1,701

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Ale tak to nie rób, będziesz miał niezgodność firmware modemu  i softu więc możesz mieć problem z wykonaniem update do nowych wersji. Użyj frameworka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,702

Jakby framework działał to bym użył, mam cały czas to co opisane tutaj:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 73#p285473

Nawet jeśli korzystam z plików Play to Nordic lub Nordic to Nordic:
https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q

1,703

matibu06 napisał/a:

Co dalej? Przycisk "Play" jest nieaktywny

Czy nie widzisz, że CONNECT STATE masz DISCONNECT?

Czy jak zmienisz na SUF_DL_MF286RV1.00.01 to dalej masz DISCONNECT?

1,704

Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Widziałem, ale nie wiedziałem co zrobić żeby się połączyło

Zmiana na SUF_DL_MF286RV1.00.01 dała postęp - urządzenie jest wykrywane, ale po rozpoczęciu operacji, po około minucie program się zawiesza, po kolejnych 20 sekundach restartuje lub wyłącza. Więc ta ścieżka aktualizacji chyba odpada

1,705

matibu06 napisał/a:
Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Zmiana na SUF_DL_MF286RV1.00.01 dała postęp - urządzenie jest wykrywane, ale po rozpoczęciu operacji, po około minucie program się zawiesza, po kolejnych 20 sekundach restartuje lub wyłącza. Więc ta ścieżka aktualizacji chyba odpada

Ty nie miałeś wykonywać aktualizacji po zmianie na SUF_DL_MF286RV1.00.01, bo przecież masz MF286D, a nie MF286R.

Zmiana na SUF_DL_MF286RV1.00.01 gdzie zamiast DISCONNECT masz CONNECT sugeruje, że antywirus lub firewall nie blokuje połączenia.

U mnie po przejściu na OpenWrt z B02 to "Nordic to Nordic" lub "Play to Nordic" już nie działa.
Objaw jest taki jak u Ciebie i po zmianie na SUF_DL_MF286RV1.00.01 jest CONNECT.
Ale ja nie wgrywałem w ten sposób niczego, bo to nie ta wersja i mogę uwalić modem lub router.

1,706

W takim razie jest inny sposób na upgrade modemu niż framework? Czy to jedyna opcja?

1,707

matibu06 napisał/a:

W takim razie jest inny sposób na upgrade modemu niż framework? Czy to jedyna opcja?

Objaw z frameworkiem masz taki, że firmware modemu  i softu routera masz różne i frameworkiem już tego nie zrobisz. No chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
A skoro framework nie działa to pozostaje opcja skorzystania z UART.

1,708

Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Objaw z frameworkiem masz taki, że firmware modemu  i softu routera masz różne i frameworkiem już tego nie zrobisz. No chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
A skoro framework nie działa to pozostaje opcja skorzystania z UART.

Nawet gdy mam takie same firmware modemu i softu(B01) to w moim przypadku framework nadal nie rusza. Wgrałem przed chwilą mtd8 i mtd9, wersja w software-version.txt jest ta sama co raportuje router. Czyli przyczyna jest w innym miejscu

UART - tzn połączenie tym trzema kabelkami do routera? Czy do modemu? Jeśli to pierwsze - co mi to da, skoro wgrywanie mtd8/mtd9 przez tftp i nand nie aktualizuje modemu?

1,709

Do routera. To nigdy nie wgrywało nic do modemu tylko rusza soft routera. Soft do modemu zdobywasz przez kolejne aktualizacje softu, wraz z nim przychodzi też odpowiedni soft do modemu.
W przypadku play soft stanął na B01. Jeżeli ktoś chciał wyżej to przechodził frameworkem do nordica a tam następowały samodzielnie odpowiednie aktualizację wyżej.

1,710

No dobra - w takim razie jakie mam obecnie możliwości korzystając z UARTu? AKurat mam to podpięte, bo router rozebrany.

Wgrywałem pliki mtd9 i mtd8 z różnych wersji - o ile GUI się zmieniało(inne języki, dostępne opcje) o tyle wersja modemu, z tego co się orientuję pozostała ta sama

Jak zaktualizować modem, a najlepiej cały router, korzystając z UART?

1,711

Nie zaktualizujesz modemu korzystając z uarta, to jest do routera.

Możesz wymontować modem, włożyć go w przejściówkę minpcie->usb i skorzystać z wątku o reanimacji padłego modemu z mf286d, skoro go reanimowali to też pewnie coś tam wgrywali. Zobacz https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21790

1,712

Chyba się poddaję i uznaję wyższość Huawei, pomimo braku OpenWRT. Dwa dni walki i nadal 2CA B535 osiąga znacznie lepsze wyniki niż 3CA MF286D hmm

1,713

matibu06 napisał/a:

Chyba się poddaję i uznaję wyższość Huawei, pomimo braku OpenWRT. Dwa dni walki i nadal 2CA B535 osiąga znacznie lepsze wyniki niż 3CA MF286D hmm

Z ciekawości zapytam jakie masz osiągi na jednym i drugim routerze?

1,714

Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Wczoraj zamieszczałem tabelkę na pojedynczych pasmach, MF286D był jeszcze na OpenWRT:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 27#p285427

Generalnie na strychu, przy agregacji 2100+2600 B535 osiąga 130-150Mb/s

1,715

Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:
Focus napisał/a:

Ty nie miałeś wykonywać aktualizacji po zmianie na SUF_DL_MF286RV1.00.01, bo przecież masz MF286D, a nie MF286R.

Zmiana na SUF_DL_MF286RV1.00.01 gdzie zamiast DISCONNECT masz CONNECT sugeruje, że antywirus lub firewall nie blokuje połączenia.

U mnie po przejściu na OpenWrt z B02 to "Nordic to Nordic" lub "Play to Nordic" już nie działa.
Objaw jest taki jak u Ciebie i po zmianie na SUF_DL_MF286RV1.00.01 jest CONNECT.
Ale ja nie wgrywałem w ten sposób niczego, bo to nie ta wersja i mogę uwalić modem lub router.

Możesz jeszcze tak spróbować:
Panel Sterowania - - > Centrum sieci i udostępniania - - > Zmień ustawienia karty sieciowej - - > wyłącz wszystkie karty sieciowe oprócz tej, która odpowiada za gniazdo RJ-45. U mnie w ten sposób wykryło na poprawnym pluginie MF286D, aczkolwiek dalej stoi na Update initializing

1,716

matibu06 napisał/a:
Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Wczoraj zamieszczałem tabelkę na pojedynczych pasmach, MF286D był jeszcze na OpenWRT:

Wczoraj pisałeś, że na B535 masz 80 Mb/s, a na MF286D masz 100 Mb/s.
Poza tym tabelka pokazuje pojedyńcze częstotliwości, a nie agregowane.
Wiadomo, że na pojedyńczych częstotliwościach będzie inaczej niż przy agregacji.

Czyli na tym MF286D z OpenWrt nie robiłeś testów?
U mnie na OpenWrt mam pobieranie w granicach 80-100 Mb/s i to z odbicia od dachu innego budynku.

Musiałbym kiedyś podjechać autem pod bts z routerem i zobaczyć ile wyciągnie.

1,717

Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:
Focus napisał/a:

Wczoraj pisałeś, że na B535 masz 80 Mb/s, a na MF286D masz 100 Mb/s.
Poza tym tabelka pokazuje pojedyńcze częstotliwości, a nie agregowane.
Wiadomo, że na pojedyńczych częstotliwościach będzie inaczej niż przy agregacji.

Czyli na tym MF286D z OpenWrt nie robiłeś testów?
U mnie na OpenWrt mam pobieranie w granicach 80-100 Mb/s i to z odbicia od dachu innego budynku.

Musiałbym kiedyś podjechać autem pod bts z routerem i zobaczyć ile wyciągnie.

No właśnie ta tabelka to MF286D z OpenWRT, i to jest zestawienie gdy routery były na piętrze. Miałem te 100Mb/s, i to na jednym paśmie(według routera), ale to chwilowo.

Te 130-150Mb/s to na strychu

1,718

Próbuję jeszcze podnieść wersję modemu, ale do tego potrzebuję plików do podniesienia z wersji B01. Posiłkując się tą instrukcją: https://www.ispreview.co.uk/talk/thread … ost-299475

Chcę zrobić upgrade przyrostowy, ale potrzebuję plików do przejścia z B01 do B02. Gdy wrzuciłem pliki z B02 na B05, weryfikacja nie przeszła. Ktoś poratuje? Chodzi o pliki delta.package i delta.signature

1,719

Skoro masz router z agregacją to po co robisz testy pojedyńczych bandów, bez uwzględnienia agregacji?
Masz już OpenWrt na tym routerze to weź modemband i to co tam trzeba od  @IceG i Cezarego i zobacz co Ci w ogóle agreguje i jakie masz parametry sygnału.

To, że router będzie na strychu, czyli z punktu widzenia człowieka im wyżej tym lepiej,  nie oznacza, że będzie lepiej.

1,720

matibu06 napisał/a:

Próbuję jeszcze podnieść wersję modemu, ale do tego potrzebuję plików do podniesienia z wersji B01. Posiłkując się tą instrukcją: https://www.ispreview.co.uk/talk/thread … ost-299475

Chcę zrobić upgrade przyrostowy, ale potrzebuję plików do przejścia z B01 do B02. Gdy wrzuciłem pliki z B02 na B05, weryfikacja nie przeszła. Ktoś poratuje? Chodzi o pliki delta.package i delta.signature

Ale co wrzucasz? Przyrostowe z nordica do softu z playa?

1,721 (edytowany przez matibu06 2023-06-04 20:59:28)

Cezary napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Ale co wrzucasz? Przyrostowe z nordica do softu z playa?

Próbuję wrzucić cokolwiek co da mi agregację pasm, zarówno DL jak i UL, tym razem poprzez update modemu z  poziomu OpenWRT big_smile

Focus napisał/a:

Skoro masz router z agregacją to po co robisz testy pojedyńczych bandów, bez uwzględnienia agregacji?
Masz już OpenWrt na tym routerze to weź modemband i to co tam trzeba od  @IceG i Cezarego i zobacz co Ci w ogóle agreguje i jakie masz parametry sygnału.

To, że router będzie na strychu, czyli z punktu widzenia człowieka im wyżej tym lepiej,  nie oznacza, że będzie lepiej.

Z tym właśnie jest problem - agregacja częściej nie działa niż działa, czasem mignie że agreguje pasma, ale większość czasu działa bez agregacji. Mimo że B535 w tym miejscu od ręki agreguje 2 z 3 pasm - B1, B3, B7. MF286D nie daje rady, nawet jeśli wybór ograniczę do tych pasm. A w moim przypadku akurat im wyżej tym jest lepiej, stąd też testy na strychu były

1,722

To są przyrosty do Nordica, z tego co pamiętam to play nigdy nie wydał softu o wyższych numerach, więc i przyrostów do modemu nie ma.

1,723

To Ty w końcu masz B01, czy B02?
Zrobienie Play to Nordic przechodzi z automatu na B02.
Przynajmniej ja tak miałem.
I dopiero z B02 czyli z Nordic można przejść na OpenWrt.
Więc jakim cudem masz OpenWrt z B01?

1,724

Przez wgranie softu przez bootloader a nie frameworkiem.

1,725

Focus napisał/a:

To Ty w końcu masz B01, czy B02?
Zrobienie Play to Nordic przechodzi z automatu na B02.
Przynajmniej ja tak miałem.
I dopiero z B02 czyli z Nordic można przejść na OpenWrt.
Więc jakim cudem masz OpenWrt z B01?

Kupiłem router, na OFW firmware nie widział dostępnych aktualizacji, więc zabrałem się za zmianę na OpenWRT zgodnie z pierwszym postem w tym wątku. Framework z Play do Nordic u mnie nie działa - na jednym urządzeniu niby rusza, ale stoi na "Update in progress", czy jakoś tak. Na dwóch innych urządzeniach odrazu mówi że nieprawidłowa wersja oprogramowania.

I tak zostałem z gównem na którym nie działa agregacja big_smile