Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Jakie te wkładki zamówiłeś ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Powtórzę się jeszcze raz (bo aż głupio to pisać na tak zaawansowanym forum technicznym)- montaż ONT ustala się wyłącznie z technikiem operatora , mimo dobrych/wspaniałych chęci niektórych konsultantów. https://blog.sloniupl.eu/2021/12/03/ora … m-openwrt/
Nie do końca.
U mnie samo WiFi daje już w okolicy 1030 Mb/s
Huaweia ma5671a hw 3.0, 10 szt
Daj znać jak dotrą
Liczysz na to że zadziała z Orange ?
Powtórzę się jeszcze raz (bo aż głupio to pisać na tak zaawansowanym forum technicznym)- montaż ONT ustala się wyłącznie z technikiem operatora , mimo dobrych/wspaniałych chęci niektórych konsultantów. https://blog.sloniupl.eu/2021/12/03/ora … m-openwrt/
Przed podpisaniem umowy i zamówieniem usługi jedyną osobą z którą ma się kontakt jest właśnie konsultant.
Każdy mówi inaczej.
Do tej pory nie korzystałem ze światłowodu i najmocniej przepraszam ale to nie jest tak oczywiste nawet na tak zaawansowanym forum.
Z tymi wkładkami to radzę uważać i skonsultować z operatorem, bo mogą po prostu się nie dogadać z OLT, co może się skończyć nawet banem. U mnie musi być konkretna marka i kropka, sprzęt innych producentów jest blokowany.
A sam wątek dostarczył mi wielu uśmiechów, śledzę z popcornem ![]()
Tak jak kolega wspominał, musisz ONT ustalić z "dyspozytorem" który dzwoni przed technikiem lub samym technikiem ale on może w danym dniu nie wiedzieć że ma mieć ONT i wtedy jeśli się zgodzi na ONT to termin instalacji musi Ci ustalić ponownie infolinia Orange
@pepe2k
Czyli mogę uzyć innej wkładki która zadziała ??
Możesz rozwinąć temat, jaką kupić by zadziałała w Orange ?
Czyli mogę uzyć innej wkładki która zadziała ??
Teoretycznie tak, w praktyce nie bo musiałby się z nią dogadać sprzęt operatora (tam jest chyba nawet jakaś autoryzacja). Poczytaj sobie trochę jak działają sieci pasywne, bo standard standardem ale producenci mają swoje "dodatki" i ulepszenia i po prostu czasami wszystko musi być kompatybilne, najczęściej po prostu od tego samego producenta. Np. OLT od Huawei wyłącza ONT jeżeli nie zgadza się ID producenta...
Ponoć kwestia licencji i jakichś dodatkowych konfiguracji, autoryzacji... temat rzeka, nie zgłębiałem bo można osiwieć co się tam wyprawia. Zastosujesz inną końcówkę to Ci producent anuluje gwarancję na sprzęt w sieci o wartości setek tysięcy.
No i uważaj na operatora, bo Twój własny ONT/wkładka może nabroić i wtedy operator zrobi Ci z d... jesień średniowiecza.
Możesz rozwinąć temat, jaką kupić by zadziałała w Orange ?
Nie korzystam z Orange ale jak się orientowałem kilka lat temu (jak mieli opcję testowania 2 Gbps) to nie chcieli nawet słyszeć o własnych końcówkach.
Korzystam z małego ISP i u siebie mam ONT od Halnego, a co jest w budynku/studzience operatora to już nie wiem. Operator oferuje wkładkę ale tylko przy innych planach (wyższe prędkości) i tylko ich sprzęt (swojego, nawet ten sam model, nie autoryzują i już, bo gwarancje, bo problemy, bo dodatkowa konfiguracja... nie i już).
Szczerze radzę, odpuść temat bo nie wygrzebiesz się do 2030.
Czyli jednak kiszka ![]()
Ale przewijało się tutaj kilka tematów o własne wkładki ( sam osobiście mam kontakt z jedną kobietą z działu technicznego - obiecała że zgłębi temat i da mi znać ) ale pewnie nic z tego nie wyjdzie ![]()
Dali by własne ONT 2,5 GbE lub przyszłościowo 10 GbE i byłby problem z głowy
Ktoś tu na forum kupował wkładki z Huawei ale jeszcze nie doszły, domniemywam że właśnie do Orange skoro Orange stosuje Huawei
Poczytaj na forum trzepaka (nie wiem czy mogę reklamować, najwyżej usuńcie), tam chłopaki mocno walczyli/walczą z własnymi wkładkami przy oranżadzie.
@Bartekk
Dobre naprowadzenie ![]()
Widzę tam wkłądkę Halny ale ona jest tak na prawdę 1 Gigabitowa ( Tak jak Orange ma ONT )
To jaki plus takiego używania ?
I z jakim sprzętem oni to używają ( routerem ) bo się nie doszukałem
Dali by własne ONT 2,5 GbE lub przyszłościowo 10 GbE i byłby problem z głowy
A masz w umowie 2.5 Gbps? Po co kupować coś na zapas, jak zmienisz usługę na szybszą to wymienią Ci też sprzęt.
10 GbE żre prund w astronomicznych ilościach.
Ktoś tu na forum kupował wkładki z Huawei ale jeszcze nie doszły, domniemywam że właśnie do Orange skoro Orange stosuje Huawei
Wątpię żeby cokolwiek w Orange w tej kwestii się zmieniło ale sam chętnie się dowiem.
Poczytaj na forum trzepaka (nie wiem czy mogę reklamować, najwyżej usuńcie), tam chłopaki mocno walczyli/walczą z własnymi wkładkami przy oranżadzie.
Śmiało, wrzucaj nawet link.
O, znalazłem: https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=5117 … 75#p552295
To teraz potrzeba więcej popcornu!
I ducha puszczy na rozluźnienie ![]()
a jak się przyśni 110 Mb/s to mam kolejne , haha
A bardziej poważnie, chcę docelowo rozbudować swoją sieć do 2,5 GbE, więc od czegoś trzeba zacząć ![]()
Słusznie, ale niektórzy zaczynają od warstwy 1 modelu OSI.
Bo na lichym i długim kabelku w ścianie to znowu będzie tylko 1Gbps i zdziwienie ![]()
A bardziej poważnie, chcę docelowo rozbudować swoją sieć do 2,5 GbE, więc od czegoś trzeba zacząć
A masz już jakieś urządzenie 2.5 GbE, z którego korzystasz i które nie wyrabia na 1 GbE?
Jeszcze nie ![]()
Ale w najbliższej przyszłości już tak.
Obecnie standardem jest łącze do 1 Gbps i nie wydaje mi się, żeby w przyszłości coś się zmieniło. Takie prędkości dla 99% statystycznych Kowalskich to aż nadto.
Żaden operator nie będzie inwestował ogromu kasy w coś co będzie miało małe zainteresowanie. Osobiście wolałbym aby zwiększyli upload do połowy prędkości wysyłania a niżeli zwiększali jeszcze bardziej prędkość pobierania.
Inea chyba potrafi mieć 1/1 Gbps ale chyba tylko na własnej sieci
U mnie lokalny isp nie jest zjebem i można się z nim dogadać, mają olt dasana, ja mam ont halny i działa to ok, do huaweia wgrywa się soft od wkładki dasana i po konfiguracji działa normalnie bez pitolenia... Ja kupiłem for fun
router i switch ogarnia 10gb więc nie widzę przeszkód do testowania. Ale inne isp są inne więc no risk no fun.
Jeszcze nie
Ale w najbliższej przyszłości już tak.
No to nie rozbudowa tylko modernizacja. Kwestia zasadności i kosztów to już sprawa indywidualna, co kto lubi.
[...] do huaweia wgrywa się soft od wkładki dasana i po konfiguracji działa normalnie bez pitolenia... [...]
Ponoć właśnie Dasan z Halnym to najczęstsze połączenie u mniejszych operatorów.
Ale soft czy tylko jakąś konfigurację? Bo jak soft to ja bym tego nie nazywał "standardową" procedurą typu plug&play ![]()
U mnie lokalny isp nie jest zjebem i można się z nim dogadać, mają olt dasana, ja mam ont halny i działa to ok, do huaweia wgrywa się soft od wkładki dasana i po konfiguracji działa normalnie bez pitolenia... Ja kupiłem for fun
router i switch ogarnia 10gb więc nie widzę przeszkód do testowania. Ale inne isp są inne więc no risk no fun.
Idealnie to ująłeś - popieram w 100%. Pochwal się co to za operator bo takim należy się szacunek. Podchodzą prokonsumencko i nie rzucają kłód pod nogi jak reszta
Mam taką kartę na usb, spróbuję w weekend zmajstrować sobie zestaw i zobaczyć ile jest w stanie przerzucić przez taką na usb.
Nic z tego. Mam noname na usb 3.0 na rtl8156 i mimo nawet dołączenia do switcha odpowiedniego nie chce się spiąć na 2.5G. Więc nici z pomiarów.
Czyli nadal zostało spięcie tylko na 1 GbE ??
Jak to podpinałeś ? Do jakiego sprzętu ?
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc