301

Odp: zyxel nr7101

smereka napisał/a:
ania666 napisał/a:
smereka napisał/a:

Tajemna wiedza to pojęcia zbyt ogóle dla jednego różnica miedzy trybem bridge a trybem router to wiedza tajemna a dla drugiego to coś banalnego i nie wymagającego tłumaczenia. Tak było przynajmniej ze mną zanim tym się nie zacząłem interesować. Po prostu jak będziesz miała problem pisz tu i w miarę możliwości Ci pomożemy. Ostatecznie teamwiver jak będziesz chciała to też można zdalnie Ci to poustawiać. Ja mam ten sprzęt ale działający na openwrt. Na oryginalnym oprogramowaniu był tylko chwilę bo u mnie on pełni trochę więcej funkcji niż rozdzielnia internetu. W związku z tym tłumaczenie będzie Tobie bardziej skomplikowane (bo ja tego nie widzę) ale nie niemożliwe. Na początek zapytaj w nowo utworzonym wątku co warto kupić jaki access point - ja Ci w tym nie pomogę bo tego nie testowałem. Mogę coś oczywiście rzucić jakiś model ale lepiej żeby Ci to doradził ktoś kto testował i np wie, że model X działa dobrze a z kolei y się wiesza i trzeba codziennie restartować. U mnie wifi z tego zyxela wystarcza. Jak coś to pytaj a jak nie dasz rady do teamwiver.

U mnie w domu postawiłem go na szafie i wycelowałem w konkretny eNodeb (nazwa masztu sieci komórkowej) Generalnie najlepiej jakby był na zewnątrz. Musisz tylko poprowadzić odpowiednio kable i tak, żeby nie były zbytnio pogniecione. No i przymocować do uchwytu a potem w programie od zyxela sprawdzić w jakim ustawieniu jest najlepszy sygnał.

Przede wszystkim chciałam bardzo podziękować za pomoc ????
Jak tylko zakupie access point pewnie zwrócę sie znowu z prośbą.
Jeszcze raz dzieki! ????

Jak już będziesz kupowała nie zapomnij, żeby ów sprzęt, który chcesz kupić miał z minimum 2 porty. Jak sama wspomniałaś chcesz podłączyć jeszcze komputer stacjonarny przewodem. Więc jeden port do zyxela a drugi do kompa no chyba że w kompie masz kartę wifi to wtedy w sumie obojętne. Ja osobiście brałby taki z minimum 4-5 portów. Bo to zaraz się okaże a to konsolę trzeba podłączyć. Jakaś kamera się znajdzie albo TV. No różnie bywa...

A tak z ciekawości czym się sugerowałaś i gdzie kupiłaś tego zyxela?

Sytuacja, a dokładniej przeprowadzka, zmusila do szukania jakiejkolwiek opcji na internet w domu. Mam mobilny z plusa, ale odkad zaczela sie jesien i gorsza pogoda nie na opcji nawet na jakis slaby sygnal. Swiatlowod w naszej wiosce tez nie dochodzi. Jest jeszcze radiówka ale obawiam sie, ze chodziłaby podobnie do mobilnego. Dom jest pod górami, w dolince i kiepsko z zasiegiem - telefonicznym również. Zyxel pojawił sie szukajac jakiegos silnego routera. Ale tak jak pisałam, wiedza informatyczna zadna ????

302 (edytowany przez smereka 2022-12-14 15:14:10)

Rozumiem. No ten zyxel to raczej taka czołówka rzekł bym w sprzęcie z 5G. Myślałem, że może ktoś Ci go doradził. Do mnie on wpadł przynajmniej pierwszy z nich bardzo przypadkowo jako uszkodzony. Naprawiłem i śmiga i to nawet dość dobrze. Szkoda, że wcześniej nie trafiłaś na to forum. Są tańsze sprzęty z 5G równie dobre jak zyxel, które można kupić łącznie z access pointami np. mc7010 + mf18a. Czasami na olx można wyrwać w rozsądnej cenie.

BTW. Podaj swoją lokalizację - mniej wiecej. Zobaczymy jaki masz plusa maszt w pobliżu.

303

smereka napisał/a:

Rozumiem. No ten zyxel to raczej taka czołówka rzekł bym w sprzęcie z 5G. Myślałem, że może ktoś Ci go doradził. Do mnie on wpadł przynajmniej pierwszy z nich bardzo przypadkowo jako uszkodzony. Naprawiłem i śmiga i to nawet dość dobrze. Szkoda, że wcześniej nie trafiłaś na to forum. Są tańsze sprzęty z 5G równie dobre jak zyxel, które można kupić łącznie z access pointami np. mc7010 + mf18a. Czasami na olx można wyrwać w rozsądnej cenie.

BTW. Podaj swoją lokalizację - mniej wiecej. Zobaczymy jaki masz plusa maszt w pobliżu.

To szkoda faktycznie, ze wczesniej tu nie trafilam. Pewnie ten tanszy tez by mi wystarczyl.. Teraz muszę ogarnac zeby ta iwestycja sie oplacila.

Kozy 43-340

304 (edytowany przez smereka 2022-12-14 16:22:15)

No to w zależności gdzie masz bliżej musisz sobie tego zyxela z kartą Plusa wykierować albo w:

1. ul. Dworcowa 22 Kozy
2. Bujaków, ul. Zdrojowa
3.  Bielsko-Biała, ul. Wyzwolenia 336 - kościół

tutaj sobie popatrz:

http://beta.btsearch.pl/

niebiesko zielone to maszty Plusa

305

smereka napisał/a:

No to w zależności gdzie masz bliżej musisz sobie tego zyxela z kartą Plusa wykierować albo w:

1. ul. Dworcowa 22 Kozy
2. Bujaków, ul. Zdrojowa
3.  Bielsko-Biała, ul. Wyzwolenia 336 - kościół

tutaj sobie popatrz:

http://beta.btsearch.pl/

niebiesko zielone to maszty Plusa

Dzieki!

A wracajac do tego access pointa, to jaki bys polecal procz wiekszej ilosci wejść?
Zyxel, ubiquit, w którą stronę isc wg Ciebie?

306

Odpisałem Ci w wątku, który założyłaś i tam go kontynuujmy, żeby tu nie zaśmiecać.

307

Wracając do naszych pacjentów jednego żywego drugiego nie. Z ciekawości zabrałem się za przetestowanie GPS w ów sprzęcie. Żywy na razie funkcjonuje u mnie w domu bo jednak prędkości przez niego osiągane dają satysfakcjonujący mnie wynik także testy zrobiłem na umarlaku i o dziwo słuchajcie działa. Umarlak hop na balkon i ładnie odczytuje mi parametry z satelity. Także częściowo modem jest sprawny a przynajmniej sekcja GPS.

308 (edytowany przez smereka 2022-12-22 14:55:19)

Cezary czy coś się zmieniło w kwestii qmi w openwrt w ciągu ostatniego miesiąca.  Zabrałem dzisiaj żywego zyxela w okolice placu Hallera. Kilka speedtestów na karcie Plusa oczywiście w 5G prędkość oscylowała około 200mb/s i o dziwo nie wyskoczył z butów

309

Nie. W sensie nic się nie zmieniło.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

310

Buty mu się przykleiły?

311 (edytowany przez smereka 2023-01-17 23:05:08)

Pierwszy umarlak na sofcie Cezarego OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r19862-615dbec223 / LuCI openwrt-22.03 branch git-22.304.65171-ec905e6 ma czasy nieprzerwanej sesji z operatorem Plus na karcie abonamentowej  do internetu ponad 30 dni. Piszę jakby kogoś to interesowało - także openwrt działa na tym całkiem stabilnie.

312 (edytowany przez smereka 2023-04-05 18:19:37)

Kolejne ciekawe wieści z pogranicza ów sprzętu czyli zyxel nr7101 i operatora Plus. Około miesiąc temu wyłączyli mi na karcie firmowej dedykowanej tylko do internetu dostęp do 5G ot tak po prostu. Zły byłem i dalej jestem niesamowicie. Po kontakcie z infolinią dowiedziałem się, no przecież Pan jej nigdy nie miał uruchomionej więc nic Panu nie wyłączaliśmy big_smile No przepływ u nich informacji i bazy danych jest jak widać niesamowity. Od grudnia jechałem na ich 5G w sumie nawet nie wiem jakim cudem włączonej no ale działało komendy AT i prędkości osiągane nie kłamią.Od ponad miesiąca bieda z nędzą max 10 mb/s a średnio około 5mb/s i to po zakleszczeniu się na danym sektorze danego eNodeb. Po tym jak wydali informację prasową, że wszystkim włączają dostęp do 5G zacząłem z nimi walczyć żeby mi to ręcznie odpalili no i walka trwała 3 tygodnie. Dzisiaj dostałem maila że dzisiaj 5 kwietnia włączyli. Będąc w robocie specjalnie dałem zdalny reboot zyxelowi no ale nic w komandach i odczycie technologii brak jakiejkolwiek wzmianki o 5G. Myślę no ok sesja trwa z 3-5 dni to zrobię mu reboocika. Zrobiłem i nic jak było LTE tak zostało. Wracam do chałupy i wsadzam kartę do A52s 5G odpalam neta i po 30 sekundach wskakuje 5G. No to myk karta znowu do zyxela no i co oczom nie wierzę mam 5G. Czyli znowu potwierdza się przypadłość tej sieci a przynajmniej w moim wypadku tak jest, że trzeba wsadzić kartę do urządzenia przez nich rekomendowanego a następnie do innego. Ot i cały plus... Opisałem to jakby ktoś miał podobnie i zastanawiał się co może być przyczyną nie łączenia się z technologią 5G pomimo aktywnego dostępu do 5G.

313

@smereka: czy masz jeszcze tego nr7101 i może przypadkiem masz moje mifi na nim?

314 (edytowany przez smereka 2023-07-07 23:29:27)

Mam caly czas.Pisalem Ci ze go nie pozbede sie dopoki nie znajde godnego nastepcy w dobrej cenie czyli np  uszkodzony za mniej wiecej 300zl wink.To narazie moje glowno zrodlo neta polaczone z xiaomi ax3600.On jedzie na lucynie ale wydania nie pamietam.Fajnie by bylo dorobic osbluge 5G w pakiecie ICeG

315

Jak byś się nudził - na https://dl.eko.one.pl/test/ masz zrobioną paczkę z nowym easyconfig, w nim jest m.in wsparcie do przełączania slotów sim dla tego zyxela. Sprawdził byś czy to działa poprawnie dla tego modemu (w zakładce system masz przełączenie, w status/modem/więcej informacji będzie też info o aktywnym slocie sim.

Po zainstalowaniu powinieneś zrobić /etc/init.d/rpcd restart, ubus call easyconfig config powinno pokazać informację o dostępnych slotach i który jest aktywny.

316 (edytowany przez IceG 2023-07-08 06:18:16)

smereka napisał/a:

Fajnie by bylo dorobic osbluge 5G w pakiecie IceG

@smereka Poprosze o doprecyzowanie, czego i gdzie brakuje, co uzupelnic w kwestii 5G smile.

RM520N-GL jest wstepnie dodany do 3ginfo-lite, ale skrypty wymagaja jeszcze dopracowania bo nie wszystko pokazuje i nie zawsze widoczne są dane.

@Cezary co myslisz aby dodać do pakietu modemband też 5G?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

317 (edytowany przez smereka 2023-07-08 06:17:40)

W sumie moge Ci to sprawdzic na martwym zyxelu nr7101.Bo on widzi karty a jedynie nie laczy sie z siecia bo cos z modemem nie tak. Kiedys moze przysiade do tematu i poskladam z 2 jednego tak aby w dobrym dzialalo tez poe aktywne choc na razie 12v i wyprowadzony jack tez moze byc smile

IceG dawno nie bawilem sie Twoim pakietem i nie omieszkam go uaktualnic.Chodzi mi o to ze w starej wersji na karcie plusa pokazuje mi tylko LTE a nie pokazuje 5G 2600 plusa z BTSem z ktorym jest polaczony.Komendy at oczywiscie to pokazuja.

318

IceG napisał/a:

Trzeba by dodać jakiś przełącznik do 5g i proste do zrobienia.

319

smereka napisał/a:

W sumie moge Ci to sprawdzic na martwym zyxelu nr7101.Bo on widzi karty a jedynie nie laczy sie z siecia bo cos z modemem nie tak. Kiedys moze przysiade do tematu i poskladam z 2 jednego tak aby w dobrym dzialalo tez poe aktywne choc na razie 12v i wyprowadzony jack tez moze byc smile

To wgraj obraz mifi, później zaktualizuj easyconfig na to co podałem, zrestartuj i zobacz.

320 (edytowany przez IceG 2023-07-08 06:39:33)

Cezary napisał/a:
IceG napisał/a:

Trzeba by dodać jakiś przełącznik do 5g i proste do zrobienia.

Fajnie, tym bardziej że czasem polecenia do 5G niewiele się roznia od tych LTE, więc schemat podobny.

Podesle Ci Cezary później debug z 3ginfo-lite dla modemu RM520N-GL, abyś zerknal w wolnej chwili. Pewnie szybciej dojdziesz dlaczego skrypty pokazuja lub nie glupoty.

Postaw kawę

321 (edytowany przez IceG 2023-07-09 10:36:23)

@smereka jak będziesz miał wolną chwilę to zerknij jak działa ta testowa wersja.
luci-app-3ginfo-lite

Postaw kawę

322

Jutro bede w chacie to zaktualizuje mu pakiet i dam znac lub nawet screena dam

323

root@OpenWrt:~# opkg install /tmp/1.ipk
Unknown package 'luci-app-3ginfo-lite'.
Collected errors:
* pkg_hash_check_unresolved: cannot find dependency comgt for luci-app-3ginfo-l                                                                                                             ite
* pkg_hash_fetch_best_installation_candidate: Packages for luci-app-3ginfo-lite                                                                                                              found, but incompatible with the architectures configured
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-3ginfo-lite.

Czyżby za stare openwrt?

Jadę na:

OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r19862-615dbec223 / LuCI openwrt-22.03 branch git-22.304.65171-ec905e6

324

comgt najpierw zainstaluj. Albo zrób opkg update

325

Tak tak już właśnie zauważyłem że nie dałem mu opkg update ech.. coraz gorzej z głową...