1,451

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

smereka napisał/a:

Ja przywracałem i jedną i druga i przechodziłem już to z 10 razy. Szło dobrze. Robiłem to oczywiście przez uarta
Instrukcję odżywiania modemu (jeśli uszkodzony programowo) masz w innym wątku opisane.

Nie wiem w jaki sposób jest uszkodzony modem, po prostu wypada z magistrali USB i zostaje rozpoznany na nowo.

1,452 (edytowany przez smereka 2023-01-16 10:01:59)

to trzeba by go przełożyć do jakiegoś konwertera na usb i do kompa wsadzić i sprawdzić czy będzie wywalać. Albo do innej działającej płyty, która obsługuje takie złącze. Ja wsadzałem do linka dwr 961 telenora i tez działał na 2 tylko antenach podłączonych. Sprawdź to bo może po prostu płyta od mf286d ma uszkodzoną sekcję zasilania mpcie. Jak na innym będzie to samo to ja na Twoim miejscu przeleciałbym modem tą procedurą co opisałem w innym wątku dotyczącym tylko modemu z mf286d

1,453

smereka napisał/a:

to trzeba by go przełożyć do jakiegoś konwertera na usb i do kompa wsadzić i sprawdzić czy będzie wywalać. Albo do innej działającej płyty, która obsługuje takie złącze. Ja wsadzałem do linka dwr 961 telenora i tez działał na 2 tylko antenach podłączonych. Sprawdź to bo może po prostu płyta od mf286d ma uszkodzoną sekcję zasilania mpcie. Jak na innym będzie to samo to ja na Twoim miejscu przeleciałbym modem tą procedurą co opisałem w innym wątku dotyczącym tylko modemu z mf286d

Modem był już w konwerterze USB i podłączony do R6220. Efekt identyczny jak w MF286D.

1,454 (edytowany przez smereka 2023-01-16 10:05:59)

No to masz procedurę opisaną. Jak masz go spisać na elektro złom to nic do stracenia nie masz - lecisz po kolei. A jak Ci nie potrzebny to chętnie go przygarnę jakbyś chciał się go pozbyć

1,455 (edytowany przez pawol 2023-01-23 11:52:07)

@IceG
Mam coś takiego przy aktualizacji pakietów modem-extras z twojego repo. Po dodaniu kluczy itd. oczywiscie

Packages available for upgrade: 1

+-----+-------------+--------------------------+--------------------------+
|   # | Package     | Current                  | Update                   |
|   1 | luci-compat | git-22.069.45071-03bb0e2 | git-22.297.83017-673f382 |

Proceed with upgrade? (Y/y to proceed) y

.... | Upgrading packages

Upgrading luci-compat on root from git-22.069.45071-03bb0e2 to git-22.297.83017-673f382...
Downloading https://github.com/4IceG/Modem-extras/raw/main/myrepo/luci-compat_git-22.297.83017-673f382_all.ipk
Collected errors:
 * pkg_hash_check_unresolved: cannot find dependency ucode-mod-lua for luci-lua-runtime
 * pkg_hash_fetch_best_installation_candidate: Packages for luci-lua-runtime found, but incompatible with the architectures configured
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-compat:
 *      ucode-mod-lua
 * opkg_install_cmd: Cannot install package luci-compat.
Done |
Upgrade finished

Please check for config file conflicts!

1,456 (edytowany przez IceG 2023-01-23 11:57:35)

pawol napisał/a:

@IceG
Mam coś takiego przy aktualizacji pakietów z twojego repo. Po dodaniu kluczy itd. oczywiscie

Packages available for upgrade: 1

|   # | Package     | Current                  | Update                   |
|   1 | luci-compat | git-22.069.45071-03bb0e2 | git-22.297.83017-673f382 |

Proceed with upgrade? (Y/y to proceed) y

.... | Upgrading packages

Upgrading luci-compat on root from git-22.069.45071-03bb0e2 to git-22.297.83017-673f382...
Downloading https://github.com/4IceG/Modem-extras/raw/main/myrepo/luci-compat_git-22.297.83017-673f382_all.ipk
Collected errors:
 * pkg_hash_check_unresolved: cannot find dependency ucode-mod-lua for luci-lua-runtime
 * pkg_hash_fetch_best_installation_candidate: Packages for luci-lua-runtime found, but incompatible with the architectures configured
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-compat:
 *      ucode-mod-lua
 * opkg_install_cmd: Cannot install package luci-compat.
Done |
Upgrade finished

Please check for config file conflicts!

Siema!
@pawol nie aktualizuj pakietów, bo jest straszne zamieszanie ze zgodnością (trochę też z mojej winy i ja tego nie obejdę w prosty sposób). Obrazy buduję z Mastera, a do repo dodałem pakiety z wydania niżej, aby nie utrudniać ludziom instalacji pakietów w niższych wydaniach. Master to już jest inna bajka. Dlatego jeżeli nie musisz nic nie ruszaj, niech pracuje na tym co jest.

Aby to wszystko funkcjonowało cacuś, musiałbym udostępniać całe repozytorium po każdej mojej kompilacji tak jak to jest w OpenWrt czy u Cezarego. Nie mam takiej możliwości na ten moment, więc obrazy muszą być używane "takie jakie są".

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,457

Ok. Ja akurat dodałem twoje repo do generic openwrt. Działało wcześniej

1,458 (edytowany przez pawol 2023-01-23 12:06:48)

Co to jest luci-compat? Wyłaczyłem twoje repo z feed i czepia sie teraz tego

1,459

Biblioteka dostarczająca wsparcie dla starych aplikacji napisanych w lua w luci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,460

Moge to odinstalować?

1,461

Pod warunkiem że nie masz aplikacji w luci napisanych w lua. Spróbuj odinstalować to napisze co od tego zależy i sam decyduj.

1,462 (edytowany przez pawol 2023-01-23 12:15:42)

Wywaliłem luci-compat i właczyłem z powrotem twoje repo. Wygląda ok.
BTW. Wykonuję cronem cykliczne updejty.

1,463

Cześć Wszystkim,

Proszę Was o pomoc, mianowicie sytuacja taka: do ZTE mf286D z T-Mobile wgrałem Openwrt (Luci) korzystając z frameworka do wgrania OpenWrt przy pomocy aplikacji dla Windows (z tego linku przypiętego na początku tematu) i z małymi problemami ale w końcu sprzęt ruszył. Niestety nie mogłem uruchomić modemu, nigdzie w zakładkach i funkcjach nie mogłem go znaleźć (dioda na
roouterze 3G/4G na czerwono).

Ściągnąłem plik do aktualizacji "openwrt-ipq40xx-generic-zte_mf286d-squashfs-sysupgrade.bin" wgrałem go już przy pomocy Openwrt i finał jest taki, że routr się włącza (dioda power świeci normalnie 3/4G na czerwono) ale nie mogę wejść do interfejsu (wpisuje 192.168.1.1 i nie otwiera się nic).

Proszę o informację/pomoc co mogę zrobić aby go "uzdrowić", niestety jestem w temacie trochę "zielony" sad

1,464

A kto powiedział ,że ten soft,który wgrałeś ma interfejs ? Skąd go ściągnąłeś ?
Wgraj mifi od Cezarego to interfejs na pewno będzie.

1,465

Ping do bramy idzie ? Po SSH się da zalogować?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,466

@arti35: To co zrobiłeś - zainstalowałeś wersję bez luci (interfejsu graficznego), więc się nie dostaniesz przez przeglądarkę na 192.168.1.1. Trzeba było nie ruszać...

Zaloguj się teraz przez ssh do routera (czym i jak masz w faq na górze tej strony) i wypisz te polecenia:

uci -q del network.wan
     uci set network.wan=interface
     uci set network.wan.proto=qmi
     uci set network.wan.device=/dev/cdc-wdm0
     uci set network.wan.pincode=1234
     uci set network.wan.apn=internet
     uci commit network

Każde w osobnej linii potwierdzone enterem. Jeżeli masz inny kod pin to oczywiście 1234 zmień sobie na swój, jeżeli nie masz kodu pin to nie wpisujesz tej linii. Robisz restart. Powinien podłączyć się do internetu.
I teraz logujesz się znów przez ssh i albo robisz

opkg update
opkg install luci

i masz środowisko graficzne albo instalujesz obraz openwrt 22.03.3 który ma luci lub mój z luci to będziesz miał środowisko graficzne już w obrazie.

Konfiguracja modemu jest w sieci/interfejsy, wan, edycja, zmieniasz protokoł z dhcp na qmi i uzupełniasz resztę danych: urządzenie na /dev/cdc-wdm0, apn na internet i ew podajesz pin. Zapisać, powinno działać.

1,467

BIG THX! Panowie za szybką informację smile Muszę "przetrawić" info od Was, szczególnie to co napisał @Cezary i może coś z tego będzie... tak jak pisałem jestem w temacie "cieniutki".

1,468

No niestety ma problem, po uruchomieniu PuTTY i wpisaniu adresu 192.168.1.1 otwiera się wiersz poleceń ale zaraz potem ma komunikat "Network error: Connection timed out" -może coś źle robię, może trzeba coś jeszcze w PuTTY poustawiać niż tylko wpisanie adresu...?
Pls. o pomoc.

PS. dodam, że przez CMD i ipconfig widzę, że router jest podłączony i ma IP bramy 192.168.1.1

1,469

Jesteś podłączony tylko i wyłączenie do tego routera? Odłącz się od innych sieci, także tych bezprzewodowych.

Jeżeli komputer nadal ma adres 192.168.1.x to teraz uruchom putty, wybierz ssh, wpisz 192.168.1.1 i daj open.

1,470

Jest sukces!
Sprzęt wstał i działa smile Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami od @Cezary -bardzo dziękuję!

Mam jeszcze jedno pytanie, bo teraz ma zainstalowaną ver. "OpenWrt SNAPSHOT r21968-acd8e94d20 / LuCI Master git-23.017.73484-3c2b35c"  co com ma  zrobić aby przejść na "mifi od Cezarego"? Nie chcę znów czegoś na kombinować smile

1,471

Pobrać plik sysupgrade z https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … zte_mf286d i zaktualizować bez zachowania zmian. O ile chcesz w ogóle moje mifi, poczytaj co to jest: https://eko.one.pl/?p=easyconfig

1,472

Jasne już czytam, raz jeszcze dziękuję.

1,473 (edytowany przez arti35 2023-02-04 16:33:50)

@Cezary -ma już Twoje MiFi smile To jest to czego szukałem. Good Job!
Wielkie dzięki za skuteczną pomoc "zielonemu" smile

1,474

Great work!

I plan to buy MF286D from ebay. But I think,  simlock is active.
Using OpenWrt, will be the simlock disabled/ignored? Tjank you for the answers.

Google transalte:
Świetna robota!

Planuję kupić MF286D z serwisu eBay. Ale wydaje mi się, że simlock jest aktywny.
Używając OpenWrt, czy blokada simlock będzie wyłączona/ignorowana? Dziękuję za odpowiedzi.

1,475

No, simlock is enabled on "modem". If it is locked, openwrt can't ignore simlock.