26

Odp: MR3420 v1 Mod. 16mb a Gargoyle.

Dzięki za wypowiedź.
Bardziej mi chodzi o to zachowanie pamięci w ogóle, czy wszystko z nimi w porządku. Już wiem, że nie działają w routerze. Przelutowałem ją do routera, zaświeciły się ledy i ani be ani me, na UART ciemno. Przylutowałem z powrotem 4MB, wrócił do życia.
Kupiłem ich 4 dla wysyłki SMART, druga jest w programatorze i zachowuje się tak samo, do połowy OK, to co wgram odczytam, a potem są dziwne rzeczy. Tu już nie prostowałem nóżek, przetrwała transport bez zarzutu.
Czy to wina pamięci, czy wszystko z nimi OK? Czy to zwykła niekompatybilność czy to jakieś lewe kostki? Rozumiem, że modem może mieć jakieś preferencje, ale już w programatorze zachowują się źle. Porównywałem PDFy tych kości i oprócz zegara teraz jeszcze widzę różnicę tu:
" Serial Clock, Chip Select, Serial Data I/O0
(DI), I/O1 (DO), I/O2 (/WP), and I/O3 (/HOLD). " - to jest w FV, a w JV nie ma tych /WP i /HOLD, no ale już patrząc dalej na obrazku pinout jest to uzupełnione. Czyli dalej jedyna różnica w opisie to max zegar, ale jednak nie działają.

27

Albo programator ich nie obsługuje albo faktycznie mogą być uszkodzone. Po cichu zakładał bym to drugie na podstawie tego co opisujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28 (edytowany przez MiG25 2022-07-22 16:54:21)

A jaki program używasz z tym programatorem ? Pamiętam ,że CH341A Programmer też mi z 16MB działał tylko przy jednej wersji, bodajże 1.1

29 (edytowany przez kaczakat 2022-07-22 17:17:10)

Ciekawostka, jak ustawię pamięć jako 8MB to wgrywa i zgrywa bez problemu, nie zgłasza też tego błędu przy otwarciu 'Access violation at address 0097EA42', weryfikacja OK z programu obsługującego. Wcześniej potwierdzałem tą poprawność porównując pliki winhexem ustawiając zakres do połowy. Tylko nie wiem czy to coś wnosi dla routera. No i program wykrywa faktycznie jako 16MB, więc jak router też tak będzie wykrywał i będzie szukał ustawień ART przy 16MB to nic ciekawego tam nie znajdzie (o ile pamięć zaprogramowana jako 8MB w ogóle ruszy). Nic to, na razie wrzuciłem kupkę elektroniki do kartonika i zamówiłem z Ali 5 kolejnych za 5$, będę miał porównanie. Czekam na odpowiedź sprzedawcy, w sumie miały być inne - FV , może przyjmie zwrot.
Wersja programu 1.30.

30

Tak jak Cezary pisał , wgraj uboota samego.

31

Flash: total: 9.4MB, free: 9.0MB, used: 4% 
Haha, działa.
Ściągnąłem program NeoProgrammer V2.2.0.10, on ma w swojej bazie już kości FJ, przy odczycie wypluł błędy na samym początku, pewnie dlatego router nie ruszył. Natomiast lutowałem to już bez przekonania, wręcz wbrew sobie, bo ścieżki w końcu odpadną jak tak się będę bawił, a skoro program na PC musi mieć dane kości by je obsługiwał, to co ten biedny router zrobi z softem sprzed 8 lat. No ale jak widać logika jest tu zbędna. Ustawiłem kasowanie, wgrywanie i weryfikację, potem odczytałem, porównanie 100% OK, to lutownica i ogień. Wgrałem całość, bo co za różnica czy poza bootloaderem będzie soft czy sieczka.
Mam wgrany soft 1.6.2.2 w wersji 8MB.
Dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

32

Witam po przerwie.
Zimową porą stwierdziłem, że zrobię mod RAM również. Wylutowałem pamięć, wstawiłem zamówioną z Ali HY5DU121622DTP-D43 64MB, wlutowałem, po podłączeniu zasilania zaświeciły się wszystkie LED i mam taki komunikat na UART

U-Boot 1.1.4 (Jan 25 2011 - 12:06:31)

AP99 (ar7241 - Virian) U-boot
DRAM:
sri
ar7240_ddr_initial_config(133): virian ddr1 init
#### TAP VALUE 1 = 0x2, 2 = 0x2 [0x3: 0x1]
64 MB

Nie wiem czy to idzie w dobrą stronę czy w stronę cegły. Zrozumiałem że należy wybrać 1 lub 2, ale nic się nie dzieje.
Z lutowania też nie jestem prymasem, to pierwsze coś dla mnie o takim rozstawie i ilości nóżek. Jakieś wróżby co można zrobić jeszcze?

33

kaczakat napisał/a:

Jakieś wróżby co można zrobić jeszcze?

Poprawić montaż, bo na razie to się wywala na detekcji pamięci.

34

Uuu, archeologia. Prawie jak Indiana Jones.

Znalazł wielkość to dobrze bo przynajmniej oznacza że wszystkie nóżki są przylutowane, ale generalnie sam pownien wstać. Zobacz czy nie naruszyłeś jakiś ścieżek, bo następne powinno być odczytanie flash.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.