Temat: Sieć domowa ocena setupu

Dzień dobry
Po pierwsze chciałem wszystkich serdecznie powitać. Dopiero zaczynam zabawę w świecie OpenWRT i chciałbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników o ocenę moje setupu sieci domowej.

Łącze internetowe
W domu mam łącze światłowodowe T-Mobile o prędkości 300 Mbit/s. Planuję zwiększenie prędkości w ciągu najbliższych kilku miesięcy do 1 Gbit/s.

Główny router
Sercem mojej sieci chciałbym uczynić komputer Fujitsu S920 wyposażonego w dodatkową kartę czteroportową kartę sieciową, wstępnie myślałem o HP NC364T  albo jakimś Intelu. Na OpenWRT w kontenerach chciałbym trzymać dodatkowo PiHole'a oraz serwer wydruku. Między innymi dlatego zdecydowałem się na wybór takiego "serwera" aby mieć jakiś zapas mocy na te dodatkowe usługi. Do routera bezpośrednio będą po kablu podłaczone rejestrator do kamer, oraz Telewizor stojacy w salonie do którego skrętka leci w ścianie.

Punkty dostępowe
Potrzebuję dwóch punktów dostępowych w salonie i biurze. Wybrałem budżetowo routery Xiaomi 4A Gigabit Edition.

AP Biuro - Xiaomi 4A Gigabit
Do niego będzie po kablu podłączone: dwa PC, drukarka. Natomiast po sieci bezprzewodowej dwa sterowniki rolet oraz czujnik temperatury Tuya, oraz telewizor którego niestety nie mogę podłączyć po kablu z racji lokalizacji.

AP Salon - Xiaomi 4A Gigabit
Do niego będą podłączone również urządzenia IoT Tuya w liczbie mniej więcej 8 urządzeń oraz oczywiście telefony i tablet bo w salonie spędzamy większość dnia.

Oceńcie proszę czy taki setup ma sens a może można coś poprawić lub ulepszyć

PunBB bbcode test

2 (edytowany przez mar_w 2023-04-07 14:13:49)

Odp: Sieć domowa ocena setupu

Jakby każdy pytający rysował takie grafiki to byłoby cudownie smile Szacunek!

Ja w ogóle nie jestem doświadczony ale widzę co mogą podobne urządzenia które posiadam.
Jak będziesz brał s920 to patrz jakie ma CPU.
Są 3 możliwości: GX-222GC, GX-415GA oraz GX-424CC.
Czy rzeczywiście potrzebujesz kartę 4 portową do routera?
Czy nie lepiej switch 5 portowy?
Chyba że rejestrator, TVsalon i dumb-y to osobne sieci dla każdego to byłby większy sens takiej karty.

A jeśli chodzi o WiFi w salonie to musisz zobaczyć jakie będzie obciążenie radia na tylu klientów. Nie chodzi o użycie bitrate dla IoT ale o zajętość radia które jakoś musi czuwać i dzielić swój czas pracy  smile
Część z tych urządzeń wrzuć na 2,4GHz a część na 5GHz.
Net do 300 Mbps jakoś opękasz ale jak będziesz chciał zobaczyć w przyszłości 700-800 Mbps po WiFi na jednym urządzeniu (przy wyłączonych pozostałych) lub po 300 Mbps na 3 dowolnych urządzeniach jednocześnie to te budżetowe zabawki będą zbyt słabe.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

Czy rzeczywiście potrzebujesz kartę 4 portową do routera? / Czy nie lepiej switch 5 portowy?
Zasadniczo nie, bardziej chodziło mi minimalizację ilości sprzętu i co za tym idzie zużycia prądu. Niestety mam ograniczoną przestrzeń na szpej sieciowy. S920 musiałbym kupić posiadam natomiast Raspberry pi 3. Przyszło mi do głowy żeby sercem uczynić malinkę i do tego jakiś tani switch. Wstępnie pomyślałem o Netgear GS108GE. W nowym schemacie zdałem sobie sprawę że mogę zasilać AP po PoE (mam nadzieję że mój pogląd jest słuszny). Byłoby to o tyle korzystniejsze że nie byłbym uzależniony od lokalizacji gniazdek prądowych i mógłbym powiesić AP-ki w korzystniejszych miejscach jeśli chodzi o pokrycie. Tak więc pomiędzy switchem a apkami postawiłbym Injector PoE MikroTik RBGPOE i tak zasilał APeki.
Schemat nowego rozwiązania załączam. Nie planuje jakiś osobnych VLAN-ów na ten moment. Chociaż IoT i kamery pewnie dobrze byłoby w osobny WLAN wrzucić

Jak będziesz brał s920 to patrz jakie ma CPU.
Dzięki za podpowiedź. Są jakieś szczególne rekomendacje co do CPU, czy po prostu brać najmocniejszy?

jak będziesz chciał zobaczyć w przyszłości 700-800 Mbps po WiFi na jednym urządzeniach to budżetowe zabawki będą zbyt słabe.
Ok, a coś bardziej sensownego niż Xiaomi 4A, ale nie drenującego kieszeni?

diagram

4

Jest kilka routerów AX w okolicach 300zł.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

A ten Netgear będzie ok? Czy coś fajnego a budżetowego możecie polecić?

6

Switch jak switch, działa jak każdy inny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez mar_w 2023-04-08 18:35:50)

wladca_poscieli napisał/a:

Czy rzeczywiście potrzebujesz kartę 4 portową do routera? / Czy nie lepiej switch 5 portowy?
Zasadniczo nie, bardziej chodziło mi minimalizację ilości sprzętu i co za tym idzie zużycia prądu. Niestety mam ograniczoną przestrzeń na szpej sieciowy. S920 musiałbym kupić posiadam natomiast Raspberry pi 3. ...
...

jeśli chodzi o zużycie prądu to czy uważasz że karta 4 portowa to perpetuum mobile ?
A wiesz jak się grzeje taka karta ?
Jak nie masz miejsca na dodatkowe pudełka to przy s920 pomyśl czy by nie wrzucić pod obudowę mniejszego switcha np. TL-SG105E smile lub nawet być może zmieściłby się TL-SG108E i wtedy stosujesz rozwiązanie "router on the stick"
Ewentualnie karta 1 portowa Gbps i najprostszy switch np LS1005G.
Wiercisz otwory i hej przygodo. To nie Mercedes, że każda rysa na obudowie to zawał serca wink

Malinkę 3B+ wybij sobie z głowy, skoro tam poleci max 300 Mbps a Ty chcesz przyszłościowy sprzęt pod 1 Gbps

Chcesz 1Gbps to niestety jakieś koszty muszą być, skoro dopiero budujesz sieć na biuro i salon.
Wydatki możesz odroczyć w czasie i lecieć na tym co masz, ale nie będziesz potem zadowolony, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia i suma summarum  wydatki raczej Ciebie nie ominą.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

8 (edytowany przez szyper 2023-04-10 18:30:34)

Myślę że na początek cienki klient (1lan) plus mały switch pasywny zarzadzalny da radę. Co do dumbAP to giga Xiaomi na początek mogą być, ale w cenie niewiele większej to poszukałbym coś bardziej mocniejszego (jest chyba jeszcze promka na waxa206 w morele za 250zl) lub jak chcesz taniej to mr70x mercursysa.
ew. zamiast cienkiego klienta coś routeropodobne, co ma 5 portów (nie pamiętam ale waxy mają 4, poszukaj coś co ma 5 portów i mediateka, ew filogic lub qualcommy, ale to ciut droższe.
Pozdrawiam
ps. karta 4 portowa to na ogół grzejnik nie z tej ziemi :-) switch pasywny mniej będzie się grzał.

9

szyper napisał/a:

Myślę że na początek cienki klient (1lan) plus mały switch pasywny zarzadzalny da radę. Co do dumbAP to giga Xiaomi na początek mogą być, ale w cenie niewiele większej to poszukałbym coś bardziej mocniejszego (jest chyba jeszcze promka na waxa206 w morele za 250zl) lub jak chcesz taniej to mr70x mercursysa.

Mogę polecić WAX206. Fajny sprzęt za tą cenę. Kupiłem go niecały miesiąc temu na podmianę za Xiaomi AX3200 (miej RAM, brak 2.5 GbE) i chyba zostanie u mnie na dłużej smile

10

U mnie Waxy czekaja na zakup (mam wax202 tylko, ciutke slabszy brat), mysle ze maja dobry stosunek cena/jakosc/mozliwosci.
Nawet ostatnio testowalem rozszerzenie WED'a na interfejsie mediateka, ale to chyba tylko dziala na procku mt7622 i poza tym ze sie zaladowalo to nie mam jak sprawdzic, a dokumentacja pakietu "bridger" jest skapa...

11

szyper napisał/a:

U mnie Waxy czekaja na zakup (mam wax202 tylko, ciutke slabszy brat), mysle ze maja dobry stosunek cena/jakosc/mozliwosci.
Nawet ostatnio testowalem rozszerzenie WED'a na interfejsie mediateka, ale to chyba tylko dziala na procku mt7622 i poza tym ze sie zaladowalo to nie mam jak sprawdzic, a dokumentacja pakietu "bridger" jest skapa...

Też sprawdzałem i na snapshocie działa WED. Sprzętowo jest wspierany na MT7622 i nowszych. Przy czym MT7622 ma go zaimplementowane tylko dla TX (gdy router wysyła dane przez WiFi), a MT798x dla obu kierunków.

Są też pewne ograniczenia, np. offloadowanie WiFi działa tylko dla NAT (przesyłanie danych między WAN a WiFi). Dla bridgowania natomiast nie działa (przesyłanie danych między LAN a WiFi). Tego akurat osobiście nie weryfikowałem. Wydaje mi się, że widziałem gdzieś patche, które miały dodać też offloadowanie dla bridge, ale na 100 % nie jestem tego pewien.

12

Pakiet bridger musi być zainstalowany żeby dla bridgowania był offload