1,476

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Hello,

Chciałbym Was zapytać, odnośnie WiFi na tych routerach, mianowicie mam po kablu DL ok. 100 Mb/s natomiast po WiFi (siedząc obok routera) transfer spada nawet do 5-10 Mb/s. Oczywiście im dalej od AP tym gorzej. Zauważyłem, że problem dotyczy częstotliwości 2,4 GHz, na 5 GHz jest znaczne lepiej. Oczywiście ma wgrany MiFi.
Może ktoś wie w czym problem i jak go rozwiązać.

1,477

Cześć

Próbuję zaktualizować  ZTE MF286D   za pomocą frameworka.
Apka wykrywa mi modem, ale po wciśnięciu aktualizacji poza tym, że zmienia się status na "Update initiation" nic się nie dzieje.
Miał ktoś taki przypadek ?

1,478

Tak , zmień komputer.

1,479

MiG25 napisał/a:

Tak , zmień komputer.

Wpadłem na to po napisaniu postu, ale tak inny komp i poszło bez problemu.

1,480

Mam taki stary dysk na usb, na R6220 działa bez problemów, transfery na poziomie 12MB/s.
Na MF286D tylko stuka głowicami, mam drugi dysk SSD z złączem usb, też jest "niewidzialny"
dla MF286D, pod R6220 działa normalnie. Tylko jakiś pendrive zadziałał.
Sprawdzał ktoś usb w tym MF286D pod kątem wydajności prądowej,
bo chyba nawet tych 500mA nie daje??

1,481 (edytowany przez pawol 2023-02-14 19:42:18)

Podlacz dysk i sprawdź czy spada napięcie 5V na usb. Jak spada to nie wydala z "prundem"

1,482

Cześć wszystko, wielki wątek dużo informacji i dzięki wszystkim , którzy przyczynili się.

Mam firmware i modem Nordic B12.

1. Jeśli załaduję openwrt przez framework, czy modem wróci do B02? Czy lepiej użyć szeregowego?

2. Jeśli chcę wrócić do Nordic B12 z openwrt, czy mogę?

3. Który openwrt jest najlepszy do użycia... to do użycia, czy Ice4g jest dobry?

Dziękuje wszystkim.

1,483

1. tak, jak możesz to użyj seriala
2. przez przyrostowe paczki, ktoś tu udostępniał po kolei chyba większość
3. Openwrt to openwrt, kwestia tylko co obraz już ma. Wszystko możesz sobie doinstalować w razie potrzeby.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,484

Dzięki Cezar za odpowiedź. Nie mogłem znaleźć żadnych informacji o powrocie do Nordic B12 z openwrt... mam nadzieję, że też nie potrzebuję, ale jeśli ktoś tutaj wie i może wskazać mi właściwy kierunek, byłoby świetnie.

Dzięki.

1,485

Kierunek to pierwszy post w tym temacie , jest tam punkt "Recovery fabrycznego softu" .

1,486

@Damoedge

PS. Źle zrozumiałem. Nie wiem dlaczego przeczytałem że to na modemie chcesz wrócić do B12.

Najlepiej by było gdybyś przez wgraniem openwrt zrobił sobie backup tego co masz. A jak nie to firmware od innych do B12 jest dostępne, więc potem możesz to znów wrzucić do flash i będziesz miał Nordica.

1,487

Przepraszam, używam tłumacza Google, jestem z Irlandii.

W tej chwili korzystam z Nordic B12 dla oprogramowania układowego i modemu B12.

Załaduję openwrt. Czy mogę wrócić do oprogramowania Nordic B12 i modemu B12 z openwrt?

Sorry I'm using Google translate, I'm from Ireland.

Right now i am on Nordic B12 for firmware and B12 modem.

I am going to load openwrt.
Can i go back Nordic B12 firmware and modem B12 from openwrt?

1,488

Tak , możesz, sposobem opisanym w pierwszym poście  - przez converter usb-ttl.

1,489

Tak, teraz rozumiem. Dziękuję wszystkim za pomoc, bardzo doceniane.

1,490

Serwus!
Pierwsze uruchomienie ów sprzętu i zachwyt, z czasem trochę zmalał. Dlatego chciałbym by bardziej doświadczeni wypowiedzieli się chłodniej z innego kąta.

Wstępem: T-Mobile - Internet bez limitu danych 60 Mb/s z roku 2017 na początku wymiatało z B525-23a z czasem gorzej, a ostatni rok tragedia w szczycie ledwo 5 Mb/s po za 20 Mb/s, później próba aktualizacja softu zmodyfikowanej z "dinis (2021)", wrzucenie Huawei na strych i tylko jako modem do WNDR3700v4 to się trochę poprawiło, ale wciąż to nie to. Łączę się do BTSa NetWorkS! obsługującego 4 pasma 800/1800/2100/2600, obłożenie jego jakieś tam jest w końcu jest położony w centrum miasta.

Zakup MF286D dla agregacji 3 pasm i czegoś świeższego. Pierwsze uruchomienie godz. 15 i pełna prędkość DL 60 Mb/s z wysokimi peakami, a poprzednik ledwo 20 Mb/s wyciągał. Uruchomił się z Nordic B07, wymusił aktualizację do B08, później wyłączyłem z nadzieją na zrobienie dumpów do bazy, ale wciąż nie zaopatrzyłem się w usb-ttl. Przez małe niedogodności zaktualizowałem aż do B12.

Do rzeczy. Małe niedogodności to: reset? wydaje mi się że tylko w godzinach nocnych miały one miejsce, zerwanie jednorazowe połączenia WiFi oraz 4G (uptime od nowa) i po +/- minucie powrót i na dłużej spokój. Wyłączone: agregacja UL, planowane resety itp.
Zauważyłem że: pasma głównie się trzyma 2600, choć miewał jako main 2100 czy 1800. Przy obciążeniu agreguje 3 pasma, choć czasem zdarzyło się że tylko 2 pasma (nocą). Największy uptime kojarzę +/- 72h.

Zatem: Winny sprzęt i zwracać, bo kończy się 14 dni zwrotu. Czy takie uroki infrastruktury? Domyślam się że auto przełączenie maina powoduje zerwanie połączenia?

Za wszelki głos z góry dziękuję. Pzdr.

1,491

Tu rozmawiamy o openwrt. Jeżeli chcesz ogólnie porozmawiać o sprzęcie czy operatorach to polecam bardziej forum bez-kabli.pl

1,492

Na Openwrt skłonny byłbym przejść, bo przyjemność konfiguracji pod siebie to bajka. W końcu tak używałem WNDR3700v4.

A tu gdyby się okazało że sztuka wadliwa/z mankamentem sprzętowym czy tam modemem że o zgrozo by padł, a grzebać i nie móc zwrócić to kij, nie radość. :d

A zapytuję, bo przejrzane 60 stron tego wątku i jakieś doświadczenie przed Openwrt ludzie mieli z tym sprzętem i pewno doszli do jakiś wniosków.

Cóż, za namową uczynię Ctrl+C/V na kolejne forum. :d

1,493

@4iceg

Witam,

Zainstalowałem oprogramowanie układowe i migawkę.

1. Aktualizacja oprogramowania, kiedy aktualizuję listę pakietów, otrzymuję ten błąd na dole:
Błędy
Zebrane błędy:
* opkg_download: Nie udało się pobrać https://github.com/4IceG/Modem-extras/r … ckages.gz, wget zwrócił 8.
Polecenie aktualizacji opkg nie powiodło się z kodem 1.

2. Mkw
Próbuję zainstalować pakiety SQM, ale pojawia się błąd jądra, pakiety Kmod,
Zainstalowana wersja jądra pakietu nie jest kompatybilna, wymaga 5.15.94-1-e1cf528c… podczas gdy 5.15.88-1-13eb95bb… jest zainstalowana.

Co mogę zrobić, aby naprawić te błędy?

Dziękuję za poświęcony czas i pomoc, D.

1,494

Damoedge napisał/a:

@4iceg

Witam,

Zainstalowałem oprogramowanie układowe i migawkę.

Co mogę zrobić, aby naprawić te błędy?

Dziękuję za poświęcony czas i pomoc, D.

Cześć, nie zrobisz aktualizuj mojego obrazu/pakietów ponieważ nie udostępniam pełnego repozytorium z kompilacji, a to jest wymagane przy instalacji (inaczej nie są spełnione zależności).

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,495

Ok, jeszcze raz dziękuję za pomoc.

1,496

Witam, czy skrypt modemband działa z tym routerem ??

1,497

tak

1,498 (edytowany przez wisipior 2023-02-20 22:44:20)

Rozumiem, że nie ma sposobu wgrania owrt bez otwierania i lutowania. Poproszę o podjaśnienie punktu 2,4 i 5 z tej instrukcji: https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#install_instructions

Mam jakiś programator UART-USB , tylko nie wiem co do czego i gdzie wpisuje się te u-Boot commands
Jakimi komendami wykonać ten backup ?
A może ktoś ma link do lepszej instrukcji ? Nie ma ani jednej śrubki a szkoda obudowy - czy ktoś wie jak to rozebrać ?

1,499

Jest. Bierzesz framework i pod windowsem wgrywasz. Jest to w tym wątku przecież, poszukaj.

Nie jest potrzebny "programator" a interfejs szeregowy uart. Podłącza się go do płytki, uruchamia np. putty (wybierając port szeregowy) i widzisz na ekranie co się dzieje z routerem. Przerywasz bootloader i masz możliwość wpisania poleceń.

Jak otworzyć masz tutaj: https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … 1ea37fa1c6

Backup wykonujesz przez uruchomienie np. initramfs z openwrt i po prostu przez zgranie wszystkich partycji do plików:

dd if=/dev/mtd0 of=/tmp/mtd0
dd if=/dev/mtd1 of=/tmp/mtd1
itd dla wszystkich jakie są.

Później to z /tmp musisz sobie jakoś zgrać, np. przez winscp.

1,500

Cezary napisał/a:

Jest. Bierzesz framework i pod windowsem wgrywasz. Jest to w tym wątku przecież, poszukaj.

Nie jest potrzebny "programator" a interfejs szeregowy uart. Podłącza się go do płytki, uruchamia np. putty (wybierając port szeregowy) i widzisz na ekranie co się dzieje z routerem. Przerywasz bootloader i masz możliwość wpisania poleceń.

Jak otworzyć masz tutaj: https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … 1ea37fa1c6

Backup wykonujesz przez uruchomienie np. initramfs z openwrt i po prostu przez zgranie wszystkich partycji do plików:

dd if=/dev/mtd0 of=/tmp/mtd0
dd if=/dev/mtd1 of=/tmp/mtd1
itd dla wszystkich jakie są.

Później to z /tmp musisz sobie jakoś zgrać, np. przez winscp.

Mam taki interfejs pojawia się jako COM i ma te same piny.
https://botland.com.pl/konwertery-usb-u … 48792.html

Czy o taki chodzi ?