1

Temat: Internet po WiFi na odległość

Witam.
Potrzebuje złożyć zestaw, który pozwoli mi przesłać po WiFi internet z punktu A do oddalonego o jakieś 70-80m punktu B.
Na całe szczęście jest to otwarty teren.
Czy ktoś może polecić jakieś zestaw powiedzmy do 1000 zł, którym to ogarnę, i który będzie działał bezproblemowo.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

2

Odp: Internet po WiFi na odległość

To w sumie żadna odległość, już "stare" ubiquiti nano/loco potrafiły to zrobić. Poszukaj w sklepie dowolnego sprzętu, outdoorowego który będzie "panelem", skieruj je na siebie i będzie dobrze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez smereka 2023-04-27 14:46:22)

Pytanie ile chcesz tym przepchnąć?

Ja 3 miesiące temu postawiłem w jednej lokalizacji (odległość miedzy budynkami około 40m)gdzie jest spory śmietnik na 2,4 i 5GHz link na 60GHz. Użyłem CubeG-5ac60aypair. Producent w teorii twierdzi, że do 1000m.

https://www.wisp.pl/p8961,mikrotik-wire … ypair.html

Link do urządzenia to przypadkowy sprzedawca nie, że reklama. Po włączeniu cały czas działa idealnie czy deszcze czy śnieg nic tego nie rusza. Przy łączu od dawcy 1,2gbit/s leci realnie 941mb/s ze względu na port 1gbit weń wbudowany. Dodatkowo jak  rozepnie Ci linka (jeszcze mi się to nie zdarzyło a sprawdzam tam logi zdalnie) na 60GHz to ma zapas na 5GHz. Czas reakcji około 0,3s na pewno poniżej sekundy bo sprawdzałem wywołując sztuczny zanik sygnały np wyłączając radio 60GHz albo kierując anteny w przeciwne strony. Ze swojej strony mogę polecić. Trochę przewyższa Twój budżet ale warto.

4

Do tego będzie podłączona w sumie jedna lub dwie kamery do monitoringu i tyle. Także przeszył danych będzie niewielki bo nagrania będą zapisywane na kartach pamięci zamontowanych w kamerach.

5

Używany mikrotik sxt albo sextant g , można im wgrać bodaj openwrt ale nie widzę potrzeby skoro na mikrotiku wds /bridge działa znakomicie z routeros. 15 kamer bez problemu ogarnia na 1 km z pełną widocznością.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6 (edytowany przez smereka 2023-04-28 08:59:08)

ookris napisał/a:

Do tego będzie podłączona w sumie jedna lub dwie kamery do monitoringu i tyle. Także przeszył danych będzie niewielki bo nagrania będą zapisywane na kartach pamięci zamontowanych w kamerach.

Ee to do tego przy widoczności optycznej ja bym szedł po kosztach. Dwa używane wndr4300 gdzieś z olx wyczajone czasami nawet coś koło 50zł można wyhaczyć. Patroszymy płytę główną, wsadamy do hermetycznej puszki np. firmy kradex. Do nich CezareOs i ognia. Mam tak w jednej lokalizacji 2 kamery obrobione. Odległość 50m i pomimo, ze netgear ma dookoólne i 2,4 i 5GHz to spina mi się super oczywiście na 5 to chodzi. Działa ponad rok stabilnie.

7

smereka napisał/a:
ookris napisał/a:

Ee to do tego przy widoczności optycznej ja bym szedł po kosztach. Dwa używane wndr4300 gdzieś z olx wyczajone czasami nawet coś koło 50zł można wyhaczyć. Patroszymy płytę główną, wsadamy do hermetycznej puszki np. firmy kradex. Do nich CezareOs i ognia. Mam tak w jednej lokalizacji 2 kamery obrobione. Odległość 50m i pomimo, ze netgear ma dookoólne i 2,4 i 5GHz to spina mi się super oczywiście na 5 to chodzi. Działa ponad rok stabilnie.

Tylko, że:
1. Nie za bardzo lubię takie „rzeźbienie na produkcji”
2. Ma to działać w warunkach „na dworze” przez cały rok
3. To nie moja instalacja tylko dla mojego ojca, czyli musi być do bólu prosta + pkt. 2 + możliwie łatwa do diagnostyki

Zastanawiałem się nad tego typu rozwiązaniem na początku ale z uwagi na powyższe 3 punkty pomysł upadł.

No i chyba raczej na pewno zdecyduje się na Ubiquiti NanoStation Loco M2. Ładne, względnie dyskretne, proste w montażu, cena ok, renomowana firma.

8

Ubnt loco też jest fajne. W jednej z lokalizacji mam na nich link z kamerami ale tam znajomy nie szczędził pieniędzy więc i ja rzeźby nie robiłem. Jak ma być prosto bez rzeźby możesz iść w tą stronę. Ja to lubię majstrować przerabiać testować smile

U mnie ten zestaw działa na dworze tak jak pisałem ponad rok. Z diagnostyką to różnie bywa. Jak znasz dobrze system i strukturę no to szybko namierzysz problem. Powodzenia smile

9

smereka napisał/a:

Ubnt loco też jest fajne. W jednej z lokalizacji mam na nich link z kamerami ale tam znajomy nie szczędził pieniędzy więc i ja rzeźby nie robiłem. Jak ma być prosto bez rzeźby możesz iść w tą stronę. Ja to lubię majstrować przerabiać testować smile

U mnie ten zestaw działa na dworze tak jak pisałem ponad rok. Z diagnostyką to różnie bywa. Jak znasz dobrze system i strukturę no to szybko namierzysz problem. Powodzenia smile

Ja znam, mogę grzebać. Ojciec nie bardzo. Dla tego ważne, żeby mógł z moja pomocą naprawić ewentualne usterki.