Temat: MR3420 v1 Mod. 16mb a Gargoyle.

Witam.
Na początku muszę wspomnieć iż zawiedziony ograniczeniami jakie ze sobą niesie 4 mb pamieć MR3420 v1, postanowiłem zmienić ją na 16mb. Zakupiłem odpowiednią kość taką jak podano w tym temacie https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=32512 , oraz postępowałem według dalszych kroków.
Napotkałem jednak parę przeszkód. W rezultacie uzyskałem plik u-boot przygotowany pod 16mb kość.
Nie udało mi się jednak uzyskać odpowiedniego firmware, cały czas napotykam na różnego rodzaju problemy.

Postanowiłem zwrócić się z prośbą do forumowiczów.
Czy jest ktoś w posiadaniu gotowej binarki firmware Gargoyle przygotowanej pod 16mb kość dla MR3420 v1 lub mógłby tak ową przygotować?

2

Odp: MR3420 v1 Mod. 16mb a Gargoyle.

Ojojoj... a wystarczyło najpierw zapytać albo dokładnie doczytać wskazany wątek na forum OpenWrt. Nie potrzebujesz ani specjalnej wersji U-Boot, ani tez specjalnej wersji firmware na większą kość... wgraj jakieś OpenWrt/Gargoyle na tę swoją kość i po prostu używaj. Typ kości, i tym samym jej rozmiar, jest od dawna w OpenWrt dla TP-Linków rozpoznawany automatycznie. Jedyne o czym musisz pamiętać, to wgranie ART na koniec nowej kości.

3 (edytowany przez robertt 2013-12-29 23:39:39)

Czyli wystarczy że przygotuje obraz 16mb w którym na początku wkleje firmware Gargoyle przeznaczony dla 4mb a ART trafi na offset = 0xff0000 ?

I jak wyglądać będzie sprawa dostępności plugin ów ?

4

Pluginy będziesz mógł zainstalować po dokonaniu tego - http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152

5

robertt napisał/a:

Czyli wystarczy że przygotuje obraz 16mb w którym na początku wkleje firmware Gargoyle przeznaczony dla 4mb a ART trafi na offset = 0xff0000 ?

Jak chcesz przygotować wsad na całą kość, to tak:
0x000000 -> oryginalny obraz U-Boot i dane typu MAC, zgrane ze starej kości (128 KB)
0x020000 -> firmware Gargoyle w wersji factory lub sysupgrade (niecałe 4 MB)
0xFF0000 -> oryginalny obraz ART, zgrany z końca starej kości (64 KB)

I voilà.

6

Czy ta binarka jest poprawna ??

http://speedy.sh/mcG2N/gargoyle-1.5.11.6-ar71xx-tl-mr3420-v1-16mb2.bin

Po wgraniu zapalaja sie diody, a router nie startuje.

7

Nie. To coś  ma bootloadera a obrazy openwrt tego nie mają.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Okej. A jak powinny wyglądać pierwsze 128 kb obrazu ? Wziąłem je z działającego wsadu.

9

Bo zgrałeś cały flash. Jak obetniesz pierwsze 0x20000 i ostatnie 64k artu to będzie miał coś co "factory" przypomina.

10

Cezary czy jeżeli wrzucę na forum działający wsad do routera znalazłbyś chwile czasu aby przygotować dla mnie działający wsad  ? Byłbym bardzo wdzięczny.

11

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=263

12

Jak wyceniasz taka usługę ?

13

Ja pisałem - zależy co i jak chcesz. Pisz mejla ze szczegółami.

14

robertt napisał/a:

Czy ta binarka jest poprawna ??

http://speedy.sh/mcG2N/gargoyle-1.5.11.6-ar71xx-tl-mr3420-v1-16mb2.bin

Po wgraniu zapalaja sie diody, a router nie startuje.

Ten plik wygląda OK - jeżeli wrzucisz całość na kość (po jej skasowaniu, pod offset 0x0), to przy założeniu że wszystko jest OK z danymi, powinno działać. Na konsoli coś dostajesz?

15

Słuchaj Cezarego i pepe2k - mądre głowy z nich wink Od pepe2k kupowałem 16MB pamiątki do 2ch sztuk MR3420v1 i działają bardzo fajnie. Jedno co radzę zrobić to zamiast wgrywać soft do MR3420 to wgrać wsad od TL-WR842N/ND v1 - dzięki temu na dzień dobry mamy więcej możliwości a same routery poza większym flashem dla WR842N nie różnią się sprzętowo niczym.

Pozdrawiam smile

16

Witam chciałbym zakupić pasującą kość 16MB do mr3420. Obdzwoniłem wszystkie możliwe sklepy w Lublinie i nie znalazłem takowej. Czy ktoś mi może podpowiedzieć gdzie taką nabędę? A może ktoś z szanownych kolegów posiada i zechciałby odsprzedać?

Dzięki, pozdrawiam

17

Posiadam, kontakt na priv.

18

Witam!
Zdaje sobie sprawę, że temat był poruszany 100000000 razy, ale mam problem i liczę na wyrozumiałość smile
Posiadam mr3420v1 z wgranym gargoyle, zrobiłem sobie kopię u-boot oraz art przy pomocy putty.
Kość wylutowałem i za pomocą programatora cha341, zrobiłem kopię i wgrałem na kość 16 W25Q128FVSG i teraz nie wiem, czy za pomocą tego programatora wgrać art i u-boot (w jaki sposób), czy kość wlutować do tp linka i już działać na nim...
Jestem już blisko, więc liczę na pomoc smile

19

Jeżeli masz już uboota to jak chcesz. Z poziomu uboota możesz wgrać i soft i arta, to tylko kwestia adresacji.

20

Właśnie w tym punkcie utknąłem smile uboota mam oryginalnego, żeby się zalogować na niego potrzebuje chyba seriala, którego nie mam . Router po wgraniu na nową kość 1:1 oczywiście się uruchomił, ale nie działają interfejsy. Próbowałem komendą
mtd -r write art.bin art, ale zablokowane:
Could not open mtd device: art
Can't open device for writing!
Może znajdę seriala, tylko jaką komendą i jakim adresem wgrac arta na nową kość?

21

Tak, potrzebujesz seriala do tego. Pamiętaj że oprócz uboota potrzebujesz obszar za ubootem przenieść, czyli w praktyce całe pierwsze 0x20000 bajtów.

Arta wgrywasz tak samo jak normalny obraz tylko pod inny adres. Kalkulator w dłoń i oblicz sobie gdzie powinno być. Jeżeli chcesz z poziomu openwrt to odblokuj najpierw partycje: w lede jest to standardowo: https://github.com/jclehner/mtd-rw, W CC jest w moim repo jeżeli używasz moich obrazów.

22

Oczywiście można wstawiać ART w odpowiednie miejsce, liczyć bajty, zamieniać na system szesnastkowy... tylko po co?
Nie łatwiej otworzyć sczytaną zawartość flash w hexedytorze, skopiować i dokleić trzy razy do końca pliku (zakładając migrację z 4MiB do 16MiB)? Nagrywasz to potem na nowy flash i masz U-boot, MAC i ART na swoim miejscu, a reszta i tak jest nadpisywana/kasowana przy wgraniu OpenWrt albo LEDE. Szybko, łatwo i bezproblemowo.

23

ok, odblokowałem partycję i wgrałem arta w openwrt za pomocą komendy:
mtd -r write art.bin art

Czy muszę jeszcze coś wgrywać/modyfikować? Zaczepiać uboot? Przypominam, że zgrałem na nową kość zawartość starej 1:1 w programatorze. Obecnie CC 15.05 oczywiście z Twojego repo.

24

Stwierdziłem, że zrobię sobie tego moda dla dalszej zabawy. Kupiłem pamięć Winbond 25Q128FVSG, ale przyszła 25Q128JVSQ, niby to samo, JV ma większą prędkość max SPI.
W pudle z gratami znalazłem programator CH341A, wgrałem sterowniki, z bólem, na większości portów USB wykrywa unknow device i W7 ignoruje sugestię zmiany sterowników, 'te są najsuper'. Na jednym porcie USB działa, wykrywa pamięć jako BV/FV - wybierz która. Po wybraniu FV wyskakuje komunikat 'Access violation at address 0097EA42. Read of adress 0097EA42.' Potem czyści, wgrywa, odczytuje, ale za każdym razem z komunikatem 'Chip Main Memory with the contents are in disagreement.'
Posklejałem z routera pliczek HEX 16MB, na początek zgrany ubot, od 20000 soft na kość 8MB gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v1-8M-16M-squashfs-sysupgrade.bin , od FF0000 64k art.
Pierwsza połowa po wgraniu jest OK, na drugiej połowie jest sieczka, cały plik wypełniłem FF przed wklejaniem, po wgraniu okresowo są dziwne bloki, zaczynają się od xxxx00 i tak paczkami po wielkokrotności 256B są/czasami nie. Z Arta oczywiście jest ta sama sieczka.
Do wgrywania używam CH341A Programmer 1.3 SkyGR.
Jakieś sugestie co może być przyczyną, program, programator, pamięć, coś z lutami - nogi chipa były trochę zfatygowane, zignorować i lutować do routera? Porównanie pliku wgranego i odczytanego do połowy 100% zgodność, potem sieczka.

25

Wgraj uboota samego, i jeżeli wystartuje to z poziomu uboota wgraj system. Art też tak możesz, choć możesz także z poziomu działającego systemu, o ile odblokujesz partycję art do zapisu.

PS. Jeżeli programator twierdzi że sa różnice pomiędzy tym co odczytał a tym co wgrywa to coś "nie bangla". Połączenia, wykryta kość itp.