1

Temat: OpenWRT, LAN aggregation, bonding ?

Witam.

Czy można na obecnych OpenWRT zrobić agregacje dwóch  trzech LANów ?

Nie wiem czy to się nazywa LAN aggregation czy też bonding ?

I jak to zrobić ?

Tak jak to ma mniej więcej Redmi AX6000 ( na swoim sofcie )

2

Odp: OpenWRT, LAN aggregation, bonding ?

Można. Nawet jest coś takiego co się nazywa luci-proto-bonding

Tylko zwykle nie ma sensu jeżeli wewnętrzny switch/magistrala ma przepustowość taką samą jak interfejs...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez onken 2023-01-03 21:05:57)

Tak, to wiem.

Ale jeśli miałbym po WAN na USB podpięte dwie karty, jedna np po Wan 2.5 Gbit , jedna LAN 1 Gbit, i do nich przypięte 1000 + 300 to uzyskam wtedy na wyjściu 1300 ? Jeśli to będzie trzeci WAN po USB 2.5 Gbit

4

Nie wiem, sprawdź.

5

No to sprawdzę smile

Rozumiem że mogę w tym ustawić co będzie agregowane ( które interfejsy ) i którym ma wyjść ?

6

Co agregowane tak. Którym ma wyjść to nie rozumiem o czym piszesz, powstaje interfejs od bondingu i jego po prostu używasz.

7

Ok. Ale ten interfejs można po prostu przypisać sobie np do urządzenia które będzie karta sieciową np eth3 ?

8

Nadal nie rozumiem co chcesz osiągnąć. Robi się interferes np. bond0  który składa się z eth0, eth1, eth2 i eth3. I już, korzystasz normalnie z bond0.
Co chcesz przypisywać jako eth3?

9

Chodzi mi o to "czym wychodzi" ten bond0, bo net wchodzi powiedzmy eth0, eth1, eth2, a chodzi mi o to czyoge jakby "wyjście" tego neta mieć po interfejsie eth3 który sprzętowo będzie miał kartę USB 2.5 GbE

10

Wychodzi wszystkimi interfejsami które wchodzą w skład. No właśnie po to się robi bonding żeby mieć ich agregację.

11

Rozumiem. Ale jego któryś z nich będzie miał 1Gbit a 2 np 2.5 Gbit to i tak nie wyjdzie więcej sumarycznie niż 1 Gbit ? Czy źle rozumuje ? smile

12

Masz dwa łącza  po 1 Gbps to na bond0 masz 2Gbps. Agreguje łącza, po to jest bonding. Nie wiem skąd ci się ten sumaryczny gigabit wziął.

13

Wspominałeś cos ze jakby był switch 1Gbit to łączna prędkość będzie i tak max ten 1 Gbit, chyba że coś źle zrozumiałem.

14

Źle zrozumiałeś. Chodzi o sytuację ze zwykłym routerem - ich konstrukcja zwykle wygląda tak: cpu - port 1Gbps - wewnętrzny switch - 5 portów na lan i wan. Więc w takiej sytuacji jak zrobisz bonfing na portach lanowych które są 1Gbps to i tak tych 5Gbps nie przepchniesz do cpu bo się będzie dławił na wewnętrznym interfejsie. Chodzi o konstrukcję a nie co bonding robi.

15

onken napisał/a:

Chodzi mi o to "czym wychodzi" ten bond0, bo net wchodzi powiedzmy eth0, eth1, eth2, a chodzi mi o to czyoge jakby "wyjście" tego neta mieć po interfejsie eth3 który sprzętowo będzie miał kartę USB 2.5 GbE

Bondingiem spinasz np 3 karty eth[0,1,2]. Te karty nie mogą mieć adresów IP z różnych źródeł. Mniej więcej tak to wygląda po wydaniu polecenia:

# ip a
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,SLAVE,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master bond0 state UP group default qlen 1000
    link/ether 00:xx:xx:xx:xx:xx brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,SLAVE,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master bond0 state UP group default qlen 1000
    link/ether 00:xx:xx:xx:xx:xx brd ff:ff:ff:ff:ff:ff permaddr yy:yy:yy:yy:yy:yy

Obie karty nie mają adresów IP ale mają ten sam MAC adres wzięty z "pierwszej" karty czyli eth0.
Prawdziwy MAC adres drugiej karty eth1 jest za napisem permaddr ..........
Jeden adres IP przydzielasz na interfejsie bond0 pod warunkiem, że operujesz na tzw. tradycyjnym protokole.
Żeby było ciekawiej to nawet interfejs bond0 nie zawsze będzie miał adres IP, jeżeli przez niego będziesz puszczał protokół pppoe, bo wtedy adres ip dostanie po stronie serwera interfejs ppp0 a po stronie klienta pppoe-wan smile
Podsumowując ogólnie: jeżeli po jednej stronie masz interfejsy eth[0,1,2] bez adresów IP i tylko jeden adres IP na bond0 tzn że musisz po drugiej stronie kabelków też mieć interfejs bond0 który będzie rozdzielał pakiety na interfejsy eth[0,1,2] które są bez adresów.
Tyle wstępu.

Kiedyś testowałem bonding m.in. na "jeżu" i w połączeniu iperf3 to miałem dziwne wyniki. tutaj moje testy: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 28#p239828

ponieważ nie mam 2 kart 2,5G na USB a tylko jedną, to potestowałem bonding na 2 x 1Gbps na terminalu HP T620 AMD GX-415GA Quad-Core przez pppoe.
I tak:
1. Serwer pppoe 2x1G -> klient pppoe T620 2x1G   - iperf3 1,42 Gbps
2. Serwer pppoe 2x1G -> router pppoe T620 WAN:2x1G LAN:1x1G -> klient dhcp 1x1G   - iperf3  935 Mbps (pppoe na Wan i NAT do LAN)
3. Serwer pppoe 2x1G -> router pppoe T620 WAN:2x1G LAN:1x2,5G -> klient dhcp 1x2,5G Pci-E    - iperf3  620 Mbps (pppoe na Wan i NAT do LAN)
4. serwer T620 LAN:1x2,5G -> klient dhcp 1x2,5G Pci-E    -  iperf3 1,65 Gbps

test nr 3 nie mogę wytłumaczyć, bo przy tej samej konfiguracji co w pkt 2 z wolniejszą kartą na LAN wysycił tyle ile mógł ponad 930 a z kartą 2,5G nawet nie dobiłem do 700 sad
test nr 4 pokazał że karta 2,5G na USB może więcej niż 700 smile
Nie wiem czy to kwestia iperf3, czy sterowników, czy portu USB 3.0 w terminalu bo w teście nr 3 miałem sporo Retr (ponad 4000)
Myślę że taki żenujący terminal za 190 zł z Quad-core dałby radę z Nat i pppoe do 1,5 Gbps przy prawdziwym  łączu pppoe a nie sztucznym teście iperf3 z którego czasem ciężko wysnuć wnioski.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

16

@onken: żeby była jasność - jedna strona robi bonding i druga też musi - albo na interfejsach albo np. na switchach które potrafią zrobić bonding portów. Jak po jednej stronie zrobisz bonding a po drugiej po prostu podłączysz do 2 portów to nic z tego nie będzie.

17 (edytowany przez onken 2023-01-04 08:58:47)

No właśnie o to miałem pytać.

Czyli rozumiem żeby to miało "ręce i nogi" to obie strony muszą mieć np OpenWRT i obie strony muszą mieć bonding

Ale np do jednej maszyny wchodzą powiedzmy trzy LANy a w drugiej np pppoe z bonding jedna karta, tak ?

Czy to musi myć pppoe czy może być "odbiorcą" jakby zwykły WAN (LAN) czyli karta 2.5 Gbits ?

18

Dostajesz interfejs a co z nim z robisz to już Twoja sprawa. Możesz go używać jako "lan".

19

Będę walczył jak przyjdą karty

Jak się spina jedną stronę z drugą stroną ?

20

Łączysz po prostu kabelkami...

21 (edytowany przez onken 2023-01-04 09:55:59)

Oki, ale jakimiś adresami IP itp nie muszą być te sieci spięte ?

Jaki terminal kupić ? Mam dwie sztuki T520, da radę na tym to zrobić by miało wydajność do ok 2 Gbits ?

Jak karty ethernet muszą mieć IP z tych samych zakresów ?

Pytam bo przeciez będą to trzy rózne urządzenia podpięte do agregacji

22 (edytowany przez onken 2023-01-04 10:57:28)

Zainstalowałem luci bonding ale teraz nie wiem co dalej sad

root@OpenWrt:~#  ip a
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master br-lan state UP qlen 1000
    link/ether 7c:d3:0a:1a:31:45 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP qlen 1000
    link/ether 00:e3:4c:68:04:a0 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 10.20.30.10/24 brd 10.20.30.255 scope global eth1
    inet6 fe80::2e3:4cff:fe68:4a0/64 scope link
4: br-lan: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP qlen 1000
    link/ether 7c:d3:0a:1a:31:45 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.0.8/24 brd 192.168.0.255 scope global br-lan
    inet6 fe80::7ed3:aff:fe1a:3145/64 scope link
5: bond0: <BROADCAST,MULTICAST400> mtu 1500 qdisc noop state DOWN qlen 1000
    link/ether 7a:a7:c5:0e:61:53 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

mar_w

Czy mógłbym poprosić Cię o przykładowy konfig np dwóch interfejsów do bondingu od strony serwera i klienta ?

23 (edytowany przez mar_w 2023-01-04 11:29:06)

Wywal LUCI smile
Operuję na openwrt-22.03-snapshot z eko.one.pl
najpierw ściągnąłem paczki kmod-bonding i proto-bonding
ja to robię w pliku /etc/config/network.
powiedzmy że masz 2 porty eth[0 i 1] i spinasz je do LAN. Najpierw zrób na zwykłym stosie TCP/IP bez pppoe
piszę z głowy bo nie mam teraz dostępu do maszynek testowych...

# cat /etc/config/network
...
config device
   option name 'bond0'
   option type 'bonding'
   list ports 'eth0'
   list ports 'eth1'

config interface 'lan'
    option device 'bond0'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.1.1'
    option netmask '255.255.255.0'
...

na drugim sprzęcie robisz podobnie tylko z innym adresem z tej samej sieci

# cat /etc/config/network
...
config device
   option name 'bond0'
   option type 'bonding'
   list ports 'eth0'
   list ports 'eth1'

config interface 'lan'
    option device 'bond0'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.1.2'
    option netmask '255.255.255.0'
...

podłączasz oba kable z jednego kompa do drugiego kompa i masz smile
na pierwszym możesz puścić: iperf3 -s -D
a na drugim np.: iperf3 -c 192.168.1.1 -f m -i 2 -P 3
dalsze zabawy później wink

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

24

W luci pojawi się nowe protokół przy wyborze interfejsów. Nie żebym chciał używać luci...

25 (edytowany przez onken 2023-01-04 11:37:31)

Obojętnie którym kablem podłaczam ?

Bo rozumiem ze nie do konca bo muszę mieć tą kartę na wyjsciu jednego i drugiego które obsługują min 2.5 Gbit ?

Czy te karty 2,5 Gbits są po prostu "zwykłymi" LANami ?

Bo te LANy są device powiedzmy umownie eth3 a w konfigu podają jako device bond0