie usunięte.
Opis zawartości obrazów jest przy opisie wydania. Gargoyle budowane jest obecnie bazując na profilach - metapakietach zawierających w zależnościach zbiory paczek dla określonego typu urządzenia. Obecnie są to pakiety:
- gargoyle-basic: podstawowy zbiór pluginów dla urządzeń bez złącza USB
- gargoyle-usb: j/w oraz dodatkowo podstawowe pakiety z obsługą gui do zrobienia extroota
- gargoyle-large: j/w oraz pełne wsparcie dla openvpn, wireguarda, kamer, tora, itd.
*1) Wersja 1.14.0 została oficjalnie wydana 31.05.2023r.