Temat: Dostęp do kamery spoza sieci domowej

Posiadam internet światłowodowy  na  którym nie można przekierować portów  a potrzebuje mieć dostęp do kamery ip poza siecią domową .Internet światłowodowy  zakończony jest ruterem  do którego podłączony jest drugi z openwrt co mógłbym zrobić żeby łączyć się z kamerą  jak nie ma mnie w domu?

2

Odp: Dostęp do kamery spoza sieci domowej

Zainstalować jakiegoś klienta vpn który będzie łączył się z twoim serwerem vpn i dostaniesz się albo przez serwer albo przez innego klienta vpn jeżeli tak to sobie skonfigurujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

P2p?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4

Cezary napisał/a:

Zainstalować jakiegoś klienta vpn który będzie łączył się z twoim serwerem vpn i dostaniesz się albo przez serwer albo przez inne klienta vpn jeżeli tak to sobie skonfigurujesz.

nie robiłem nigdy tego coś dokładniej napiszesz?

5

Napisałem na eko.one.pl smile OpenVPN, wiregaurd, dowolny inny. W poradniku odnośnie openvpn masz nawet opisaną podobną konfigurację. Ale - potrzebujesz własny serwer vpn z publicznym adresem IP

6 (edytowany przez smereka 2023-02-05 14:16:14)

trochę nie do końca Ciebie rozumiem. Ta kamera ma być zamontowana w domu czy w ogóle w innym miejscu?
Jaki producent kamery?

7 (edytowany przez Ketoniu 2023-02-06 15:54:05)

Miałem niedawno podobny problem - zdalny pulpit za kilkoma NATami, firewallami, zmiennymi IP i bez możliwości forwardu portów (czyli sieć komórkowa po obu stronach połączenia).
Rozwiązanie nazywa się zerotier.com i jest genialne:
- tworzy Ci wirtualny LAN
- szyfrowany end-to-end
- działa p2p bez pośrednictwa serwera (poczytaj o magii https://en.wikipedia.org/wiki/Hole_punc … etworking) )
- dostępny na chyba wszystkie platformy
- bez otwierania jakichkolwiek portów
- darmowy do 25 urządzeń i opensource
Ja połączyłem komputery spoza domu, kamerę, NASa, serwer VPS, Androida i zdalny pulpit do teściowej.
Przeczytanie "szybkiego startu" zajęło 6 minut, uruchomienie 4 minuty. Dla mnie bajka...

EDIT: Jest dostępny pakiet dla OpenWRT, a Cezary napisał poradnik https://eko.one.pl/?p=openwrt-zerotier

8

Można tez sprawdzić konfiguracje routera od światłowodu i sprawdzić czy nie ma opcji włączenia DMZ.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

9

ookris napisał/a:

Można tez sprawdzić konfiguracje routera od światłowodu i sprawdzić czy nie ma opcji włączenia DMZ.

Sprawdzałem jest opcja dmz ,tylko co mi to daje?

10

Jezeli ten router ma publiczny adres IP to robiąc DMZ na adres w sieci lokalnej robisz tak naprawdę przekierowanie portów, więc możesz sie dostać do tego czegoś.