Temat: Sieć domowa ocena setupu
Dzień dobry
Po pierwsze chciałem wszystkich serdecznie powitać. Dopiero zaczynam zabawę w świecie OpenWRT i chciałbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników o ocenę moje setupu sieci domowej.
Łącze internetowe
W domu mam łącze światłowodowe T-Mobile o prędkości 300 Mbit/s. Planuję zwiększenie prędkości w ciągu najbliższych kilku miesięcy do 1 Gbit/s.
Główny router
Sercem mojej sieci chciałbym uczynić komputer Fujitsu S920 wyposażonego w dodatkową kartę czteroportową kartę sieciową, wstępnie myślałem o HP NC364T albo jakimś Intelu. Na OpenWRT w kontenerach chciałbym trzymać dodatkowo PiHole'a oraz serwer wydruku. Między innymi dlatego zdecydowałem się na wybór takiego "serwera" aby mieć jakiś zapas mocy na te dodatkowe usługi. Do routera bezpośrednio będą po kablu podłaczone rejestrator do kamer, oraz Telewizor stojacy w salonie do którego skrętka leci w ścianie.
Punkty dostępowe
Potrzebuję dwóch punktów dostępowych w salonie i biurze. Wybrałem budżetowo routery Xiaomi 4A Gigabit Edition.
AP Biuro - Xiaomi 4A Gigabit
Do niego będzie po kablu podłączone: dwa PC, drukarka. Natomiast po sieci bezprzewodowej dwa sterowniki rolet oraz czujnik temperatury Tuya, oraz telewizor którego niestety nie mogę podłączyć po kablu z racji lokalizacji.
AP Salon - Xiaomi 4A Gigabit
Do niego będą podłączone również urządzenia IoT Tuya w liczbie mniej więcej 8 urządzeń oraz oczywiście telefony i tablet bo w salonie spędzamy większość dnia.
Oceńcie proszę czy taki setup ma sens a może można coś poprawić lub ulepszyć