Odp: zyxel nr7101
ania666 napisał/a:smereka napisał/a:Tajemna wiedza to pojęcia zbyt ogóle dla jednego różnica miedzy trybem bridge a trybem router to wiedza tajemna a dla drugiego to coś banalnego i nie wymagającego tłumaczenia. Tak było przynajmniej ze mną zanim tym się nie zacząłem interesować. Po prostu jak będziesz miała problem pisz tu i w miarę możliwości Ci pomożemy. Ostatecznie teamwiver jak będziesz chciała to też można zdalnie Ci to poustawiać. Ja mam ten sprzęt ale działający na openwrt. Na oryginalnym oprogramowaniu był tylko chwilę bo u mnie on pełni trochę więcej funkcji niż rozdzielnia internetu. W związku z tym tłumaczenie będzie Tobie bardziej skomplikowane (bo ja tego nie widzę) ale nie niemożliwe. Na początek zapytaj w nowo utworzonym wątku co warto kupić jaki access point - ja Ci w tym nie pomogę bo tego nie testowałem. Mogę coś oczywiście rzucić jakiś model ale lepiej żeby Ci to doradził ktoś kto testował i np wie, że model X działa dobrze a z kolei y się wiesza i trzeba codziennie restartować. U mnie wifi z tego zyxela wystarcza. Jak coś to pytaj a jak nie dasz rady do teamwiver.
U mnie w domu postawiłem go na szafie i wycelowałem w konkretny eNodeb (nazwa masztu sieci komórkowej) Generalnie najlepiej jakby był na zewnątrz. Musisz tylko poprowadzić odpowiednio kable i tak, żeby nie były zbytnio pogniecione. No i przymocować do uchwytu a potem w programie od zyxela sprawdzić w jakim ustawieniu jest najlepszy sygnał.
Przede wszystkim chciałam bardzo podziękować za pomoc ????
Jak tylko zakupie access point pewnie zwrócę sie znowu z prośbą.
Jeszcze raz dzieki! ????Jak już będziesz kupowała nie zapomnij, żeby ów sprzęt, który chcesz kupić miał z minimum 2 porty. Jak sama wspomniałaś chcesz podłączyć jeszcze komputer stacjonarny przewodem. Więc jeden port do zyxela a drugi do kompa no chyba że w kompie masz kartę wifi to wtedy w sumie obojętne. Ja osobiście brałby taki z minimum 4-5 portów. Bo to zaraz się okaże a to konsolę trzeba podłączyć. Jakaś kamera się znajdzie albo TV. No różnie bywa...
A tak z ciekawości czym się sugerowałaś i gdzie kupiłaś tego zyxela?
Sytuacja, a dokładniej przeprowadzka, zmusila do szukania jakiejkolwiek opcji na internet w domu. Mam mobilny z plusa, ale odkad zaczela sie jesien i gorsza pogoda nie na opcji nawet na jakis slaby sygnal. Swiatlowod w naszej wiosce tez nie dochodzi. Jest jeszcze radiówka ale obawiam sie, ze chodziłaby podobnie do mobilnego. Dom jest pod górami, w dolince i kiepsko z zasiegiem - telefonicznym również. Zyxel pojawił sie szukajac jakiegos silnego routera. Ale tak jak pisałam, wiedza informatyczna zadna ????